Luister naar

Zuid-Koreaanse actrice gestraft voor overspel

Nieuws
De Zuid-Koreaanse actrice Ok So-ri is dinsdag veroordeeld voor overspel. Ok, een van de meest populaire actrices in het land krijgt een voorwaardelijke straf van acht maanden.
van onze redactie buitenland
woensdag 17 december 2008 om 11:56

Dat meldt de BBC. De actrice heeft bekend overspel gepleegd te hebben, maar vroeg eerder het constitutionele hof het verbod op overspel op te heffen. Zuid-Korea is een van de weinige niet-moslimlanden, waar overspel strafbaar is.  

Nadat het constitutionele hof van Zuid-Korea met een krappe meerderheid besloot het verbod niet op te heffen, ging het, in Zuid-Korea geruchtmakende proces, door.

In het land worden jaarlijks meer dan duizend mensen aangeklaagd wegens overspel. Slechts enkelen van hen krijgen daadwerkelijk een gevangenisstraf.

Liberale krachten in het land vrezen dat het gerechtshof de zaak van de actrice als voorbeeld willen gebruiken. De Zuid-Koreaanse pers was maandenlang in de ban van de affaire. Ok werd voor het gerecht gesleept door haar voormalige man, die haar beschuldigde van een relatie met een Italiaan. Dat ontkende Ok, maar ze bekende een relatie met een Koreaanse popster . Als reden voerde ze aan dat ze leefde in een liefdeloos huwelijk.  De popster werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk.

De affaire heeft de discussie over de wet opnieuw op scherp gezet. Volgens de advocaten van Ok is de wet verworden tot een middel om wraak te nemen op je partner, in plaats van een manier om huwelijken intact te houden. Voor dat laatste is de wet oorspronkelijk bedoeld. Volgens een onderzoek dat vorig jaar plaats vond zegt 68 procent van de Koreaanse  mannen wel eens vreemd te zijn gegaan. 12 procent van de vrouwen bekent overspel gepleegd te hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.