Duizenden stemmen Afghanistan ongeldig
KABUL - De Verkiezingsklachtencommissie van de Verenigde Naties (ECC) heeft maandag honderdduizenden stemmen in de Afghaanse presidentsverkiezingen ongeldig verklaard. Hierdoor zou een tweede stemronde nodig zijn.
De gedoodverfde winnaar, president Hamid Karzai, zakt onder de vijftig procent. Een tweede stemronde is dan nodig tussen hem en de nummer twee, oud-minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah. Het is nog de vraag of de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC) de bevindingen overneemt.
Een woordvoerder van Karzai, Waheed Omar, noemde het te vroeg om een tweede ronde af te kondigen. Hierdoor kan verder oponthoud bij de vorming van een nieuwe Afghaanse regering ontstaan, waarvan de Amerikaanse president Barack Obama laat afhangen of hij meer troepen naar Afghanistan stuurt.
Abdullahs campagnewoordvoerder Fazel Sancharaki verwelkomde de bevindingen en noemde die 'een stap vooruit'. Hij zei dat het stemmenaandeel van Karzai door de ongeldigverklaring is gedaald van 54 naar 48 procent. Verder zei hij dat de Kiescommissie door Karzai onder druk wordt gezet om de uitslag van het fraudeonderzoek te verwerpen.
Volgens de Afghaanse wet is het oordeel van de Klachtencommissie over de fraude onherroepelijk. Aanhangers van Karzai zeggen echter dat de gedeeltelijke hertelling afwijkt van de normale klachtenprocedure. Daarom zouden zij een stem moeten in het al dan niet accepteren van de bevindingen.
Honderden aanhangers van Karzai in de zuidoostelijke stad Spin Boldak protesteerden zondag al tegen een eventuele tweede ronde. Stamleider Ali Shah Khan zei dat buitenlanders er de oorzaak van zijn dat de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. ,,Wij weten dat zij president Karzai niet willen, omdat hij een sterke leider is en zich alleen inzet voor het Afghaanse volk. De vreemde mogendheden willen een zwakke leider voor Afghanistan, want dan kunnen zij doen wat zij willen.''
Als er een tweede stemronde komt, moet die snel worden georganiseerd, liefst binnen twee weken. Als er sneeuw in de hoge bergpassen valt is het te laat. Ook kunnen de Taliban roet in het eten gooien met nieuwe aanvallen op stembureaus en verkiezingsmedewerkers.
Westerse diplomaten dringen er bij Karzai en Abdullah op aan de macht te delen en zo een crisis te voorkomen. De partijen zeggen bereid te zijn tot besprekingen, maar hun standpunten liggen ver uiteen.
Het Witte Huis heeft laten weten dat president Barack Obama niet meer Amerikaanse troepen naar Afghanistan stuurt zolang in Kabul geen geloofwaardige regering aan de macht is. De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner en de Amerikaanse senator John Kerry, voorzitter van de Senaatscommissie buitenlandse betrekkingen, drongen het afgelopen weekeinde in Kabul aan op een snelle oplossing.