Luister naar

Leren uit boek effectiever dan van een beeldscherm

Nieuws
Studenten die iets willen leren, kunnen beter teksten van papier lezen dan van een beeldscherm. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Linda Stelma
zaterdag 11 november 2017 om 03:00

Washington

Voor sommige taken maakt het niet uit of je informatie via een scherm of gedrukt tot je neemt, zo concludeerden Patricia Alexander en Lauren Singer, onderzoekers van de Universiteit van Maryland op het gebied van leren en tekstbegrip. Maar als je een tekst goed wilt begrijpen, kies dan voor papier. Scrollen heeft namelijk een negatief effect op het tekstbegrip. ­Bovendien lezen veel studenten online aanzienlijk sneller dan via papier.

Volgens Paul Kirschner, universiteitshoogleraar en hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit zijn de conclusies die de onderzoekers trekken betrekkelijk nieuw. ‘Tot nu toe ging men ervan uit dat het weinig verschil maakte voor de leerresultaten, of je van een scherm las of van papier. Maar er is dus wel degelijk verschil. Wij begrijpen en onthouden informatie beter wanneer we een tekst op papier lezen dan op een scherm. Indien wij gevraagd worden om iets terug te halen uit ons geheugen, herinneren onze hersenen zich ook waar wij iets op de pagina lazen en dit bevordert het herinneren.’ Bovendien is er een materieel verschil tussen scherm en papier. ‘Je kunt het gewicht, de textuur en de dikte van het gedrukte materiaal voelen. Je kunt makkelijk zien waar een tekst begint, waar die eindigt en waar jij precies bent als je aan het lezen bent. Je kunt snel door de tekst gaan en er op allerlei manieren doorheen bladeren. Dit geeft je als lezer een “mentale kaart” van de hele tekst en deze kaart helpt jouw hersenen bij het verwerken van de tekst’, aldus Kirschner.

digital natives

De studenten van de huidige generatie zijn zogenoemde digital natives; ze zijn opgegroeid met technologie zoals smartphones, tablets en e-readers. De digitale leermiddelen rukken op. Er wordt steeds meer digitaal gelezen: de Nederlandse bibliotheken zien de uitleen van e-books stijgen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers geven studenten de voorkeur aan digitale studieboeken omdat die goed toegankelijk en ‘draagbaarder’ zijn. ‘Maar het is verkeerd om aan te nemen dat onlinestudiemateriaal beter is voor studenten, alleen maar omdat ze er de voorkeur aan geven.’

De Amerikaanse onderzoekers geven beleidsmakers, docenten, ouders en studenten een aantal tips naar aanleiding van de resultaten. Een daarvan is dat docenten leerlingen moeten leren vechten tegen de neiging om onlineteksten snel door te nemen.

Ook pleiten ze voor een zekere mate van papier in het leven van academische studenten, ‘ook al kost het meer en is het minder goed voor het ­milieu’. De onderzoekers hebben zelf boeken en artikelen die ze er nog geregeld bijpakken, met ‘ezelsoren’ en ‘bijschrijvingen’ en al. ‘Het is moeilijk om een vergelijkbaar niveau van betrokkenheid bij een digitale tekst voor te stellen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?