Luister naar

Gezamenlijk optreden tegen rebellen Congo

Nieuws
KAMPALA - Uganda, Congo en Sudan sturen gezamenlijk troepen naar de noordoostelijke uithoek van Congo waar rebellen afgelopen week een serie bloedbaden aanrichtten. Dat hebben de drie midden-Afrikaanse landen woensdag gezegd.
AP
woensdag 31 december 2008 om 15:40

Een deel van de troepen moet volgens de Ugandese legerkapitein Chris Magezi dorpen die worden bedreigd door de rebellen van het Ugandese Verzetsleger van de Heer beschermen. Een tweede legermacht zou de strijders van rebellenleider Joseph Kony moeten achtervolgen en vernietigen.

Het Verzetsleger van de Heer heeft volgens de katholieke hulporganisatie Caritas sinds eerste kerstdag ruim vierhonderd mensen gedood. De Verenigde Naties rapporteerden onlangs dat de rebellen in hetzelfde gebied 189 slachtoffers hadden gemaakt.

De rebellen ontkennen alle beschuldigingen en zeggen dat het Ugandese leger de moorden in scène heeft gezet om internationale steun voor de bestrijding van het Verzetsleger te verwerven. Joseph Kony leidt al twintig jaar een uiterst wrede opstand tegen de Ugandese regering. Zijn strijders worden door hulporganisaties regelmatig beschuldigd van moord, verminking en het ronselen van kindsoldaten en seksslavinnen.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Kony en zijn staf. Vredesonderhandelingen tussen de rebellen en de Ugandese regering zijn vastgelopen en de strijd is vanuit noord-Uganda overgeslagen naar oost-Congo en zuid-Sudan, waar ook burgeroorlogen woeden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.