Malév was nostalgisch kwaad
BOEDAPEST - De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malév stijgt na 66 jaar trouwe dienst niet meer op. het bedrijf geurde nog lang naar communisme en staat, totdat de EU steun verbood.
Sinds vijf uur gisterochtend houdt de Hongaarse vliegtuigmaatschappij Malév (Hongaars: Magyar Légiközlekedési Vállalat) al haar toestellen, ook die bezig waren met een route, aan de grond. Het geld is op en zicht op nieuw geld is er niet. Het bedrijf heeft het vertrouwen van geldschieters verloren, sinds het vorige maand door de Europese Commissie werd gedwongen 300 miljoen euro aan ongeoorloofde staatssteun terug te betalen. Na 66 jaar van bijna onafgebroken dienst stijgt Malév niet meer op, stelde topman Lorant Limburger van de maatschappij in een verklaring op haar website. Dat gebeurde nadat de Hongaarse regering de financiering had stopgezet. De maatschappij torst 60 miljard forint schulden (206 miljoen euro).
Na 2010 was er nog voor 18,5 miljard forint (60 miljoen euro) in Malév gepompt. Desondanks zeeg het concern ineen. Dat kwam door de halflege lijnvluchten die maar bleven doorgaan en de sterke concurrentie in Oost-Europa van prijsvechters als Ryanair en vooral Wizz. Dat bedrijf, dat vanuit Eindhoven op Boedapest vliegt, zou azen op de levensvatbare stukken van Malév. Ook uit China is interesse.
vliegtuigen
De Hongaarse premier Viktor Orbán gaf gisterochtend aan dat de beslissing om alle vliegtuigen aan de grond te houden, werd genomen nadat Malév vanwege zijn hoge schuldenlast geen toestemming kreeg om vluchten uit Tel Aviv en Ierland te laten vertrekken. We moesten stoppen om te voorkomen dat de vliegtuigen in het buitenland in beslag zouden worden genomen. Orbán gelooft nog in een doorstart: Als we de last van het verleden kunnen afschudden, zou er nog altijd een nationale Hongaarse luchtvaartmaatschappij kunnen bestaan.
Malév is goed voor bijna de helft van de jaaromzet van de luchthaven Ferihegy van Boedapest. Het bedrijf heeft 2600 werknemers in dienst en 22 vliegtuigen (Boeing 737s en Bombardiers). Het aandeelhouderschap van Vnesheconombank (met de Russische miljardair Abramovitsj als grootaandeelhouder) blijkt kopers af te schrikken.
privatisering
Toch was er even hoop. De Hongaarse krant Népszabadság beweerde dat de Spaanse prijsvechter Vueling Malév zou overnemen. Later liet Vueling echter weten dat dit leugens zijn. Ook de leasemaatschappij ILFC (die de Hongaarse toestellen in eigendom heeft) wilde Malév niet redden.
Volgens Gyula Budaizal wordt Malév zo nooit verkocht. Hij leidt een onderzoek naar de mislukte privatisering van februari 2007. Toen werd Malév voor 95 procent verkocht aan het Russische AirBridge, met als doel weer winst te gaan maken. AirBridge kreeg dit niet voor elkaar en kreeg zelf financiële problemen. In 2009 nam Vnesheconombank een groot deel van AirBridge over. De situatie leek echter alleen maar erger te worden en in februari 2010 werd Malév opnieuw genationaliseerd. Malév, dat tot 2011 nog met Russische Tupolevs vloog) maakt sinds 1999 deel uit van de combinatie One World, met onder andere American Airlines, British Airways en Canadian Airlines.