Afghanistan is enorm rijk aan mineralen
NEW YORK - In Afghanistan is voor bijna duizend miljard dollar (820 miljard euro) aan mineralen te vinden, veel meer dan eerder werd aangenomen.
Het gaat om mineralen die nog niet worden gewonnen. De aanwezigheid van de mineralen, die ontdekt werd door Amerikaanse geologen en medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zou het arme Afghanistan tot een van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld maken worden. Maar de bodemschatten zouden ook kunnen leiden tot binnenlandse conflicten over wie eigenaar is van de grond waarin de mineralen zich bevinden.
Volgens de website van de Amerikaanse krant The New York Times gaat het bij de mineralen om onder meer ijzer, koper, kobalt, goud en lithium en is de Afghaanse regering over de ontdekking ingelicht. De voorheen onbekende bodemschatten zijn zo uitgebreid en er zijn zoveel mineralen bij die van belang zijn voor de moderne industrie, dat Afghanistan in een memo van het Pentagon al 'het Saudi-Arabië van het lithium' wordt genoemd. Lithium wordt gebruikt voor het maken van onder meer laptops.
Van winning van mineralen is in Afghanistan in de afgelopen dertig jaar nauwelijks sprake geweest. Dit als gevolg van een reeks bloedige, gewapende conflicten. Grote delen van het land beschikken bovendien niet of nauwelijks over de infrastructuur die nodig is om de rijkdommen uit de grond te halen.
Ondernemingen uit China en India staan overigens inmiddels te dringen om mijnen te ontginnen en olie en gas uit de Afghaanse bodem te halen. Dat zou kunnen uitlopen op wrijving met de Verenigde Staten kan uitlopen, die veel in Afghanistan geïnvesteerd hebben. In 2007 betaalde een Chinees bedrijf ruim twee miljard euro voor om gedurende dertig jaar de Aynak-kopermijn te mogen exploiteren. Deze mijn ligt circa dertig kilometer ten zuiden van Kabul.