Luister naar

Angela Merkel maakt goede start als bondskanselier

Nieuws
BERLIJN - Angela Merkel (CDU) is voor een meerderheid van de Duitsers de 'politieke winnaar van 2005'. Niet minder dan 89 procent van de ondervraagden noemde de nieuwe bondskanselier, v&243;&243;r de nieuwe leider van de sociaal-democratische SPD, Matthias Platzeck.
correspondent Wierd Duk
vrijdag 30 december 2005 om 07:22

De peiling weerspiegelt de politieke veranderingen die het afgelopen jaar in de Bondsrepubliek hebben plaatsgevonden. Twee Oost-Duitse politici staan nu aan het hoofd van de grote volkspartijen CDU en SPD. En Merkel leidt, sinds 22 november, als eerste vrouw een nationaal kabinet.

In korte tijd heeft zij grote indruk gemaakt. Tijdens de Europese top in Brussel, eerder deze maand, was zíj het die achter de coulissen een compromis formuleerde over de Europese begroting voor de periode 2007-2013. Frankrijk en Groot-Britannië stonden lijnrecht tegenover elkaar, maar Merkel vond een uitweg door haar aanbod dat Berlijn 100 miljoen euro zou afstaan ten gunste van Polen.

Waarnemers waren unaniem in hun lof voor de christen-democratische leidster. ,,Bondskanselier Angela Merkel, nieuweling op Europees niveau, maakte haar eerste optreden tot een succes", schreef de conservatieve Franse krant Le Figaro. ,,Zonder haar had Europa een nieuwe crisis niet kunnen ontlopen. Merkel nam met autoriteit de teugels over van het inmiddels zeer moeilijk bestuurbare span van de 25." Ook BBC-commentator Mark Mardell roemde de rol van Merkel: ,,Zij heeft beloofd het vier-handen-op-één-buik-gedoe en de jovialiteit tussen Schröder en Chirac te vervangen door ruimere allianties. Dit was een indrukwekkend begin."

Onder de vorige bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) verspeelde Duitsland zijn traditionele bemiddelende rol in Europa. Waar Duitsland voordien altijd kleine landen als Nederland raadpleegde alvorens met een standpunt te komen, sloot Schröder zich domweg bij Parijs aan. Merkel had al voor haar aantreden gezegd hierin verandering te willen brengen. Ook wil zij de onder Schröder verstoord geraakte relatie met Washington verbeteren. Maar niemand had verwacht dat zij zo snel internationaal een invloedrijke rol zou spelen. 'Miss Europe', juichte Bild, Duitslands grootste krant, 'Merkel is de held van Brussel'. Notabene de linkse Tageszeitung ziet Merkel in staat om ook het sceptische publiek in Nederland en Frankrijk weer achter het Europese project te krijgen.

Eenmaal bondskanselier is er voor Merkel veel veranderd. Nog voor de Bondsdagverkiezingen van september oordeelde haar huidige vice-kanselier, Franz Müntefering (SPD), over haar: ,,Die kan het niet". Ook de leider van de Beierse zusterpartij CSU, Edmund Stoiber, had weinig vertrouwen in de saai ogende wetenschapster, die over te weinig charisma en regeringservaring zou beschikken. Stoiber had voor zichzelf een belangrijke functie als 'superminister' in gedachten. Hij trad op alsof hij Merkel onder zijn persoonlijke curatele had gesteld.

Maar Merkel en haar groep van - vooral vrouwelijke - intimi pikten dit niet. Stoiber moest tijdens de coalitiebesprekingen met de SPD diep in het stof bijten. De bejaarde Beier besloot uiteindelijk gefrustreerd in München te blijven. Voor een meerderheid van de Duitsers is Stoiber nu de 'politieke verliezer van 2005'.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

In minstens tien Chinese steden gingen de afgelopen dagen mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden.

Afbeelding

Aidsfonds luidt de noodklok: hiv-epidemie neemt wereldwijd toe

In 2021 kregen in 45 landen meer mensen het virus dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat het Aidsfonds jaarlijks uitbrengt. Overheden hebben vaak een tekort aan budget om het virus aan te pakken.