Luister naar

Chinese tv-subsidie als antwoord op eurocrisis

Nieuws
SHANGHAI - Chinezen krijgen van de overheid tijdelijk subsidie op aircos en televisies. Het is een poging de economische klap op te vangen, nu de export naar Europa door de eurocrisis terugvalt.
Remko Tanis
maandag 11 juni 2012 om 09:41

Hoe de eurocrisis er in China uitziet? Daarvoor hoef je maar twee roltrappen op en dan naar achter te lopen in dit filiaal van electronica-gigant Suning in Shanghai. Een vierkant, groenwit stickertje op de airconditioners die ze daar verkopen is hoe de eurocrisis er in China uitziet.

Voor het comfort van de mens, staat er op de sticker. Eronder waar het echt om gaat: 240 yuan, in het geval van dit model, dat in totaal 4900 yuan kost (614 euro).

De 240 yuan (30 euro) is de korting die kopers bij de kassa krijgen een cadeau van de Chinese staat. Die heeft de subsidie deze week ingevoerd, in de hoop dat meer Chinezen hun portemonnee zullen trekken in winkels als Suning.

Ik heb de afgelopen dagen veel meer aircos verkocht, zegt verkoopster Wang Li. Klanten weten perfect dat die subsidie net is ingevoerd. Ze beginnen er direct over als ze een nieuwe airco komen uitzoeken.

huishoudelijke apparaten

De subsidie, die kan oplopen tot 400 yuan (50 euro), geldt ook voor de aanschaf van nieuwe televisies. Peking heeft voor het komend jaar 26,5 miljard yuan (3,32 miljard euro) beschikbaar om de verkoop van deze apparaten te stimuleren. Naar verwachting komt binnenkort ook op andere huishoudelijke apparaten subsidie.

Het is een poging van de overheid om de economische klap op te vangen nu, door de eurocrisis, de export naar Europa sterk terugvalt.

Chinezen gaven in het eerste kwartaal van dit jaar zon vijftien procent meer uit in eigen land dan een jaar eerder. Die stijging is niet genoeg om de snel inzakkende exportgroei te compenseren. De orderboeken van fabrieken raken leeg.

Economische cijfers over april vielen tegen. Zaterdag worden de cijfers van mei bekendgemaakt. De verwachting is dat die niet veel beter zullen zijn. Daarom wordt nog meer gedaan om Chinezen naar de winkels te trekken. En dus hangen sinds een paar dagen groen-witte kortingsstickers op nieuwe airconditioners. Op de grote, platte tvs die Suning een verdieping lager verkoopt, zijn papieren zonnen in de hoek geplakt. Nationaal plan, is er met rode stift op geschreven, gevolgd door nog wat woorden. Maar het gaat om wat er in het midden staat: 400 yuan.

Ma Wei bladert door de papieren van de airco die ze wil kopen. Het apparaat kost 6800 yuan (850 euro), maar kost Ma dankzij de subsidie nu 330 yuan (41 euro) minder. Het scheelt niet heel veel, zegt ze. Maar toen ik over de subsidie las, leek het me dat ik net zo goed nu een nieuwe airco kan kopen, in plaats van wachten tot mijn oude kapotgaat.

Dat het meevallertje te danken is aan de eurocrisis, had Ma niet beseft. Klinkt logisch, vindt ze. Wij worden steeds rijker en in Europa gaat het steeds slechter. Het is goed dat de overheid onze fabrieken steunt door spullen voor ons goedkoper te maken.

Bij de tvs merkt verkoper Chai Zixin ook dat het duwtje van de overheid in de rug van de consument effect heeft. Bijna elke klant die hier komt, vraagt niet alleen alles over de tv, maar ook hoeveel overheidskorting erop zit. De subsidie is pas enkele dagen oud. Dit weekend verwacht ik dat het echt drukker wordt dan normaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.