Luister naar

Iran en Rusland samen in uraniumverrijking

Nieuws
TEHERAN - Rusland en Iran gaan een gezamenlijk bedrijf opzetten voor het verrijken van uranium. De onderneming komt op Russisch grondgebied. De Iraanse overheid is enthousiast over het plan, zo heeft de tweede man van de nationale veiligheidsraad, Javad Vaidi, bekendgemaakt.
van onze redactie buitenland
vrijdag 30 december 2005 om 09:28

Het feit dat Rusland al een kerncentrale bouwt in Iran, komend jaar nucleaire brandstof voor Iraanse kerncentrales gaat leveren en uitgewerkte nucleaire brandstofstaven uit Iran terughaalt, speelt een belangrijke rol bij de Iraanse besluitvorming, aldus Vaidi.

Iran hervatte een halfjaar geleden het bewerken van uranium met het oog op verrijking in de toekomst. Het land deed dat nadat gesprekken met Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland (namens de EU) over nucleaire samenwerking waren vastgelopen. Het Westen wantrouwt de nucleaire activiteiten van Iran. Vermoed wordt dat het land indirect ook werkt aan nucleaire wapens.

Vorige maand werd onder leiding van het Internationaal atoomagentschap (IAEA) in Wenen besloten de gesprekken met Teheran te hervatten. Basis daarvoor was een Russisch plan om Iran te gaan helpen bij de verrijking. De nieuwe onderhandelingen zouden in januari moeten starten.

Iran claimt recht te hebben op het vreedzaam gebruik van nucleaire energie. Het land heeft het verdrag tegen de verspreiding van nucleaire kennis en kunde (NPV) getekend. Met de opzet van het bedrijf met Rusland zegt Teheran dat een vreedzame verspreiding van nucleaire technologie mogelijk is. Tegelijkertijd worden zo bestaande westerse monopolies doorbroken, aldus Vaidi.

Tot nu toe had Teheran elk voorstel, waarbij de verrijking niet op Iraans grondgebied zou plaatsvinden, afgewezen. De houding van Iran leidde de afgelopen maanden tot internationale bezorgdheid, mede door de radicale uitspraken van de nieuwe president, Ahmadinejad. Het nieuwe Russische voorstel heeft de steun van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Moskou stuurt volgens berichten binnenkort een plaatsvervangend secretaris van de Russische veiligheidsraad naar Teheran om details van het plan met de Iraanse machthebbers te bespreken.

Volgens een Iraanse diplomaat, die anoniewm wenste te blijven, kwam de doorbraak na een telefoongesprek tussen de secretaris vand e Russische veiligheidsraad, Igor Ivanov en de belangrijkste Iraanse onderhandelaar voor nucleaire zaken, Ali Larijani.

Europese diplomaten reageerden terughoudend en uiten het vermoeden dat Iran op deze manier tijd wil rekken. De verhoudingen tussen de EU en Iran waren door het nucleiare vraagstuk verslechterd. In januari zouden de EU en Iran verder spreken over het conflict over de voorgenomen verrijking van uranium door Iran, na een stagnatie van vier maanden.

Het Iraanse nucleaire programma kwam in 2002 in de internationale schijnwerpers te staan toen een Iraanse oppositiegroepering het bestaan van een uraniumverrijkingsinstallatie en een fabriek voor het maken van zwaar water voor een nucleaire reactor onthulde. Onderzoek van het Internationaal atoomagenschap toonde vervolgens aan dat Iran een aantal potentieel kernwapen-gerelateerde activiteiten gedurende bijna twintig jaar verborgen had weten te houden. Dit leidde tot sterke internationale kritiek op de houding van Iran.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.