Luister naar

'In twee jaar 9000 mensen uit Rio verdwenen'

Nieuws
RIO DE JANEIRO - Braziliaanse protestanten beweren dat er in Rio de Janeiro de afgelopen twee jaar 9000 mensen zijn 'verdwenen'. Politie, doodseskaders van de overheid en drugsdealers zouden hen zonder mededogen uit de weg hebben geruimd.
van onze redactie buitenland
donderdag 11 december 2008 om 11:47

Dat meldt de Amerikaanse omroep CNN. Deze week protesteren Brazilianen, verzameld in de organisatie Rio de Paz (vredesrivier), aan het strand van Rio de Janeiro tegen de 'stille moorden'. Ze plaatsten paspoppen in het zand, die model moeten staan voor de vele vermiste personen. De paspoppen zijn deels verbrand en bedekt met zand. In deze conditie worden veel van dergelijke 'vermisten' gevonden. Vaak zijn hun gezichten en vingers verbrand om identificatie moeilijker te maken. Anderen worden verbrand in kleine ovens door zowel politie als drugsdealers, zo menen de protestanten. Zij worden nooit meer teruggevonden.

Zo zijn veel, voornamelijk arme inwoners van de miljoenenstad vermist geraakt. Omdat veel van de hen arm zijn wordt er ook weinig ophef gemaakt van de vermissingen. ,,Voor het grootste gedeelte zijn zij vermoord door de politie'', zo stelt Antonio Carlos Costa, voorzitter van de ONG Rio de Paz. ,,Dat zijn agenten die buiten werkuren, op eigen gelegenheid de buitenwijken ingaan.'' Zij vormen de zogenaamde 'doodseskaders'.

Volgens Costa zijn dergelijke praktijken al jaren aan de orde van de dag. Het is echter voor het eerst dat er getallen worden genoemd. Het getal van 9000 is afkomstig uit officiële cijfers van het veiligheidsinstituut van de overheid in Rio de Janeiro.

Zestig jaar na de invoering van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens moet de Braziliaanse maatschappij zich eindelijk druk gaan maken over de redenen van deze 'verdwijningen', zo meent Rio de Paz.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.