Nieuwe Belgische regering beëdigd

Nieuws
BRUSSEL - De Belgische regering-Van Rompuy is dinsdag op het paleis van koning Albert II beëdigd.
anp
woensdag 31 december 2008 om 09:40
Nieuwe Belgische regering beëdigd
Nieuwe Belgische regering beëdigd

Zij volgt het kabinet onder leiding van Yves Leterme op, dat op 19 december aftrad na beschuldigingen de rechtsgang rond de verkoop van Fortis te hebben willen manipuleren. De nieuwe regering wordt net als de vorige gevormd door vijf partijen: Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten. Ze zal op hoofdlijnen het programma van haar voorganger overnemen. Wel zijn er een aantal personele wijzigingen.

Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, net als Yves Leterme een Vlaamse christendemocraat, wordt premier. Hij had de functie liever geweigerd, maar hij was de enige die voor alle partijen aanvaardbaar was. Van Rompuy was zondag door de koning tot formateur benoemd.

De nieuwe minister van Justitie wordt Stefaan De Clerck, ook een Vlaamse christendemocraat. Hij vervangt zijn partijgenoot Jo Vandeurzen, die net als Leterme niet meer kon terugkeren na de aantijgingen in het Fortisdossier. De Clerck was in de jaren 90 ook al minister van Justitie, maar moest opstappen na de kortstondige ontsnapping van kindermoordenaar Marc Dutroux.

De Vlaamse liberaal Patrick Dewael volgt Van Rompuy op als Kamervoorzitter. Zijn partijgenoot Guido De Padt neemt Dewaels positie als minister van Binnenlandse Zaken over. Dewael lag onder vuur als minister na omstreden benoemingen bij de politie.

Ook minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte verlaat de regering. Deze christendemocrate gold als een vertrouwelinge van Leterme en Vandeurzen en zou geen goede relatie hebben met Van Rompuy. Steven Vanackere, nu minister in de Vlaamse regioregering, is haar vervanger.

Het Belgische parlement zal een onderzoek houden naar de mogelijke druk op de recherlijke macht rond de verkoop van Fortis. De regeringspartijen zijn overeengekomen dat dit onderzoek geen invloed mag hebben op de campagnes voor de regionale en Europese verkiezingen, die in juni plaatsvinden.

De regeringspartijen hebben verder afgesproken dat de discussie over de toekomst van het tweetalige kiesdistrict Brusel-Halle-Vilvoorde wordt uitgesteld tot na juni. Vlaamse politici willen dat dit district wordt gesplitst, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel niet meer op Franstalige lijsten kunnen stemmen. Voor de Franstalige partijen is dat tot dusver onbespreekbaar.

Het kabinet-Van Rompuy zou dinsdagavond zijn regeringsverklaring opstellen. Die wordt woensdag voorgelezen in het parlement, dat daar dan vrijdag over debatteeert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.