Nieuwe premier zet beleid Leterme voort

Nieuws
BRUSSEL - Het nieuwe Belgische kabinet zal het regeerakkoord van zijn voorganger volledig uitvoeren. Premier Herman Van Rompuy heeft dat woensdag in het Belgisch parlement gezegd.
anp
woensdag 31 december 2008 om 13:42
Nieuwe premier zet beleid Leterme voort
Nieuwe premier zet beleid Leterme voort

Hij sprak daar de regeringsverklaring uit van zijn dinsdag beëdigde ploeg. Van Rompuy wees in zijn korte tekst, waarin om de haverklap het woord 'vertrouwen' viel, op de ernst van de economische crisis. Hij wil zo snel mogelijk het door de vorige regering opgestelde herstelplan uitvoeren. Ook wil zijn kabinet met maatregelen komen om de overheidsfinanciën op termijn gezond te houden.

Het parlement debatteert vrijdag over de regeringsverklaring. De regering-Leterme trad op 19 december af na beschuldigingen dat ze de rechtsgang rond de verkoop van Fortis had willen manipuleren. Het Belgisch parlement zal een onderzoek houden naar deze zaak. Volgens Van Rompuy zal dat ,,sereen en onpartijdig'' gebeuren.

De nieuwe regeerploeg bestaat uit dezelfde vijf partijen als de vorige: Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten. Wel hebben enkele personele wijzigingen plaatsgevonden. De christendemocraten Van Rompuy en Stefaan De Clerck vervangen hun partijgenoten Yves Leterme en Jo Vandeurzen (Justitie). De liberaal Guido De Padt is minister van Binnenlandse Zaken geworden in plaats van Patrick Dewael, die woensdag werd gekozen tot Kamervoorzitter. Deze functie vervulde Van Rompuy eerst.

Geheel onverwacht was het vertrek van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte. Deze christendemcorate, die een nauwe band had met Leterme en Vandeurzen, vindt de nieuwe regering niet geloofwaardig. Volgens de Belgische media duidt het opstappen van Vervotte op een machtstrijd binnen de christendemocratische CD&V.

Vervotte geldt als een prominent vertegenwoordigster van de vakbondsvleugel van die partij. Als minister wordt ze vervangen door haar partijgenoot Steven Vanackere. Volgens sommige Belgische kranten is er een geheime deal gemaakt dat Leterme over een jaar terugkeert als minister van Buitenlandse Zaken. De huidige bewindsman op die post, de liberaal Karel De Gucht, zou dan Europees Commissaris worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.