Vijf Canadezen gedood in Afghanistan

Nieuws
MONTREAL - Vijf Canadezen zijn dinsdag in Afghanistan omgekomen toen hun gepantserde wagen ontplofte door een bermbom. Dat maakte het Canadese leger woensdag bekend.
anp
donderdag 31 december 2009 om 09:07

De slachtoffers zijn vier militairen en een journalist. Canadese media meldden dat het zou gaan om Michelle Lang, die voor de Calgary Herald werkt en voor Canwest News Service in Afghanistan was. Lang was voor het eerst in Afghanistan, voorheen schreef ze vooral over gezondheidszorg in Canada.

De militairen en de journaliste kwamen om tijdens een patrouille net buiten Kandahar-stad in het zuiden van Afghanistan. Ze bezochten wederopbouw projecten.

In Afghanistan zijn tot nog toe 138 Canadese militairen om het leven gekomen. Het Canadese leger heeft 2800 militairen in Afghanistan. Volgens het huidige schema wordt het merendeel van de troepen voor het einde van 2011 teruggetrokken.

CIA

De acht Amerikanen die woensdag door een explosie in de Afghaanse provincie Khost om het leven kwamen, werkten voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat hebben overheidsfunctionarissen vanuit Washington laten weten.

De Amerikanen kwamen om door een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse militaire basis in het zuidoosten van Afghanistan. Een man wist met een bomgordel om op de basis te komen, waar hij zichzelf in een gebouw opblies. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt, omdat eerst de families moeten worden ingelicht.

Niet eerder kwamen door de oorlog in Afghanistan zoveel medewerkers van de CIA om het leven. Sinds 2001 heeft de CIA de dood van vier agenten bevestigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’

Afbeelding

Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent.

Afbeelding

Russische annexaties ‘ernstige schending’

Turkije wijst de annexatie door Rusland van vier regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.