Luister naar

2theloo wil dames pipi niet terug

Nieuws
Parijs
peter giessen / vk
vrijdag 28 augustus 2015 om 03:00

Twee werelden botsten donderdag voor het Arbeidstribunaal in Parijs.

Enerzijds de dames pipi, vrouwen die vaak de zestig gepasseerd zijn en al decennia de openbare toiletten van Parijs schoonmaken. Anderzijds het Nederlandse bedrijf 2theloo, dat 200 toiletten in veertien landen exploiteert, volgens hedendaagse marketinginzichten. 2theloo heeft de exploitatie van de openbare toiletten bij de Notre Dame, de Sacré Coeur en aan de Champs-Elysées overgenomen. De aldaar werkende toiletjuffrouwen, de dames pipi, hoeven echter niet terug te komen. Ze passen niet in het concept dat 2theloo voor ogen staat: een modern ‘boetiektoilet’ waar de klant in diverse talen te woord kan worden gestaan. ‘Samen werken we aan een verbijsterend concept dat de manier verandert waarop de wereld tegen openbare toiletten aankijkt’, schrijft het bedrijf op zijn site.

De dames pipi spreken andere taal. ‘Voor 1200 euro per maand sloven we ons uit, met mensen die naast de pot plassen om ons dwars te zitten, naalden van junks die we moeten oprapen, dronkaards die in de wasbakken braken’, zei een van de vrouwen. ‘We worden weggegooid als poetsdoekjes’, zei een ander. De toiletjuffrouwen beroepen zich op het Franse arbeidsrecht, met steun van de vakbonden. Als een bedrijf een bestaande activiteit overneemt, moet ook het personeel worden overgenomen.

Van een overname is geen sprake, werpt 2theloo tegen. Het bedrijf gaat iets heel anders doen dan de vorige exploitant. 2theloo is geen simpel schoonmaakbedrijf, maar biedt cliënten met hoge nood het concept van een ‘boetiektoilet’ aan, aldus advocaat Paul Coeffard. Dat vraagt om gastvrouwen die verscheidene talen spreken. Flauwekul, aldus Malamine Ndiaye van de vakbond Force Ouvrière: ‘Ze kunnen verkopen wat ze willen, maar schoonmaken blijft hun belangrijkste activiteit. Ze gaan echt niet koken in de toiletten!’

Op 8 september buigt het Arbeidstribunaal zich opnieuw over de zaak. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.