'Israël wijst wapenstilstand af'

Nieuws
JERUZALEM - Israël heeft het Franse voorstel voor een tijdelijk bestand van de hand gewezen. Dat meldden het persbureau AFP en nieuwszender CNN op basis van bronnen binnen de Israëlische regering.
anp
woensdag 31 december 2008 om 10:55

,,Het Franse voorstel is niet bruikbaar, omdat het duidelijk is dat Hamas de raketaanvallen op Israël niet zal staken'', zei een anonieme regeringsfunctionaris tegen AFP. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hield zich op de vlakte. Volgens de zegsman heeft Israël een staakt-het-vuren nog altijd in overweging.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, hoopte dat door een bestand hulpgoederen en artsen de Gazastrook in kunnen en dat een grondoffensief kan worden voorkomen. Minister Ehud Barak van Defensie zou positief zijn over het Franse voorstel voor een tijdelijk bestand tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en premier Ehud Olmert zouden daar minder voor voelen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen overlegden dinsdagavond in Parijs over de situatie in Gaza. Binnenkort stuurt de Europese Unie een ministeriële missie naar het Midden-Oosten om te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen. Eerder deze maand kwam er na een half jaar een einde aan een bestand tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Sindsdien is Israël vanuit de Gazastrook met tientallen raketten bestookt, waardoor sinds zaterdag zeker vier Israëli's om het leven zijn gekomen.

Israël sloeg vooral terug met luchtaanvallen. Volgens medici in de Gazastrook zijn daardoor ongeveer 380 Palestijnen gedood. Circa 1800 Palestijnen raakten gewond. Woensdagmorgen voerde Israël aanmerkelijk minder aanvallen uit dan in de dagen daarvoor. De Israëliers bestookten vooral regeringsgebouwen in de Gazastrook. Ook een huis in het vluchtelingenkamp Jabalee werd getroffen. Daardoor kwam een arts om het leven en vielen meerdere gewonden, aldus Palestijnse bronnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.