Luister naar

‘2017 was een verwoestend jaar voor kinderen’

Nieuws
Bijna één op de vier kinderen woont in een land dat is getroffen door een conflict of ramp, stelt Unicef. De organisatie heeft 2,9 miljard euro nodig om in 2018 humanitaire hulp te bieden aan 48 miljoen kinderen.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
woensdag 31 januari 2018 om 03:00
Hiba uit Syrië wil niet meer vluchten.
Hiba uit Syrië wil niet meer vluchten. unicef / youtube

Den Haag

2017 was een verwoestend jaar voor kinderen en ook 2018 biedt weinig reden tot optimisme. Dat zegt Sasja Bökkerink, hoofd Kinderrechten bij Unicef Nederland.

Dinsdag presenteerde het VN-kinderfonds het jaarlijkse rapport ‘Humanitarian Action for Children’. Daaruit blijkt dat de wereld een gevaarlijke plek is geworden voor kinderen.

Het afgelopen jaar stond bol van de gewelddadige conflicten. Kinderen betaalden daarbij de hoogste prijs: ze werden aangevallen, konden niet naar school of naar het ziekenhuis, werden seksueel misbruikt, verhandeld en ingezet als kindsoldaten.

Vorig jaar brak ook ‘een ongekend aantal cholera-epidemieën’ uit, voornamelijk in landen die al getroffen waren door een conflict (zoals in Jemen, Noordoost-Nigeria en Zuid-Sudan) of door natuurgeweld (zoals in Haïti, na de orkaan Irma).

water

Inmiddels woont bijna één op de vier kinderen in een land dat is getroffen door een conflict of ramp. ‘Tenzij de internationale gemeenschap maatregelen neemt om het geweld te stoppen en deze kinderen levensreddende hulp te bieden, ziet hun toekomst er somber uit’, aldus Bökkerink.

Unicef wil dit jaar 48 miljoen kinderen in 51 verschillende landen hulp bieden. Daarvoor heeft de organisatie 2,9 miljard euro nodig.

Het grootste deel van het budget (een miljard euro) gaat naar inwoners van Syrië en Syrische vluchtelingenkinderen in buurlanden als Egypte en Irak.

Een belangrijk doel is onderwijs. Een kwart van het geld wordt gebruikt om te zorgen dat 8,9 miljoen kinderen naar school kunnen. Ook water is een prioriteit: met een vijfde van het budget wil de organisatie zorgen dat 35,7 miljoen mensen toegang hebben tot schoon water.

Dat is hard nodig. In veel conflictlanden sterven meer kinderen aan ziektes die verspreid worden door vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen, dan aan geweld, schrijft de organisatie. Ook wordt water steeds vaker als wapen ingezet: ‘Vechtende partijen schuwen aanvallen op watervoorzieningen en belegeringstactieken niet.’ <

geen oorlog meer

‘Wij hebben ons huis twee of drie keer moeten verlaten vanwege beschietingen en bombardementen’, vertelt de tienjarige Hiba uit de stad Homs in Syrië.

In een video op de site van Unicef legt ze uit dat ze nu met haar familie in een huis zonder ramen en deuren woont. ‘Maar zolang er geen oorlog is, wil ik hier niet meer weg.’

Dankzij Unicef kan Hiba naar school. Daarnaast helpt ze mee in het huishouden en zorgt ze voor haar vader, die door een ongeluk niet meer kan werken. ‘Ik wil graag dat hij gelukkig is.’

Hiba heeft drie wensen voor de toekomst. ‘Ik hoop dat we nooit meer ons huis moeten ontvluchten vanwege oorlog. Verder droom ik ervan om lerares te worden. En tot slot wens ik dat iedereen toegang heeft tot schoon water, zodat ze niet ziek worden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.