Luister naar

Argwaan jegens deugdzame mormoon

Nieuws
Mitt Romney is een vreemde eend in de bijt. Ondanks zijn politieke standpunten die goed aansluiten bij het Republikeinse christelijke verkiezingspotentieel, staan deze kiezers argwanend tegenover zijn mormoonse geloof.
Anne Marie Elliott
maandag 31 december 2007 om 09:11

Het mormonisme of 'de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen' (in het Engels: LDS) is een betrekkelijk nieuwe geloofsgroep. Het kerkgenootschap werd gesticht in de 19e eeuw door Joseph Smith, die vertelde over het bezoek van een engel, die hem liet zien waar gouden tafelen lagen, lang geleden beschreven door de geschiedschrijver Mormon. Hij vertelde het verhaal van een groep Israëlieten die zich in Noord-Amerika hadden gevestigd en daar waren bezocht door Jezus Christus. Smith vertaalde de tafelen in het Engels. Dit 'Boek van Mormon' vormt, samen met andere geschriften van Smith en de Bijbel, de canon van deze kerk. Er brandde al gauw vervolging los tegen de mormonen. Smith zelf werd in 1844 vermoord tijdens een volksoproer; zijn volgelingen vluchtten naar Utah.

Nog altijd wordt de LDS door veel Amerikanen met argwaan bekeken, onder meer omdat de vroege mormonen veelwijverij toestonden. Dit kwam ook voor bij het voorgeslacht van Romney. Zijn voorouders maakten deel uit van de oorspronkelijke groep volgelingen van Joseph Smith. Hij behoort tot de zesde generatie.

De laatste dertig jaar probeert de mormoonse kerk zich te presenteren als een normaal kerkverband, net als de baptisten. De mormonen leggen nu de nadruk op het vormen van hechte gezinnen en een deugdzame levensstijl.

Evangelisatie is ook belangrijk. Alle mormoonse mannen geven vrijwillig twee jaar voor evangelisatiewerk. Mitts ouders namen hem elke zondag twee keer mee naar de kerk. Elke week ging hij naar de jeugdgroep.

Zoals mormoonse jonge mannen betaamt, werd Romney zendeling. Twee jaar werkte hij als evangelist in Frankrijk. Halverwege ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Ann, met wie hij drie maanden na terugkeer in Amerika trouwde.

De Romneys hebben hun vijf zonen altijd aangemoedigd in de voetsporen van de familie verder te gaan. Hun oudste zoon verklaarde dat ,,er nooit werd gezegd dat je naar naar de kerk moest, of anders... Ze leidden ons door hun voorbeeld.''

Romney boekte veel succes als zakenman. In 1999, na een mislukte poging senator van Massachusetts te worden, besloot hij zijn zakentalent te wijden aan het door schandalen geplaagde comité voor de Olympische Spelen in Salt Lake City. Hij slaagde erin een tekort van 379 miljoen dollar om te zetten in een ruime winst. Dat kunststukje herhaalde hij toen hij aantrad als gouverneur van Massachusetts. Hij slaagde erin een begrotingstekort van drie miljard dollar weg te werken. Met deze prestaties hoopt Mitt Romney hoge ogen te gooien voor het presidentschap, maar veel kiezers lijken ditmaal meer geïnteresseerd in de geloofsovertuiging dan in de carrière van een presidentskandidaat.

Romney weigert afstand te nemen van zijn mormonisme. Hij praat liever in ruime termen over de christelijke leer. ,,Ik geloof in God, de Bijbel en in Jezus Christus als mijn Verlosser. Ik geloof ook dat de mens geschapen is naar Gods beeld.''

Gevraagd naar specifieke mormoonse leerstellingen verklaarde Romney: ,,Ik wil niet opperpredikant worden, maar opperbevelhebber. De beste plaats om te horen wat mijn kerk gelooft, is in de kerk zelf.'' De LDS neemt officieel afstand van de politieke beslissingen van haar leden. Romney voerde in Massachusetts een wet in die alcoholverkoop op zondag toestaat, hoewel de mormoonse kerk alcoholgebruik afwijst.

Romney huldigt conservatieve politieke standpunten. Tijdens zijn campagne voor gouverneur zei Romney dat hij voor abortus was, maar hij stapte over naar het pro-life kamp bij een beslissing over klonen. Hij realiseerde zich dat abortus de waarde van menselijk leven heeft gedegradeerd en dat rationele mensen een embryo enkel zien als materiaal voor wetenschappelijk onderzoek, dat daarna vernietigd wordt. Opvallend is dat Romney tegen stamcelonderzoek is vanwege de vernietiging van embryo's, terwijl zijn vrouw Ann lijdt aan MS, een ziekte waarvan sommige wetenschappers geloven dat die te genezen is dankzij stamcelonderzoek.

Romney praat ook vaak over het gezin als hoeksteen van de samenleving. Tijdens zijn gouverneursjaren noemde Newsweek hem ,,de meest prominente tegenstander van het homohuwelijk met het beste televisiegezicht''.

In de aanloop naar de Amerikaanse voorverkiezingen die op 3 januari beginnen, speelt de persoonlijke geloofsovertuiging van de presidentskandidaten een grote rol. Vandaag: Mitt Romney.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.