Luister naar

Iran dreigt met aanval op Israël

Nieuws
Teheran
Jan van Benthem
zaterdag 23 mei 2015 om 03:00

Iran heeft Israël openlijk gedreigd met een aanval met 80.000 raketten die het aan Hezbollah heeft geleverd.

De dreiging kwam van de militaire adviseur van de Iraanse leider Khamenei, tijdens een televisieuitzending. De uitspraak volgt op een reeks bezoeken van hoge Iraanse functionarissen aan de Syrische regering. Die komt door de opmars van de extremistische terreurbewegingen ISIS en al-Nusra steeds verder in het nauw.

Tijdens de bezoeken benadrukten de Iraanse militairen en politici de grote rol die de militaire tak van de Libanese Hezbollahbeweging in Syrië speelt. Beide zijn voor Iran van groot strategisch belang. Ze verzekerden Assad dat ze hem tot het uiterste zullen steunen.

Nu Assad snel terrein verliest aan de radicale terreurorganisaties, wordt Israël door Iran als verantwoordelijke aangewezen. Zowel binnen het religieus, militair als politiek leiderschap in Iran wordt Israël er nu van beschuldigd, achter ISIS te zitten. Mocht Israël rechtstreeks of via omwegen ‘Iran iets aandoen, dan zullen we Haifa en Tel Aviv met de grond gelijk maken’, dreigt Khameneis militaire adviseur.

 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.