Luister naar

Abortusboot aan de ketting in Guatemala

Nieuws
De autoriteiten van Guatemala proberen te verhinderen dat de Nederlandse organisatie Women on Waves Guatemalaanse vrouwen helpt hun zwangerschap af te breken.
Tilly Dodds
zaterdag 25 februari 2017 om 03:00

Puerto San Jose

Toen de ‘abortusboot’ van Women on Waves donderdag had aangelegd bij een particuliere pier in de haven van San José en de organisatie een persconferentie wilde geven over haar bedoelingen, legde de marine van het Midden-Amerikaanse land de boot aan de ketting. Sindsdien mag de bemanning niet van boord en mogen geen vrouwen aan boord van het schip worden gebracht.

In Guatemala is abortus alleen toegestaan als het leven van de vrouw in gevaar is. Women on Waves ziet abortus echter als een fundamenteel mensenrecht en probeert in landen met een strikte abortusregeling deze regeling te omzeilen.

Volgens Women on Waves worden in Guatemala jaarlijks meer dan 60.000 illegale abortussen uitgevoerd, vaak door ondeskundigen. Omdat ze toegang tot veilige abortus beschouwt als ‘een kwestie van sociale rechtvaardigheid’ is de organisatie van plan met haar boot vijf dagen in internationale wateren bij Guatemala te gaan liggen en in die tijd met een rubberbootje telkens vijf zwangere ­Guatemalaanse vrouwen naar de abortusboot te brengen. Daar krijgen zij gratis een pil – een combinatie van mifepristone en misoprostol – die een abortus op gang moet brengen. De vrouwen worden daarna nog enkele uren geobserveerd en vervolgens naar de kust teruggebracht.

Volgens Women on Waves zijn er geen wettige redenen om het schip vast te houden, zijn alle papieren in orde en vindt de verstrekking van de abortuspillen plaats buiten de wateren van Guatemala.

‘boot des doods’

De krijgsmacht van Guatemala daarentegen stelt dat de abortusorganisatie handelt in strijd met wat in de Guatemalaanse grondwet staat over het recht op leven, en met andere wetten van het land. Volgens de militairen, die zeggen te handelen in opdracht van de evangelische president Jimmy Morales, had de bemanning van de abortusboot niet aangegeven met welk doel de boot naar Guatemala was gekomen.

Guatemala is een overwegend christelijk land met grote rooms-katholieke en evangelisch-protestantse gemeenschappen. Tal van religieuze leiders en politici staan afwijzend tegenover abortus. Toen bekend was geworden dat Women on Waves naar ­Guatemala was gekomen, verklaarde parlementariër Raúl Romero (Fuerze) in het Congres: ‘De boot des doods is aangekomen in Guatemala.’ Ook gewone burgers protesteren tegen de aanwezigheid van de abortusboot.

Eerder had Women on Waves al problemen met haar abortusboot in Portugal en Marokko. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..