Israël overweegt voorstel wapenstilstand

Nieuws
JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert bespreekt dinsdagavond met zijn legerleiding of hij een staakt-het-vuren voor 48 uur zal instellen of niet. Dat heeft een overheidsfunctionaris gezegd.
anp
dinsdag 30 december 2008 om 19:01

Frankrijk, momenteel voorzitter van de EU, stelde maandag een wapenstilstand voor, zodat hulpgoederen en artsen de Gazastrook in kunnen. Frankrijk hoopt dat door de pauze in de gevechten een groot grondoffensief kan worden voorkomen.

Volgens een woordvoerder van Olmert wil de premier toestaan dat de Gazastrook hulp krijgt. ,,We willen konvooi na konvooi met humanitaire hulp zien en we zijn bereid samen te werken met internationale organisaties om dat te bereiken.

Een wapenstilstand ligt echter lastiger: ,,Het is belangrijk dat we de druk op Hamas hoog houden, ze geen uitstel geven en geen mogelijkheid om te hergroeperen, aldus de zegsman.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.