'Te veel immigranten in Spanje'

Nieuws
MADRID - Bijna 60 procent van de Spanjaarden vindt dat er te veel immigranten in het land zijn.
anp
vrijdag 30 december 2005 om 07:43

Dat blijkt uit een onderzoek van het sociologisch instituut CIS, waaruit Spaanse media donderdag citeerden. Van de ongeveer 2500 ondervraagden meent 84,7 procent dat Spanje alleen nog maar buitenlanders met een arbeidscontract mag toelaten. Minder dan 7 procent wil geen wettelijke obstakels opwerpen voor immigranten die in het land willen werken. De kwestie van de immigranten is voor 40 procent van de Spanjaarden het grootste probleem van de samenleving. Alleen de werkloosheid scoort hoger. Dit maatschappelijke probleem houdt 54,1 procent van de ondervraagden het meest bezig.

Begin dit jaar verraste de regering van premier Zapatero de andere lidstaten van de Europese Unie door een verblijfsvergunning te verlenen aan ongeveer 700.000 buitenlanders die minimaal twee jaar lang illegaal in Spanje hadden gewerkt. Zo sprak minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de vrees uit dat immigranten zich over de EU zouden verspreiden, zodra ze een verblijfsvergunning van Spanje op zak hadden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

In minstens tien Chinese steden gingen de afgelopen dagen mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden.

Afbeelding

Aidsfonds luidt de noodklok: hiv-epidemie neemt wereldwijd toe

In 2021 kregen in 45 landen meer mensen het virus dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat het Aidsfonds jaarlijks uitbrengt. Overheden hebben vaak een tekort aan budget om het virus aan te pakken.