Luister naar

Abortusboot aan de ketting in Guatemala

Nieuws
De autoriteiten van Guatemala proberen te verhinderen dat de Nederlandse organisatie Women on Waves Guatemalaanse vrouwen helpt hun zwangerschap af te breken.
Tilly Dodds
zaterdag 25 februari 2017 om 03:00

Puerto San Jose

Toen de ‘abortusboot’ van Women on Waves donderdag had aangelegd bij een particuliere pier in de haven van San José en de organisatie een persconferentie wilde geven over haar bedoelingen, legde de marine van het Midden-Amerikaanse land de boot aan de ketting. Sindsdien mag de bemanning niet van boord en mogen geen vrouwen aan boord van het schip worden gebracht.

In Guatemala is abortus alleen toegestaan als het leven van de vrouw in gevaar is. Women on Waves ziet abortus echter als een fundamenteel mensenrecht en probeert in landen met een strikte abortusregeling deze regeling te omzeilen.

Volgens Women on Waves worden in Guatemala jaarlijks meer dan 60.000 illegale abortussen uitgevoerd, vaak door ondeskundigen. Omdat ze toegang tot veilige abortus beschouwt als ‘een kwestie van sociale rechtvaardigheid’ is de organisatie van plan met haar boot vijf dagen in internationale wateren bij Guatemala te gaan liggen en in die tijd met een rubberbootje telkens vijf zwangere ­Guatemalaanse vrouwen naar de abortusboot te brengen. Daar krijgen zij gratis een pil – een combinatie van mifepristone en misoprostol – die een abortus op gang moet brengen. De vrouwen worden daarna nog enkele uren geobserveerd en vervolgens naar de kust teruggebracht.

Volgens Women on Waves zijn er geen wettige redenen om het schip vast te houden, zijn alle papieren in orde en vindt de verstrekking van de abortuspillen plaats buiten de wateren van Guatemala.

‘boot des doods’

De krijgsmacht van Guatemala daarentegen stelt dat de abortusorganisatie handelt in strijd met wat in de Guatemalaanse grondwet staat over het recht op leven, en met andere wetten van het land. Volgens de militairen, die zeggen te handelen in opdracht van de evangelische president Jimmy Morales, had de bemanning van de abortusboot niet aangegeven met welk doel de boot naar Guatemala was gekomen.

Guatemala is een overwegend christelijk land met grote rooms-katholieke en evangelisch-protestantse gemeenschappen. Tal van religieuze leiders en politici staan afwijzend tegenover abortus. Toen bekend was geworden dat Women on Waves naar ­Guatemala was gekomen, verklaarde parlementariër Raúl Romero (Fuerze) in het Congres: ‘De boot des doods is aangekomen in Guatemala.’ Ook gewone burgers protesteren tegen de aanwezigheid van de abortusboot.

Eerder had Women on Waves al problemen met haar abortusboot in Portugal en Marokko. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.