Luister naar

Paul Manafort leeft van cynisme

Nieuws
Paul Manafort (68) manoeuvreert al decennia door de politieke machinerie van Amerika en minder democratische landen, maar is nog nooit door de tandwielen vermalen. Maandag meldde hij zich vrij­willig bij de federale rechtbank in Washington, om zich daar via zijn advocaat onschuldig te verklaren aan alles wat hem ten laste wordt gelegd.
Bert Lanting Michael Persson redactie vk
dinsdag 31 oktober 2017 om 03:00
Paul Manafort zou miljoenen dollars hebben weggesluisd naar buitenlandse belastingparadijzen – om het vervolgens weer in Amerika te investeren.
Paul Manafort zou miljoenen dollars hebben weggesluisd naar buitenlandse belastingparadijzen – om het vervolgens weer in Amerika te investeren. epa / Justin Lane

Amsterdam – New York

Paul Manafort zou tussen 2006 en 2015 een ‘ongeregistreerde agent’ van een buitenlandse mogendheid zijn geweest, eerst lobbyist voor ­Oekraïne, en daarna voor de partij van ex-president Viktor Janoekovitsj. De daarmee verdiende miljoenen zou hij via een serie fiscale Matroesjka-poppetjes hebben weggesluisd naar buitenlandse belastingparadijzen – om het vervolgens weer in Amerika te investeren en zo een ‘overdadige’ levensstijl te financieren, aldus de FBI. De aanklacht is het resultaat van onderzoek dat al een paar jaar gaande is, maar nu ook een stok is om de hond mee te slaan. Want het is speciaal aanklager Robert Mueller niet per se om de constructie van lege hulzen te doen waarin Manafort zich zo goed thuis lijkt te voelen. Hij wil ­weten wat de rol van Manafort is ­geweest in de mogelijke samenwerking tussen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en de Russische president Vladimir Putin.

campagne

Manafort was, nadat hij zich in maart 2016 had aangesloten bij het Trump-team, tussen juni en augustus leider was van de campagne. Het is precies in die periode geweest dat de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen grote invloed heeft gehad op het publieke discours, als je de beschuldigingen aan het adres van Hillary Clinton en haar clan zo kunt noemen.

Manafort leeft al decennia lang van cynisme. De lobbyfirma die hij in 1980 begon met onder meer zijn ­maatje Roger Stone (als vleesgeworden politieke incorrectheid een van de belangrijkste influisteraars van Trump) kwam bekend te staan als ‘de martelaarslobby’, wegens de lange lijst cliënten met een wat dubieuze opvatting van staatshuishouding. Hij liet zich inhuren door politici die dringend een politieke facelift nodig hadden. Onder zijn klanten waren de Zaïrese dictator Mobutu, de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi en het militaire bewind van Nigeria. Het liep niet altijd even goed af, en de twee beroemdste klanten die Paul Manafort van advies diende, werden uiteindelijk uit hun presidentiële paleis verjaagd: in 1986 kwam de Filipijnse president Ferdinand Marcos door een volksopstand ten val en in 2014 moest Janoekovitsj, de pro-Russische president van Oekraïne, in allerijl zijn residentie ontvluchten. Voor Manafort was de val van zijn client geen reden zijn Oekraïense operatie af te blazen: na de Maidan-revolutie gaf hij de Partij van de Regio’s het advies een tweede leven te beginnen onder de naam Oppositieblok. Thuis werd Manafort geregeld door Republikeinen benaderd om hun cam­pagne te begeleiden. Hij werkte voor ­Ronald Reagan, Bush sr. en een reeks andere Republikeinen. Ook huurde de Republikeinse partij hem verscheidene malen in om de partij­conventies op te frissen.

Deze zomer viel de FBI in alle vroegte bij hem binnen, in een voorstadje bij Washington, en nam zijn administratie in beslag. Dat lijkt nu tot zijn arrestatie te hebben geleid. Hij is onder huisarrest geplaatst. Er zijn mensen die denken dat het wel los zal lopen. ‘Volgens mij is Paul Manafort een eerlijk man’, zei zijn oude vriend ­Roger Stone in een radiointerview. ‘Ik weet van geen enkel bewijs van samenzwering met de Russen, waar dit onderzoek over gaat.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.