Luister naar

Stappen Israël tegen Palestijnse Autoriteit

Nieuws
JERUZALEM - Israël zal onmiddellijk stoppen met het doorgeven van belastinggeld dat het voor de Palestijnse Autoriteit inzamelt. Verder zal het andere landen vragen hun financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit te staken.
correspondent Alfred Muller
dinsdag 21 februari 2006 om 09:00

Het zal de veiligheidsprocedures bij de controleposten verscherpen, met name bij de overgangen Karni en Erez, tussen Israël en de Gazastrook. Ook zal het haast maken met het afmaken van de veiligheidsbarrière.

Hiertoe heeft de Israëlische regering besloten. Hamas erkent de staat Israël niet en was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor tal van terreuraanslagen tegen Israëlische burgers. De partij won de Palestijnse verkiezingen op 25 januari en zal nu de regering vormen.

,,De Palestijnse Autoriteit wordt in de praktijk een terroristisch bestuur'', zei waarnemend premier Ehud Olmert zondag op een kabinetsvergadering. ,,Israël zal geen compromis sluiten met terrorisme en het zal doorgaan dat met alle kracht te bestrijden.''

Met de bevriezing van de geldstroom naar de Palestijnse Autoriteit loopt Israël vooruit op het zogenoemde 'Kwartet' (de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties). Het kwartet vindt dat de hulp moet doorgaan totdat de Palestijnen een nieuwe regering hebben.

Yuval Diskin, het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, verklaarde gisteren tegenover de Knessetcommissie van Defensie en Buitenlandse Zaken dat Israël geen wapenstilstand moet accepteren. Hamas is volgens hem een strategische bedreiging voor Israël. De partij kan de rust gebruiken om een radicale islamitische staat op te richten. Deze staat kan betrekkingen aangaan met wereldwijde terreurorganisaties.

Het doel van de Israëlische strafmaatregelen is de druk op de Palestijnen te vergroten. Israël eist van Abbas dat hij Hamas van wapens ontdoet. Het wil van Hamas dat die partij Israël erkent, afziet van geweld en de akkoorden tussen Israël en de Palestijnen erkent.

Israël zal echter onderscheid willen maken tussen maatregelen tegen de Palestijnse Autoriteit en maatregelen tegen de Palestijnse bevolking. Humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking zal gewoon moeten doorgaan, volgens Olmert.

Zaterdag kwam het nieuwe, zwaar door Hamas gedomineerde parlement voor het eerst bijeen. Verwacht wordt dat de relatief gematigde kandidaat-premier Ismail Haniya binnen twee weken een kabinet in elkaar zal zetten. In zijn ploeg zouden ook twee vrouwen en een christen als minister gaan dienen.

Het is nog niet duidelijk hoe de machtsbalans tussen enerzijds de gematigde Palestijnse president Abbas en anderzijds het parlement en de nog op te richten Palestijnse regering zich gaat ontwikkelen. De verwachting is echter dat er een machtsstrijd zal uitbreken tussen de Fatahpartij van Abbas en Hamas.

Vorig week maandag nam het oude parlement nog wetten aan die bedoeld waren om de bevoegdheden van Abbas te vergroten. Deze zouden hem de bevoegdheid geven wetten in te trekken en het parlement te ontbinden. De nieuwe voorzitter van het Palestijnse parlement, Hamas-lid Aziz Duweik, heeft echter inmiddels alle door vertrekkende parlementsleden op de valreep nog genomen besluiten voorlopig bevroren. Veel Palestijnse parlementariërs geloven dat het nieuwe parlement en de aankomende regering Mahmoud Abbas het leven z&243; moeilijk zullen maken, dat de gematigde Palestijnse leider gedwongen zal worden tot aftreden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.