'Te veel immigranten in Spanje'

Nieuws
MADRID - Bijna 60 procent van de Spanjaarden vindt dat er te veel immigranten in het land zijn.
anp
vrijdag 30 december 2005 om 07:43

Dat blijkt uit een onderzoek van het sociologisch instituut CIS, waaruit Spaanse media donderdag citeerden. Van de ongeveer 2500 ondervraagden meent 84,7 procent dat Spanje alleen nog maar buitenlanders met een arbeidscontract mag toelaten. Minder dan 7 procent wil geen wettelijke obstakels opwerpen voor immigranten die in het land willen werken. De kwestie van de immigranten is voor 40 procent van de Spanjaarden het grootste probleem van de samenleving. Alleen de werkloosheid scoort hoger. Dit maatschappelijke probleem houdt 54,1 procent van de ondervraagden het meest bezig.

Begin dit jaar verraste de regering van premier Zapatero de andere lidstaten van de Europese Unie door een verblijfsvergunning te verlenen aan ongeveer 700.000 buitenlanders die minimaal twee jaar lang illegaal in Spanje hadden gewerkt. Zo sprak minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de vrees uit dat immigranten zich over de EU zouden verspreiden, zodra ze een verblijfsvergunning van Spanje op zak hadden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'