Luister naar

Veel Duitsers willen best een Boateng als buurman

Nieuws
Vicevoorzitter Alexander Gauland van de AfD zaait verdeeldheid in Duitsland. Fans nemen het op voor de voetballer Boateng. ‘Jérôme, kom maar naast ons wonen.’
Sterre Lindhout redactie vk
dinsdag 31 mei 2016 om 03:00

Berlijn

De Duitse rechts-nationalistische partij AfD speelde zich zondag in de kijker met een volgens velen racistische uitspraak van vicevoorzitter Alexander Gauland. ‘Als voetballer kunnen mensen hem waarderen’, zei hij over Jérôme Boateng, de verdediger van de Duitse Mannschaft, ‘Maar de mensen willen een Boateng niet als buurman.’ Boateng heeft een Ghanese vader en een donkere huidskleur.

Gauland, bekend om zijn professorale voorkomen en uitbundige zijden dassen, deed de uitspraak in een interview met de Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung over Duitse identiteit, vluchtelingen en integratie.

‘Gauland is een nare racist’, reageerde SPD-voorzitter Thomas Oppermann. Ook de CDU keurde Gaulands uitspraken nadrukkelijk af: ‘Liever Boateng dan Gauland als buurman.’

En natuurlijk sloten voetbalsupporters de verdediger collectief in de armen: ‘Jérôme, kom maar naast ons wonen’, stond er op de spandoeken bij de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Slowakije zondagavond. Boatengs club, Bayern München, liet weten geschokt te zijn door Gaulands woorden – logisch.

De felle politieke reacties zijn verrassender. Want de AfD in het algemeen en de 75-jarige Gauland in het bijzonder staan bekend om dit type uitspraken.

De zinnen van de ex-CDU-politicus zijn meestal opgebouwd uit onschuldige woorden. Maar de gezamenlijke betekenis van die woorden is vaak kwaadaardig, op een indirecte en suggestieve manier. Zo ook hier. Gauland spreekt ogenschijnlijk niet namens zichzelf, maar namens ‘de mensen’. Ook heeft hij het over ‘een Boateng’, naast wie men niet zou willen wonen. Allemaal heel vaag.

En Gauland zegt er ook niet bij waarom ‘de mensen’ dan niet naast ‘een Boateng’ zouden willen wonen. Toch is de boodschap binnen de context van het debat over vluchtelingen en integratie duidelijk: vanwege zijn huidskleur. Boateng (27) is overigens in Berlijn geboren en getogen, hij is christelijk en heeft zijn middelbare school afgemaakt.

Gaulands uitspraak komt boven op een AfD-relletje dat de hele week bleef doorsmeulen. Vanwege het EK voetbal bracht chocoladefabrikant Ferrero een speciale editie van de bekende Kinderrepen op de markt, met op de verpakking een speler van Die Mannschaft, met daarnaast een kind dat op hem lijkt, als hint naar een jongensdroom. Ook Boateng en Gündogan, een Duitser met een Turkse achtergrond, staan op die repen, geflankeerd door donkere kinderen. Op Facebook begonnen AfD-leden een protest tegen deze on-Duitse chocoladewikkels.

De ophef werd zondag zo groot dat ook AfD-voorzitter Frauke Petry afstand nam van de uitspraak van Gauland. Ze schreef op Twitter dat Boateng ‘een klassespeler is die terecht deel uitmaakt van het Duitse nationale elftal’.

Georg Meuthen, de andere vicevoorzitter, schaarde zich aan de zijde van Gauland. Daarmee tekent zich duidelijker dan voorheen een splitsing af in de partijtop. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.