Luister naar

Australische 'talib' David Hicks vrij

Nieuws
ADELAÏDE - De Australiër David Hicks, de eerste Guantánamo-gevangene die werd berecht, is weer op vrije voeten. Hij kwam vrijdag vrij nadat hij de rest van het niet-voorwaardelijke deel van zijn straf (negen maanden) had uitgezeten.
van onze redactie buitenland
maandag 31 december 2007 om 09:11

De 32-jarige Hicks, die zich als tiener tot de islam bekeerde, werd eind maart door een militair tribunaal in Guántanamo Bay veroordeeld wegens het verlenen van steun aan het terrorismenetwerk al-Qaeda. Hij kreeg zeven jaar cel, waarvan het grootste deel voorwaardelijk, na een gedeeltelijke bekentenis. In mei werd hij naar Australië overgebracht, waar hij de rest van zijn straf mocht uitzitten.

Toen Hicks werd veroordeeld, zat hij al ruim vijf jaar in Guantánamo, waar hij een van de eerste gevangenen was. Hij werd in december 2001 gevangengenomen in Afghanistan, waar hij een maand eerder heen was gereisd om het Talibanbewind te helpen verdedigen. Twee uur nadat hij het front had bereikt kwam het bewind ten val. Hicks werd gepakt toen hij naar Pakistan probeerde te vluchten.

Hicks gaf na zijn vrijlating in Adelaide via zijn advocaat een korte verklaring, waarin hij zijn vrienden, familie en mensenrechtenorganisaties bedankte voor alle steun. Hij kwam echter niet - zoals vooraf was gespeculeerd - met een verontschuldiging.

Volgens zijn vader heeft Hicks wel psychische schade opgelopen door zijn langdurige detentie in Guantánamo, maar wil hij zo snel mogelijk aan het werk om een studie milieukunde te kunnen betalen. Omdat hij volgens de ­Australische regering nog altijd een veiligheidsrisico vormt, wordt hij beperkt in zijn bewegingsvrijheid.

Tien Saudische gevangen uit Guantánamo zijn door naar hun land van herkomst teruggestuurd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie inmiddels meegedeeld.

Volgens een woordvoerder hadden de Amerikanen in de overdracht toegestemd omdat hen was verzekerd dat Saudi-Arabië de verantwoordelijkheid voor de gevangenen op zich neemt. De gevangenen zullen deelnemen aan een programma van de Saudische overheid dat gericht is op hun reïntegratie in de burgermaatschappij.

In Guantánamo zitten nog rond de 275 mensen vast die worden verdacht van banden met al-Qaeda of de Taliban. De meesten worden al jaren zonder officiële aanklacht vastgehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’