Rusland staakt gasleveranties aan Oekraïne

Nieuws
MOSKOU/KIEV - Oekraïne begint het nieuwe jaar zonder Russisch aardgas. De baas van de Russische onderneming Gazprom, Aleksej Miller, maakte dat woensdag bekend.
anp AFP
woensdag 31 december 2008 om 22:07
Rusland staakt gasleveranties aan Oekraïne
Rusland staakt gasleveranties aan Oekraïne

De beide partijen zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen. Dat betekent volgens Miller dat Rusland om circa 08.00 uur onze tijd de gaskraan voor de Oekraïeners dichtdraait. Hij gaf woensdagavond in Moskou een persconferentie.

Gesprekken met de Oekraïeners over de afbetaling van schulden aan Rusland en over de nieuwe gasprijzen hebben volgens hem niets opgeleverd. Miller bezwoer dat Rusland zijn verplichtingen aan andere afnemers in Europa nakomt. Maar een boycot van Oekraïne kan net als begin 2006 bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev de druk in gaspijpleidingen veranderen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gasleveringen elders die via Oekraïne gaan. Oekraïne zou eventueel ook de doorgang kunnen belemmeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.