Luister naar

Reacties op aanslagen: 'Geharnaste taal nu weinig productief'

Nieuws
‘De geharnaste reacties op de jongste aanslagen zijn begrijpelijk, maar niet productief’, zegt Thijl Sunier, hoogleraar Islam in de Europese samenleving aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is net terug uit Istanbul en was vijf minuten verwijderd van de bommen die daar zaterdag ontploften.
Herman Veenhof
dinsdag 22 maart 2016 om 13:50

Amsterdam

‘Deze aanslag apart duiden, is niet zinvol, het is gewoon weer een andere. Of de arrestatie van Abdeslam aanleiding was, betwijfel ik; je kunt zo’n grote operatie niet in twee dagen opzetten.’

‘Het opeisen of het labelen van een aanslag door groepen als al-Qaeda is ISIS zegt in feite weinig. De behoefte aan meer beveiliging is duidelijk en ook wel terecht, maar je loopt tegen grenzen aan. Vliegvelden worden nu voorzien van een scan die mensen en bagage doorlicht nog voordat het algemene deel van de luchthaven wordt betreden. Dat is begrijpelijk, maar draagt ook bij aan een snel verhardend klimaat. Daar zit in Europa het echte probleem. De aanslagen, maar ook het beleid van een te grote botte bijl in het afsluiten van gebieden en instellingen, voeren het wantrouwen jegens moslims in het algemeen ongelooflijk op. Je weet niet wie of wat, dus voor de zekerheid verklaar je alle moslims maar tot vijanden. Dan krijg je de taal van Wilders en dat werkt stigmatiserend en contraproductief.’

Sunier deed onderzoek in de Franse voorsteden. Hij ziet hoe die ‘banlieues’ ook in België ontstaan. ‘Dat zijn dan complete wijken die aan hun lot worden overgelaten. Dat is een gemiste kans omdat er juist in die wijken talloze moslims zijn die willen meewerken aan het voorkomen van radicalisering en terreur. Ze worden vaak niet gezien of gehoord. In Nederland is die aanpak vanuit de wijken wel in zwang, maar er zou veel meer op moeten worden ingezet. In plaats daarvan zie je dat ook in Nederland het klimaat verhardt.’

‘Daar gaan we weer. Vreselijk.’ Zo verwoordde Jan Jaap de Ruiter, arabist en docent aan de Universiteit Tilburg zijn gevoelen op Twitter, een uur na de aanslag. Volgens hem kan er wel degelijk verband bestaan tussen het oppakken van Abdeslam en de aanslagen van dinsdag. ‘Beiden dragen het merk van ISIS, bij beide aanslagen, in Brussel en Parijs, was sprake van een geoliede organisatie. Het is ook een statement. Frankrijk kent de noodtoestand, België de hoogste alarmfase. Heel Brussel was al uitgekamd en dan zijn er uitgerekend explosies op de plaatsen die het meest beveiligd zijn: de metro en de luchthaven.

Je kunt daar in feite niet meer tegen doen dan kiezen uit de twee smaken die we nu hebben: repressie of wijkgerichte aanpak, zorgen dat je op lokaal niveau de mensen kent en voorkomt dat ze radicaliseren. Maar zelfs dat biedt geen garanties. Ook in Nederland vertrekken nog steeds mensen naar ISIS-gebied, uit de Haagse Schilderswijk en zes jongens uit Utrecht het laatste half jaar. Die mensen zijn uit op oorlog, hebben als hoogste doel het vernietigen van de Westerse cultuur.’

De Ruiter legt op Facebook de nadruk op wat de moslims in Europa zouden moeten doen. ‘Het is bijna een ritueel geworden dat islamitische organisaties en individuele moslims openlijk “afstand nemen” van de aanslagen, in dit geval in Brussel. Ik roep deze organisaties en individuen op dat NIET meer te doen. Het is na zoveel aanslagen meer dan duidelijk dat deze daden gepleegd worden door terroristen in naam van een religie, in dit geval de islam, en dat andere moslims daar geen verantwoordelijkheid voor dragen. Elk weldenkend mens, moslim en niet-moslim, vindt deze aanslagen verschrikkelijk. Het is nu meer dan ooit het moment dat alle mensen, moslim en niet-moslim, de rijen sluiten en samen deze terreur bestrijden die er juist op uit is verdeeldheid te zaaien tussen, inderdaad, moslims en niet-moslims.’

Aan de telefoon: ‘Geen uitspraken namens meer, alsjeblieft. Het is een mantra, die averechts uitpakt: “Daar heb je ze weer, die samenwerkende moslimorganisaties met hun verklaringen”.‘

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evacuaties na verwoesting grote stuwdam in Oekraïne

De verwoesting van een dam in door Rusland bezet gebied in het zuiden van Oekraïne leidt tot grote zorgen over de veiligheid van burgers. Er worden mensen geëvacueerd, al is nog niet te overzien hoe groot de schade zal zijn.

Afbeelding

Meer Oekraïense activiteit aan front bij Donetsk, maar begin tegenoffensief is nog niet aan te wijzen

Volgens Rusland probeert Oekraïne een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Een grootschalig offensief zou daarbij zijn afgeslagen, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.