Luister naar

Kroatische minister treedt af na jacht

Nieuws
ZAGREB - De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ivica Kirin, is afgetreden nadat hij op zwijnenjacht was gefotografeerd met een verdachte van het Joegoslavië-Tribunaal.
AP
maandag 31 december 2007 om 09:11

De verdachte, oud-generaal Mladen Markac, werd zaterdag gearresteerd nadat het tribunaal om zijn uitlevering had gevraagd, omdat hij zich niet had gehouden aan zijn huisarrest in Zagreb. Eerder waren in Kroatische kranten foto's verschenen van Kirin en Markac op jacht in de noordoostelijke provincie Bilogora. In een brief aan premier Ivo Sanader uitte Kirin ,,zijn spijt en verontschuldigingen'' over het incident. Kirin was al drie jaar minister van Binnenlandse Zaken.

 Het was niet duidelijk of hij zou terugkeren in het nieuwe kabinet van premier Sanader. Het Joegoslavië-Tribunaal had Markac in 2004 voorwaardelijke vrijlating verleend, in afwachting van zijn proces. Markac wordt samen met de gepensioneerde generaals Ante Gotovina en Ivan Cermak verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 150 Serviërs, de verdrijving van tienduizenden anderen en de vernietiging en plundering van Servische dorpen in de Krajina, in 1995. Ze hebben alledrie ontkend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’