Luister naar

Bretonse schaatsers aarden in de polder

Nieuws
In eigen land zijn ze de grote onbekenden. Sportkrant l'Équipe heeft geen oog voor ze. Erger: de Franse schaatsbond (Fédération Française des Sports de Glace (FFSG) had tot voor kort geen cent over voor de schaatsmusketiers Cédric Michaud, Alexis Contin, Tristan Loy en Pascal Briand. Erkenning vinden ze in Nederland, dat vreemde land dat ze steeds meer als het hunne beschouwen.
Wilko Voordouw
maandag 31 december 2007 om 09:17

AMSTERDAM/HOORN - Op een bankje naast de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam - waar hij juist in het peloton van een wedstrijd om de Essent-cup is geëindigd - schetst Tristan Loy (34) zijn droom. ,,Ik wil meedoen aan de Elfstedentocht.''

Loy redt zich in ons land prima in het Engels en Frans, maar 'Elfstedentocht' komt er bij de in Groningen woonachtige schaatser bijna vlekkeloos uit - in tegenstelling tot de uitspraak van zijn woonplaats. ,,Toen ik een klein ventje was, zag ik op de Franse televisie, bij mij thuis in Locminé, een reportage over die wedstrijd. Die beelden zijn altijd blijven hangen. Zo'n tocht van 200 kilometer langs die elf Friese steden...'' Het blijft even stil. De ervaren stoemper Loy - zijn coach Jillert Anema noemt hem niet voor niets een kampioen op het natuurijs - zwijmelt bij de gedachte, als was hij een verliefde tiener die spreekt over zijn onbereikbare vriendin. Hij won in 2006 al een keer de alternatieve elfstedentocht in Finland. ,,Hoe zwaarder een wedstrijd, des te leuker vind ik het'', aldus de Fransman, die onlangs in Kolomna op de wereldbeker langebaan een toptijd van 13.14,92 minuten neerzette op de 10.000 meter.

Ruim drie jaar geleden kwam hij naar Nederland. Samen met Pascal Briand, ook al een Breton, wilde de skeeleraar eens iets anders. Ze kenden Cédric Michaud, de bekendste van de Franse schaatsers, van het inline-skaten. En ze hoopten door wat wedstrijden op het bevroren water nieuwe inspiratie te vinden.

Welnu, dat vonden ze. Sterker, ze hebben het prima naar de zin in de polder en keren alleen in de zomer sporadisch naar de skates terug. Loy is via Dronten en onder meer Gieten in de stad Groningen terechtgekomen. ,,Prima stad en lekker dicht bij de ijsbaan.'' Briand pendelt nog heen en weer. Michaud vond de liefde van zijn leven in Nederland, en woont nu al enkele jaren in Dronten. ,,Lekker centraal. Waar ik ook moet schaatsen, ik ben nooit veel langer onderweg dan pakweg anderhalf uur.'' Hij is z&243; Nederlands geworden dat hij er veelbetekenend aan toevoegt: ,,Behalve als er files staan natuurlijk.''

De drie Musketiers hebben eind 2005 versterking gekregen van de langebaan- en marathonschaatser Alexis Contin (21). De man uit Saint-Malo is zesvoudig Europees en viervoudig wereldkampioen op de skates en geldt als een absoluut natuurtalent. Hij reed slechts enkele weken marathons in de B-groep. Al snel moest hij worden gepromoveerd naar de wedstrijden tegen 'grote jongens' als Henk Angenent en Jan-Maarten Heideman. Contin heeft een contract bij DSB, maar dit jaar wil het op de langebaan niet zo erg vlotten. ,,Ik denk dat ik volgend jaar onderdak ga zoeken bij een marathonploeg. Ik vind dat sfeertje heel erg leuk. Maar ik geef de hoop op goede klassementen niet op. Ik ben allrounder. En ik zou me graag kwalificeren voor de Spelen in Vancouver.'' Contin woont sinds enige tijd in Joure en verdeelt zijn trainingsuren over Thialf en de Hoornse baan De Westfries.

Samen met Michaud (31) heeft Contin op een mistige dinsdagmorgen zijn trainingsrondjes gedraaid. De rossige Michaud is in Nederland bekender dan in zijn geboorteland. Hij won meerdere keren het spruitjespak van de Greenery Zesdaagse en is ook dit jaar goed op dreef in wedstrijden om de Essent Cup. ,,Eigenlijk hebben we de kunst afgekeken van K.C. Boutiette. Die was de eerste inline-skater die de overstap naar het ijs maakte. Hij deed dit omdat hij naar de Olympische Spelen wilde. Bij het skaten kun je dat vergeten.''

Michaud woont sinds 2000 in Nederland. Hij werd ontdekt door Erik Hulzebosch en schaatst al sinds jaar en dag voor Nefit. ,,Ik zit daar goed. Er heerst een goede sfeer, we hebben wat voor elkaar over en weten precies wat we aan elkaar hebben.''

