Luister naar

OM steunt richtlijn sedatie

Nieuws
DEN HAAG - Artsen mogen ondragelijk lijden van stervende patiënten voortaan verlichten door deze mensen buiten bewustzijn te brengen. Het college van procureurs-generaal kan zich vinden in de richtlijn die de artsenorganisatie KNMG onlangs opstelde.
van onze redactie binnenland
vrijdag 30 december 2005 om 09:18

Als artsen zich aan deze richtlijn houden, is sprake van normaal medisch handelen, zo stelt het bestuur van het Openbaar Ministerie (OM).

Tot de zogeheten palliatieve sedatie mag volgens de KNMG worden overgegaan als een patiënt één of meer onbehandelbare ziekten heeft en ondraaglijk lijdt. Het diep in slaap brengen van de patiënt mag onder de voorwaarde dat zijn overlijden binnen twee weken wordt verwacht. Deze medische handeling is volgens de KNMG iets geheel anders dan euthanasie dat zich richt op het beëindigen van een leven.

In 2003 stelde toenmalig proceureur-generaal De Wijckersloot palliatieve sedatie nog gelijk aan euthanasie. Hij pleitte toen voor strenge controle van artsen die via een omweg euthanasie zouden plegen.

De belangrijke grens is dat deze vorm van pijnbestrijding het proces van sterven niet mag versnellen. Volgens de recent opgestelde regels van KNMG mag de behandeling alleen zijn gericht op het verlichten van pijn, benauwdheid en angst. In de richtlijnen staat ook wat daarvoor de beste medicatie is en hoe die moet worden toegediend.

Het OM vervolgde eerder de arts P. Vencken die in mei 2003 een terminale patiënt buiten bewustzijn bracht door hem morfine en een slaapmiddel te geven. Na tien minuten overleed deze man. Vencken werd uiteindelijk deze zomer vrijgesproken. Zijn strafrechtelijke aanpak leidde er wel toe dat artsen terughoudend werden met het in coma brengen van stervende patiënten, uit angst voor justitie.

,,Wanneer een arts de richtlijn palliatieve sedatie naleeft, is er voor ons geen aanleiding om tot actie over te gaan'', meent H. Brouwer, voorzitter van het college van procureurs-generaal. ,,En niet iedere overtreding hoeft tot vervolging te leiden. Wij zitten niet naast ieder sterfbed en dat zijn we ook niet van plan.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.