Luister naar

Duitse Leger des Heils stuurt racistische gift retour

Nieuws
Het Leger des Heils in Duitsland heeft een geschonken geldbedrag teruggestort naar de gever en daarvoor veel lof geoogst op Facebook.
Tilly Dodds
zaterdag 4 juni 2016 om 03:00

Keulen

Het Leger is altijd blij als iemand zijn werk onder mensen in nood wil steunen, met geld of op andere wijze. Maar een schenking waaraan een xenofobe voorwaarde verbonden, dat is een ander verhaal.

De gever, een zekere Juergen B., gaf aan dat het door hem geschonken bedrag, waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt, bestemd was ‘voor Duitsers, niet voor islamitische vreemdelingen of negers’ (zie afbeelding). Daarmee kwam het Leger voor de vraag te staan: kunnen we deze gift aanvaarden, of niet?

De leiders waren er vrij snel uit: deze gift kunnen we niet aannemen. ‘De hoogte van het bedrag is irrelevant, het is een principekwestie’, aldus de persvoorlichter van het Leger, Andreas Quiring, tegenover Spiegel Online.

Langer duurde het overleg over de manier waarop de schenker op de hoogte moest worden gesteld van de terugstorting en de reden daarvoor. Besloten werd hem in een brief te bedanken en meteen duidelijk te maken dat het geschonken geld was teruggestort, omdat het Leger des Heils ‘niet kan en wil voldoen aan de gestelde voorwaarde’.

‘Dank u, maar nee, bedankt!’, luidde het antwoord. ‘Wij hebben echt elke steun voor ons werk dringend nodig. In dit geval echter hebben we de donatie onder dank teruggestort.’

geen onderscheid

In de brief wijst het Leger er verder onder meer op dat het zijn missie is, mensen die in nood verkeren te helpen zonder aanzien des persoons. ‘Vanuit een diep christelijke overtuiging maken we daarom bij onze hulpverlening geen onderscheid naar huidskleur, herkomst, religie of geslacht ... Daarom zullen we geen donaties accepteren die beogen hulpbehoevende mensen uit te sluiten op grond van hun etnische afkomst, religie of geslacht.’

Na rijp beraad besloot het Leger niet alleen een reactie te sturen naar de schenker, maar ook een deel van die reactie openbaar te maken via Facebook. Quiring: ‘We namen dit besluit, omdat het ons de mogelijkheid bood om onze positie als Leger des Heils duidelijk te maken.’

Volgens hem vragen potentiële donateurs wel vaker of hun geld voor vluchtelingen of Duitse daklozen wordt gebruikt. ‘Het Leger denkt echter niet in dergelijke categorieën.’

christelijke naastenliefde

Gebruikers van Facebook reageerden over het algemeen zeer positief op de beslissing van het Leger om deze gift niet aan te nemen, maar terug te sturen. ‘Prachtig. Dat is echt christelijke naastenliefde. Dank u voor de duidelijke uitleg’, schreef iemand. Een ander sprak zijn verbazing uit over de onbeschaamdheid van sommige mensen en prees de reactie van het Leger.

Velen hebben het Facebookbericht geliket. Slechts een enkeling bekritiseerde het terugsturen van het geld en wees erop dat het gebruikt had kunnen worden om mensen te helpen.

Er waren echter ook Facebookgebruikers die juist de heldere opstelling van je het Leger aanleiding vonden om zelf een bedrag over te maken: ‘Een gift is onderweg. Jullie mogen beslissen wat ermee gebeurt. Bedankt voor jullie opstelling’, schreef een van hen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.