Luister naar

Ophef over vrouwencoupés in Duitse trein

Nieuws
Een regionale vervoerder in Duitsland voert vrouwencoupés in, exclusief bestemd voor alleenreizende vrouwen en moeders met kinderen tot tien jaar.
Sterre Lindhout redactie vk
zaterdag 26 maart 2016 om 03:00

Berlijn

De aankondiging doet nogal wat stof opwaaien; veel Duitsers zien de coupés als knieval voor de angst die zich na de aanrandingen en diefstallen in Keulen heeft meester gemaakt van een deel van de bevolking, vrouwen in het bijzonder.

De coupés, in eerste instantie op het traject Leipzig-Chemnitz, zijn bedoeld om het gevoel van veiligheid te vergroten, schrijft de Mitteldeutsche Regionalbahn (MRB), niet gelieerd aan Deutsche Bahn, op zijn website. De invoering van de coupés is niet het enige signaal dat de zorgen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in Duitsland groeien. De verkoop van pepperspray – in Duitsland legaal – neemt toe, evenals die van alarmpistolen.

De vrouwencoupés deden meteen een debat op Twitter ontvlammen, waarin de NRB werd verweten Duitsland terug te brengen naar de Middeleeuwen. MRB-woordvoerders haastten zich te ontkennen dat er een directe link is met ‘seksueel geweld’. Wel verklaart de vervoerder dat er veel vraag is naar dergelijke coupés, vooral in en rond Leipzig. Daar werden in februari twee scholieren lastiggevallen in een bus. Ook in de rest van het land zijn aanrandingen sinds Keulen sneller en uitgebreider in het nieuws, wat het gevoel van onveiligheid mogelijk weer vergroot.

discriminerend

In Azië en Zuid-Amerika zijn vrouwencoupés in het openbaar vervoer een gewoon en noodzakelijk verschijnsel. In Europa verdwenen ze in de jaren zeventig, omdat ze overbodig, ouderwets en discriminerend werden gevonden. In Duitse en Oostenrijkse nachttreinen bestaan nog wel speciale coupés voor vrouwen en kinderen.

De proef met de vrouwencoupés begint over een paar weken, zodra de treinen aangepast zijn. Per trein gaat het om twee compartimenten van twaalf zitplaatsen, voorzien van een pictogram. De persvoorlichters van MRB benadrukken dat de coupés moeten worden beschouwd als ‘service’, vergelijkbaar met een stiltecoupé.

Chemnitz en Leipzig liggen in Saksen, de bakermat van Pegida, de protestbeweging die bij haar demonstraties waarschuwt dat Duitse vrouwen niet langer veilig zijn, nu er ruim een miljoen vluchtelingen – volgens hen ‘vooral jonge alleenreizende mannen’ – het land binnengekomen zijn. Politici van de AfD, ook in het Saksische parlement vertegenwoordigd, doen vergelijkbare uitspraken.

Maar ook in andere delen van Duitsland maakt men zich zorgen. In januari werden in Beieren evenveel licenties voor schrikwapens verstrekt als in heel 2015, blijkt uit onderzoek van de Bayerische Rundfunk. Ook meldt de omroep dat de populariteit van zelfverdedigingscursussen voor vrouwen sterk is toegenomen. In München zijn de meeste cursussen voor vrouwen volgeboekt. Lokale media in Baden-Württemberg melden hetzelfde. In Eppelheim, vlak bij Heidelberg, organiseert de gemeente zelfs cursussen in het plaatselijke Cultureel Centrum, vanwege de grote vraag. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.