Luister naar

Zonder media-aandacht is een ramp nog erger

Nieuws
Noord-Korea staat op de eerste plaats van landen met humanitaire rampen waarvoor weinig internationale media-aandacht is. De hulporganisatie Care International selecteerde de tien ‘vergeten rampen’ van 2017.
Sanne van Grafhorst
zaterdag 27 januari 2018 om 20:15
Met behulp van een provisorische stoeltjeslift wordt in de Peruaanse hoofdstad Lima een vrouw in veiligheid gebracht na een aardverschuiving.
Met behulp van een provisorische stoeltjeslift wordt in de Peruaanse hoofdstad Lima een vrouw in veiligheid gebracht na een aardverschuiving. ap / Martin Mejia

Genève

‘Er is een plek op de wereld waar elke dag gemiddeld vijfduizend mensen hun huis moeten ontvluchten. Er is een land waar bijna de helft van de kinderen ondervoed is. Ken je deze plekken? Als het antwoord ‘nee’ is, dan ben je niet de enige.’

Zo begint hulporganisatie Care International haar rapport over de meest onderbelichte humanitaire rampen van 2017. Dat jaar, zo schrijft de organisatie, stond bol van de rampen: ‘Van natuurlijke tot door de mens veroorzaakte, van conflicten tot klimaatschokken en van ontheemding tot vervolging’.

Hoewel de meeste crises de internationale krantenkoppen halen, zijn er ook rampen die vorig jaar nauwelijks in het nieuws terechtkwamen. Met stip op één: Noord-Korea. Terwijl de media wél veelvuldig schreven over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen en over de spanningen tussen het Aziatische land en de Verenigde Staten, was er maar weinig aandacht voor de onmenselijke situatie van de inwoners van het land.

censuur

Het onderzoeksrapport ‘Lijden in stilte’ beschrijft onderbelichte rampen met minstens een miljoen slachtoffers. Daarvoor onderzocht Care International meer dan 1,2 miljoen digitale artikelen die tussen 1 januari en 22 december 2017 gepubliceerd werden in de Engels-, Duits- en Franstalige pers.

Slechts 51 van die artikelen gingen over de gebrekkige humanitaire staat van Noord-Korea, waar van elke vijf inwoners er twee ondervoed zijn. Door hardnekkige droogte en hoge temperaturen bleef de voedselproductie in het land vorig jaar achter. De VN schatten dat achttien miljoen inwoners (70 procent van de bevolking) niet voldoende toegang hebben tot eten.

Dat media deze crisis grotendeels over het hoofd zien, heeft volgens mediasocioloog Peter Vasterman ­onder meer te maken met de geslotenheid van het land en de druk die de leiders op de pers uitoefenen. ‘Er is geen vrije nieuwsgaring in het land’, legt hij uit. ‘De informatie die naar buiten komt, is over het algemeen zwaar gecensureerd of afhankelijk van mensen die het land ontvlucht zijn.’

Daarnaast is het ‘niet echt nieuws’, zegt Vasterman. ‘Noord-Korea heeft een van de meest verschrikkelijke regimes ter wereld. Er zijn straf­kampen, er is weinig vrijheid en er is honger. Maar dat is geen incident; het is een bekend feit.’

Of een onderwerp voor de pers nieuwswaarde heeft of niet, hangt onder meer af van de urgentie, locatie en exclusiviteit van dat onderwerp. Vasterman: ‘Zolang er geen Nederlandse of westerse belangen spelen, scoren onderwerpen veel lager dan onderwerpen waarbij dat wel het geval is. Daardoor blijven sommige gebieden ontzettend onderbelicht. Totdat er ineens iets speciaals gebeurd, een westers land zich ermee gaat bemoeien of er westerse economische belangen mee gemoeid zijn.’

Het rapport stipt verder aan dat slinkende budgetten in de journalistiek niet meehelpen en dat sommige plekken moeilijk bereikbaar zijn. ‘Dan zijn er ook minder foto’s of ­video’s beschikbaar’, zegt Vasterman. ‘Terwijl beeldmateriaal in onze ­audiovisuele samenleving heel ­belangrijk is om de aandacht op een onderwerp te vestigen.’

publieke stem

Care International noemt negen ­andere rampen die nauwelijks een plek in de media kregen.

Zo zuchtten in het geïsoleerde Eritrea meer dan 700.000 mensen onder aanhoudende droogte en een gebrek aan water en voedsel.

In de Democratische Republiek Congo sloegen vorig jaar meer dan 1,7 miljoen inwoners op de vlucht voor geweld.

En in Peru verloren 210.000 mensen hun huis vanwege overstromingen. Ook Burundi, Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali, het gebied rondom het Tsjaadmeer en Vietnam hadden de discutabele eer om de lijst te halen.

Zes van de tien landen uit het ­rapport komen ook voor op de VN-lijst van rampen waarvoor in 2017 het minste geld werd ingezameld. Noodhulpacties staan of vallen met media-aandacht, vertelt Laurie Lee, interim-secretaris-generaal bij Care International, tegen al Jazeera. ‘Zonder berichtgeving in de media is het moeilijk om publieke donaties te ontvangen en politieke verandering af te dwingen.’

De organisatie roept in het rapport degenen met een ‘publieke stem’, onder wie journalisten en politici, op om hun ‘sociale en morele verantwoordelijkheid’ te nemen en vergeten rampen onder de aandacht te blijven brengen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.

Afbeelding

Zuid-Afrika onrustig vanwege protesten, energiecrisis en dubbele moord anti-corruptie onderzoekers

Zuid-Afrika is in de ban van protesten, de energiecrisis en stijgende voedselprijzen. Zuid-Afrikanen zijn bang dat de rellen van juni 2021 - waarbij in sommige steden een aantal dagen anarchie heerste - zich herhalen.

Afbeelding

BBB gaat Europa in en lonkt naar een plek onder de christendemocratische paraplu

BBB gaat volgend jaar meedoen aan de Europese verkiezingen. Bij welke fractie in het Europees parlement sluit de BoerBurgerBeweging zich dan aan? De christendemocratische EVP, met het CDA als lid, maakt veel kans.

Afbeelding

Trump voorspelt zijn eigen arrestatie en wil dat zijn aanhang komt vechten

Donald Trump heeft zaterdagochtend zijn volgelingen opgeroepen voor hem te komen vechten. Op zijn eigen platform Truth Social schrijft hij: ‘Protesteer! Pak ons land terug!'

Afbeelding

Recordoogst graan brengt Zimbabwe dichter bij de vurig gewenste zelfvoorziening

Met de oorlog in Oekraïne als wake-upcall besloot Zimbabwe meer werk te maken van de eigen graanproductie - meer dan de helft kwam uit Rusland en Oekraïne. En zie nu: nooit eerder was de graanoogst er zo groot als vorig jaar.