Luister naar

Israël neemt wraak voor gepest Hamas

Nieuws
JERUZALEM - Bij wijze van vergelding voor aanhoudende Palestijnse raketaanvallen heeft Israël zaterdag de Gazastrook gebombardeerd. Volgens Palestijnse hulpdiensten zijn daarbij ongeveer tweehonderd doden gevallen en meer dan vierhonderd gewonden.
van onze redactie buitenland
maandag 29 december 2008 om 06:30

De aanval leidde tot felle kritiek op Israël, maar ook Hamas werd niet gespaard. De Israëlische luchtmacht bestookte vooral gebouwen van de radicaalislamitische beweging Hamas, de veiligheidsdiensten en de politie. Het bombardement, waarbij hoge Palestijnse functionarissen zouden zijn gedood, onder wie de gouverneur van Centraal-Gaza, de door Hamas benoemde chef van politie Tawfik Jaber, en het hoofd van de veiligheidsdienst van Hamas, kwam niet overwacht.

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, had woensdagavond op de televisie al gemeld dat hij de strijdkrachten de opdracht had gegeven een antwoord voor te bereiden op de aanhoudende Palestijnse raketbeschietingen. ,,Hamas is verantwoordelijk en zal de prijs betalen'', aldus de minister.

Ook premier Ehud Olmert had laten weten dat geweld niet geschuwd zou worden als de raketaanvallen zouden worden voortgezet. En de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, had nadrukkelijk gezegd dat Israël de aanvallen van Hamas niet tolereert. ,,Genoeg is genoeg. De situatie gaat veranderen'', aldus Livni.

Veertig doelen

Het Israëlische bombardement begon zaterdag kort voor het middaguur en leidde overal in Gaza tot grote paniek. Sommige Israëlische raketten sloegen kwamen neer in dichtbevolkte woongebieden. Volgens Palestijnse berichten zouden alle veiligheidscomplexen van Hamas vernietigd zijn. Die complexen bevinden zich vaak juist in woonwijken.

Op het radiostation van het Israëlische leger werd gezegd dat er zeker veertig doelen waren geraakt. De Israëlische strijdkrachten spraken over de uitschakeling van ,,terroristische infrastructuur''. Minister Barak zei dat de actie tegen Hamas zal worden voortgezet zolang dat nodig is, en dat het offensief eventueel zal worden uitgebreid.

Hamas zwoer wraak te zullen nemen, met hernieuwde beschietingen van Israëlisch grondgebied en zelfmoordaanslagen. De Palestijnse organisatie vuurde zaterdag minimaal vijftig raketten af op Israëlisch grondgebied. Daarbij werd een inwoner van Netivot gedood en raakten vier mensen gewond. Ook Kiryat Gat werd getroffen door raketten uit Gaza. Israël riep bewoners van de streek aan de grens met de Gazastrook op, een veilig heenkomen te zoeken.

Hamas nam medio vorig jaar met geweld de macht over in de Gazastrook. De spanningen waren de laatste dagen al hoog opgelopen, nadat Hamas vorige week een bestand eenzijdig had opgezegd. De Palestijnse raketbeschietingen op Israël namen daarna snel toe.

Kritiek

Meteen na het bombardement kwam er kritiek op de Israëlische actie. Op de Westelijke Jordaanoever, die bestuurd wordt door de Fatah van president Mahmoud Abbas, die persoonlijk opriep tot terughoudendheid, werd hevig geprotesteerd tegen de Israëlische luchtaanvallen, net als op veel andere plaatsen in de Arabische wereld. In Jordanië betoogden honderden mensen bij een gebouw van de Verenigde Naties in Amman. In de Libanese hoofdstad Beiroet gingen tientallen jongeren de straat op. In een kamp in Syrië zwoeren tientallen Palestijnen de strijd tegen Israël te zullen voortzetten. Egypte riep de Israëlische ambassadeur op het matje.

De Nederlandse minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) riep Israël op tot maximale terughoudendheid, om zo verdere slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen. Hij veroordeelde de provocaties van Hamas die tot deze situatie hebben geleid.

De Europese Unie veroordeelde bij monde van voorzitter Frankrijk ,,disproportioneel geweld'' aan zowel Palestijnse als Israëlische zijde. De Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Onder anderen VN-topman Ban Ki-moon laakte het ,,buitensporige gebruik'' van geweld door Israël. Maar hij zei ook dat Hamas moet stoppen met de raketaanvallen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.