De techniek van het skaten lijkt veel op die van het schaatsen. Hoewel: ,,Waar ik erg aan moest wennen is dat je heel rustig en vooral weinig moet bewegen om zo veel mogelijk snelheid te maken. Dat is echt maf aan deze sport.'' Samen met Cédric Kuentz probeerde hij tot het eind van de vorige eeuw ook op de langebaan te slagen. Maar Michaud kwam tot de ontdekking dat het niets voor hem is. ,,Je kunt de marathon vergelijken met een etappewedstrijd in het wielrennen. Je gaat niet steeds volle bak, het ritme wordt geregeld gebroken. Een 10.000 meter op de langebaan lijkt in die vergelijking veel meer op een tijdrit. Je gaat diep zitten, zet aan en pas op de eindstreep stop je met de krachtsinspanning'', zegt Michaud, die nog steeds wel het Franse record bezit op de 5000 meter. ,,Zes minuten en 28 seconden. Stelt niet zo veel voor.'' Allrounder Contin: ,,Tja, maar ik ben voorlopig nooit verder gekomen dan 6.31.''

De 'Nederfransen' denken dat ze voorlopig geen versterking zullen krijgen van andere landgenoten. Michaud: ,,Om het schaatsen in Frankrijk vaste voet aan de grond te laten krijgen moeten er ijsbanen komen. En die voorzieningen moeten permanent worden. Na de Winterspelen van 1968 had Grenoble geruime tijd een ijsbaan. Maar bij gebrek aan gebruikers is die verdwenen. Toen in 1992 de Spelen in Albertville waren, is er een tijdelijke baan aangelegd. Het olympisch vuur was nog niet gedoofd of de baan was alweer afgebroken. Het schaatsen in Frankrijk is dus vooral afhankelijk van mafkezen zoals wij. Mensen die het aandurven om in den vreemde aan iets nieuws te beginnen, risico te nemen.''

Ondersteuning van de Franse schaatsbond, de FFSG, is er nauwelijks voor de langebaanschaatsers. Al het geld gaat naar de ijshockeyers en de kunstschaatsers. Toptalent Contin vindt dat niet zo gek. ,,In het kunstschaatsen hebben we kampioenen, op de langebaan niet. We zullen ons eerst moeten bewijzen.''

Nederlandse bondscoach

AMSTERDAM - De Franse schaatsbond heeft een heel voorzichtige stap gezet ten gunste van drie van de vier langebaanschaatsers. Er is een klein budget en een coach beschikbaar voor Tristan Loy, Pascal Briand en Alexis Contin.

Cédric Michaud heeft geen contact meer met de Franse bond: ,,Toen ik samen met Cédric Kuentz naar worldcups ging, bleek bij aankomst dat we vaak niet waren ingeschreven. En dat was het enige dat de bond voor ons hoefde te doen. We moesten vaak praten als Brugman om uiteindelijk toch deel te mogen nemen.''

De Nederlandse coach Jildou Gemser is sinds dit jaar voor enkele uren ingehuurd om in 2010 een achtervolgingsploeg te kwalificeren voor de Olympische Spelen. ,,We zien wel wat mogelijkheden om deel te nemen aan deze olympische sport waar maar liefst 30 medailles (in werkelijkheid 36, red.) te verdienen zijn'', aldus vice-bondsvoorzitter Christèle Gautier. ,,Als de resultaten komen, dan zullen er vast gemeenten zijn die een permanente overdekte ijsbaan van 400 meter willen bouwen'', hoopt ze. In afwachting daarvan genieten de vier Fransen in Nederland. ,,Bij de marathons is vaak de sfeer van een volksfeest. Daar geniet ik van'', aldus Cédric Michaud.

Loy valt werelduurrecord aan

AMSTERDAM - In afwachting van 'zijn' Elfstedentocht en tijdens de voorbereiding op de 'zekere' natuurijswedstrijden in Finland en Oostenrijk heeft Tristan Loy nog een extra uitdaging op zijn programma gezet. In februari - de precieze datum is nog onbekend - wil hij in Thialf een aanval doen op het werelduurrecord op de schaats. Loy was al vier jaar in het bezit van het werelduurrecord op de rollerskates. Hij legde in 2000 een afstand af van 36.460 meter af.

Op de schaats staat het werelduurrecord op 41.969 meter en 10 centimeter. Het is sinds maart 2007 in handen van Casper Helling. ,,Het zal zwaar worden, maar ik denk dat het record gepakt kan worden'', aldus Loy. Hij schrikt er niet voor terug dat het huidige record op de hooglandbaan van Salt Lake City is gereden. ,,Je hoofd moet leeg zijn en je moet in de flow raken. Dan is alles mogelijk.'' Overigens zal Loy niet de eerste Fransman zijn die het werelduurrecord bezit - mocht zijn poging slagen. In januari 1928 reed zijn landgenoot Léon Quaglia in Chamonix in een uur tijd naar een afstand van 32.970 meter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’