Luister naar

Meisje daagt ouders voor rechter om foto’s Facebook

Nieuws
Een Oostenrijkse tiener sleept haar ouders voor de rechter. Zij plaatsten tegen haar wil honderden – soms gênante – kinderfoto’s op Facebook.
Gerhard Wilts
vrijdag 16 september 2016 om 03:00

Wenen

Het 18-jarige meisje uit Karinthië zegt dat haar ouders vanaf 2009 bezig zijn haar leven te verwoesten door het voortdurend plaatsen van foto’s van haar, waaronder afbeeldingen dat ze als baby op de pot zit of een schone luier krijgt. De ouders deelden de foto’s met circa zevenhonderd Facebookvrienden, zonder dat hun dochter daarvoor toestemming had gegeven.

‘Mijn ouders voelen geen schaamte of terughoudendheid’, gaf het meisje als verklaring om naar de rechter te stappen. Volgens de online nieuwsdienst Local Austria negeerden de ouders herhaalde verzoeken van hun dochter om te stoppen met het posten van foto’s. ‘Ik ben het beu dat zij me gewoon niet serieus nemen. Het kan hun niet schelen of ik in mijn blootje op een foto sta of op de pot zit.’

De vader van het meisje zei dat hij het recht heeft om zelfgemaakte gezinsfoto’s op sociale media te publiceren. ‘Uiteindelijk is zij ons kind, en voor mijn vrouw en mij zijn de foto’s een mooi familiealbum dat positief ontvangen wordt door onze vrienden op Facebook’, zei hij tegen het weekblad Die ganze Woche.

De advocaat van het meisje, Michael Rami, meent dat zijn jonge cliënt grote kans maakt een rechtszaak te winnen. Als de ouders de rechtszaak verliezen, kunnen zij een boete krijgen en draaien zij op voor de gerechtskosten. De zitting vindt naar verwachting plaats in november. Het vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen in Oostenrijk, maar ook in andere Europese landen. Ouders kunnen een straf krijgen voor het ongevraagd publiceren van foto’s van hun kinderen op sociale media. In sommige landen gelden al strenge regels, onder meer vanwege het risico op (seksueel) misbruik door criminelen.

een jaar cel

In Frankrijk staat op het ongevraagd publiceren of verspreiden van foto’s van andere mensen een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete tot 45.000 euro. In Duitsland kan een kind zijn ouders voor de rechter dagen als zij met online foto’s het recht op privacy van hun kind schenden. De politie in de Duitse stad Hagen heeft op Facebook een waarschuwing geplaatst tegen het posten van kinderfoto’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.