Luister naar

Deel Mosul nu huiverig voor regering

Nieuws
Een schrikbewind was het de afgelopen jaren toen ISIS de macht had in Mosul. De opluchting over het verjagen van de terroristen is geremd, uit wantrouwen jegens Iraakse troepen.
AP
zaterdag 31 december 2016 om 03:00

Mosul

Een 19-jarige inwoner van Mosul trekt zijn T-shirt omhoog en wijst op een etterende wond op zijn rug. Die is volgens hem veroorzaakt door Iraakse troepen die hem drie dagen vastzetten en sloegen, omdat ze hem wilden dwingen tot een bekentenis over lidmaatschap van de terreurbeweging ISIS. Zijn verhaal en soortgelijke ervaringen van anderen in Mosul dragen bij aan de zorgen van de vele soennitische inwoners van de Iraakse stad.

slechte herinneringen

Ze zijn bang voor wat er zal gebeuren wanneer de soennitische extremisten van ISIS zijn verslagen en de door sjiieten geleide regering in Bagdad de controle overneemt. Bijna iedereen die de stad ontvluchtte, is opgelucht over het aanstaande einde van de ISIS-heerschappij. Maar velen hebben tegelijkertijd slechte herinneringen aan overheersing vanuit Bagdad.

Soennieten in Mosul klagen al geruime tijd dat de door sjiieten gedomineerde veiligheidstroepen hen als verdachten behandelen en met grote willekeur hardhandig optreden. Ze zeggen dat de regering hen bewust heeft verwaarloosd en zich vooral richt op sjiitische gebieden in het zuiden van Irak.

Mohammed Ayad vertelt dat hij eerder deze maand werd opgepakt door militairen, toen hij vanuit zijn wijk, die onder controle staat van ISIS, naar de overkant van de Tigris wandelde. Hij wilde sigaretten kopen en doorverkopen in zijn eigen wijk. Ook hij werd geslagen en kreeg herhaaldelijk de vraag ‘wanneer hij zich had aangesloten bij ISIS’, zegt hij.

goede wil

De sjiitische premier Haider al-Abadi sloeg de afgelopen tijd een verzoenende toon aan tegenover de soennitische minderheid.

‘Maatschappelijke verzoening is het juiste antwoord op Daesh (ISIS)’, zei hij recentelijk.

Ook het leger heeft goede wil getoond, door voedsel en water uit te delen en gewonde burgers te behandelen in veldhospitalen. Voor veel inwoners zal echter meer nodig zijn om hun vertrouwen te winnen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.