Luister naar

Australische 'talib' David Hicks vrij

Nieuws
ADELAÏDE - De Australiër David Hicks, de eerste Guantánamo-gevangene die werd berecht, is weer op vrije voeten. Hij kwam vrijdag vrij nadat hij de rest van het niet-voorwaardelijke deel van zijn straf (negen maanden) had uitgezeten.
van onze redactie buitenland
maandag 31 december 2007 om 09:11

De 32-jarige Hicks, die zich als tiener tot de islam bekeerde, werd eind maart door een militair tribunaal in Guántanamo Bay veroordeeld wegens het verlenen van steun aan het terrorismenetwerk al-Qaeda. Hij kreeg zeven jaar cel, waarvan het grootste deel voorwaardelijk, na een gedeeltelijke bekentenis. In mei werd hij naar Australië overgebracht, waar hij de rest van zijn straf mocht uitzitten.

Toen Hicks werd veroordeeld, zat hij al ruim vijf jaar in Guantánamo, waar hij een van de eerste gevangenen was. Hij werd in december 2001 gevangengenomen in Afghanistan, waar hij een maand eerder heen was gereisd om het Talibanbewind te helpen verdedigen. Twee uur nadat hij het front had bereikt kwam het bewind ten val. Hicks werd gepakt toen hij naar Pakistan probeerde te vluchten.

Hicks gaf na zijn vrijlating in Adelaide via zijn advocaat een korte verklaring, waarin hij zijn vrienden, familie en mensenrechtenorganisaties bedankte voor alle steun. Hij kwam echter niet - zoals vooraf was gespeculeerd - met een verontschuldiging.

Volgens zijn vader heeft Hicks wel psychische schade opgelopen door zijn langdurige detentie in Guantánamo, maar wil hij zo snel mogelijk aan het werk om een studie milieukunde te kunnen betalen. Omdat hij volgens de ­Australische regering nog altijd een veiligheidsrisico vormt, wordt hij beperkt in zijn bewegingsvrijheid.

Tien Saudische gevangen uit Guantánamo zijn door naar hun land van herkomst teruggestuurd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie inmiddels meegedeeld.

Volgens een woordvoerder hadden de Amerikanen in de overdracht toegestemd omdat hen was verzekerd dat Saudi-Arabië de verantwoordelijkheid voor de gevangenen op zich neemt. De gevangenen zullen deelnemen aan een programma van de Saudische overheid dat gericht is op hun reïntegratie in de burgermaatschappij.

In Guantánamo zitten nog rond de 275 mensen vast die worden verdacht van banden met al-Qaeda of de Taliban. De meesten worden al jaren zonder officiële aanklacht vastgehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.