Autoriteiten in Chongqing willen iedere beweging zien
CHONGQING - De autoriteiten in de Chinese stadsprovincie Chongqing willen de bevolking beter in de gaten houden. Daarom gaan ze het aantal camera's voor videobewaking fors uitbreiden.
De ruim 31 miljoen inwoners van de agglomeratie Chongqing worden momenteel in de gaten gehouden door 310.000 overheidscamera's. Als het aan de autoriteiten ligt, zijn dat er over een jaar of twee 510.000. Als de bevolking in de tussentijd niet toeneemt - hoewel dat onwaarschijnlijk is - betekent dat tegen 2014 grofweg één camera op elke zestig burgers.
Het is de bedoeling dat de computergestuurde camera's gaan opereren in een omvangrijk netwerk. Volgens de Chinese krant Global Times worden de verkregen beelden toegankelijk gemaakt voor alle instanties die zich bezighouden met het bestrijden van de criminaliteit en het bieden van hulp in noodsituaties.
Het peperdure bewakingsproject - geraamde kosten: omgerekend bijna twee miljard euro - wordt voor een deel gefinancierd door de centrale regering in Peking. Chongqing zelf trekt voor de aanschaf van de 200.000 nieuwe camera's tot 2014 een bedrag uit van 576 miljoen euro. Verder wordt gerekend op investeerders.
misdaden oplossen
De plaatselijke autoriteiten ziet de camera's als een belangrijk hulpmiddel voor de politie bij het oplossen van misdaden. In de afgelopen drie maanden zouden bij het oplossen van 8217 misdaadzaken in dertig procent van de gevallen bewakingscamera's een rol hebben gespeeld.
China zet steeds vaker moderne bewakingssystemen in om burgers in de gaten te houden. In het hele land hebben de autoriteiten zeker zeven miljoen bewakingscamera's in gebruik, waarvan drie miljoen in Peking en Sjanghai, meldde dezer dagen de New York Times. Verwacht wordt dat de Chinese overheden tegen 2015 kunnen beschikken over vijftien miljoen camera's. Peking heeft in elk geval al plannen om voor ruim 600.000 euro aan videocamera's en geluidsrecorders te plaatsen in bioscopen, karaokebars andere uitgaansgelegenheden.
onderdrukking
Een andere Chinese stad die ervaring heeft met camerabeveiliging is Urumqi, in het westen. Toen daar in 2009 etnische onlusten uitbraken tussen Oeigoeren en Han-Chinezen werden er duizenden camera's opgehangen. De autoriteiten streven er inmiddels naar, overal in de stad 'digitale ogen' aan te brengen, zodat zich geen plekje aan hun waarneming onttrekt.
Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat beveiligingscamera's een ernstige inbreuk vormen op de privacy van de burgers. Zeker in een land als China, waar de autoriteiten weinig geduld hebben met dissidenten, kunnen de camera's gemakkelijk tot instrumenten voor onderdrukking worden. Verder wordt tegen camerabewaking ingebracht dat misdaad er slechts door wordt verplaatst en dat de oorzaken van criminaliteit er niet door worden aangepakt.
Eén overheidscamera op de zestig inwoners van Chongqing, dat is heel wat meer dan waarmee de gemeente Amsterdam het moet doen, namelijk een op de ruim 3500 inwoners; maar minder dan Londen, waar de cameradichtheid wordt geschat op een per vijftien inwoners.