Luister naar

Pakistan zegt geen oorlog met India te willen

Nieuws
ISLAMABAD - Pakistan wil geen oorlog en zal alleen uit zelfverdediging geweld gebruiken. Dat heeft Pakistan zaterdag laten weten, nadat het land vrijdag troepen had samengetrokken aan de grens met India.
van onze redactie buitenland
zaterdag 27 december 2008 om 22:10
Pakistan zegt geen oorlog met India te willen
Pakistan zegt geen oorlog met India te willen

,,We willen niet vechten. We willen geen oorlog. We willen geen vijandigheid jegens onze buren'', zei de Pakistaanse premier Syed Yousuf Raza Gilani zaterdag in een op de televisie uitgezonden toespraak. Hij voegde er echter wel aan toe dat Pakistan zal terugslaan als het wordt aangevallen.

De Pakistaanse troepen die vrijdag de opdracht kregen naar de grens met India te gaan, waren voor een gedeelte gestationeerd aan de grens met Afghanistan. Daar waren zij ingezet in de strijd tegen rebellen. De herverdeling van troepen verzwakt de Pakistaanse militaire aanwezigheid in het stammengebied aan de Afghaanse grens; dit tot ongerustheid van onder meer de Verenigde Staten, die Pakistan hebben opgeroepen de strijd tegen de dreiging van het terrorisme-netwerk al-Qaeda in het gebied voort te zetten.

Bovendien is de toch al gespannen verhouding met India door het samenbrengen van troepen aan de Indiase grens sterk toegenomen. Sinds de aanslagen in het Indiase Mumbai verloopt het contact tussen de regeringen van de beide landen uiterst moeizaam. Bij die aanslagen kwamen ruim 160 mensen om. Volgens India doet de Pakistaanse regering niet genoeg om de schuldigen te pakken, die volgens India in Pakistan gezocht moeten worden, met name bij de terreurbeweging Lashkar-e-Taiba.

India en Pakistan, die allebei over kernwapens beschikken, hebben al drie oorlogen met elkaar gevoerd, waarvan twee Kashmir als inzet hadden. Toch lijkt het analisten onwaarschijnlijk dat het ook nu tot een gewapend conflict zal komen. Beide partijen hebben namelijk te veel te verliezen. Maar India heeft het gebruik van geweld niet uitgesloten. De regering staat onder grote druk van de bevolking om wraak te nemen voor de aanslagen in Mumbai.

Herdenking Bhutto

Premier Gilani deed zijn verzoenende uitspraken jegens India tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de vorig jaar vermoorde ex-premier Benazir Bhutto. President Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Bhutto, beloofde India dat hij de Pakistaanse extremistische groepen zal aanpakken op Pakistaans grondgebied. Hij waarschuwde India, zelf geen actie te ondernemen tegen de extremisten. Zardari riep India op tot een dialoog. Hij zei dat dit de enige manier is om de spanningen tussen beide kernmachten te verminderen.

Meer dan 150.000 mensen herdachten zaterdag in het Zuid-Pakistaanse Garhi Khuda Bakhsh de moord op Bhutto. President Zardari kwam om veiligheidsredenen op het laatste moment terug op zijn voornemen, een toespraak te houden bij het mausoleum waar zijn overleden vrouw begraven ligt.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de hoop uitgesproken dat er op korte termijn een VN-commissie komt die een onafhankelijk onderzoek doet naar de moord. Uit een onderzoek van Scotland Yard bleek eerder dit jaar dat Bhutto door een bom is omgekomen. Die conclusie komt overeen met de lezing van de Pakistaanse autoriteiten. Bhutto's aanhangers blijven echter volhouden dat ze is getroffen door geweerkogels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.