Luister naar

Leren uit boek effectiever dan van een beeldscherm

Nieuws
Studenten die iets willen leren, kunnen beter teksten van papier lezen dan van een beeldscherm. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Linda Stelma
zaterdag 11 november 2017 om 03:00

Washington

Voor sommige taken maakt het niet uit of je informatie via een scherm of gedrukt tot je neemt, zo concludeerden Patricia Alexander en Lauren Singer, onderzoekers van de Universiteit van Maryland op het gebied van leren en tekstbegrip. Maar als je een tekst goed wilt begrijpen, kies dan voor papier. Scrollen heeft namelijk een negatief effect op het tekstbegrip. ­Bovendien lezen veel studenten online aanzienlijk sneller dan via papier.

Volgens Paul Kirschner, universiteitshoogleraar en hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit zijn de conclusies die de onderzoekers trekken betrekkelijk nieuw. ‘Tot nu toe ging men ervan uit dat het weinig verschil maakte voor de leerresultaten, of je van een scherm las of van papier. Maar er is dus wel degelijk verschil. Wij begrijpen en onthouden informatie beter wanneer we een tekst op papier lezen dan op een scherm. Indien wij gevraagd worden om iets terug te halen uit ons geheugen, herinneren onze hersenen zich ook waar wij iets op de pagina lazen en dit bevordert het herinneren.’ Bovendien is er een materieel verschil tussen scherm en papier. ‘Je kunt het gewicht, de textuur en de dikte van het gedrukte materiaal voelen. Je kunt makkelijk zien waar een tekst begint, waar die eindigt en waar jij precies bent als je aan het lezen bent. Je kunt snel door de tekst gaan en er op allerlei manieren doorheen bladeren. Dit geeft je als lezer een “mentale kaart” van de hele tekst en deze kaart helpt jouw hersenen bij het verwerken van de tekst’, aldus Kirschner.

digital natives

De studenten van de huidige generatie zijn zogenoemde digital natives; ze zijn opgegroeid met technologie zoals smartphones, tablets en e-readers. De digitale leermiddelen rukken op. Er wordt steeds meer digitaal gelezen: de Nederlandse bibliotheken zien de uitleen van e-books stijgen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers geven studenten de voorkeur aan digitale studieboeken omdat die goed toegankelijk en ‘draagbaarder’ zijn. ‘Maar het is verkeerd om aan te nemen dat onlinestudiemateriaal beter is voor studenten, alleen maar omdat ze er de voorkeur aan geven.’

De Amerikaanse onderzoekers geven beleidsmakers, docenten, ouders en studenten een aantal tips naar aanleiding van de resultaten. Een daarvan is dat docenten leerlingen moeten leren vechten tegen de neiging om onlineteksten snel door te nemen.

Ook pleiten ze voor een zekere mate van papier in het leven van academische studenten, ‘ook al kost het meer en is het minder goed voor het ­milieu’. De onderzoekers hebben zelf boeken en artikelen die ze er nog geregeld bijpakken, met ‘ezelsoren’ en ‘bijschrijvingen’ en al. ‘Het is moeilijk om een vergelijkbaar niveau van betrokkenheid bij een digitale tekst voor te stellen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.