Luister naar

Trump wilde FBI-chef al langer kwijt

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump was al langer van plan om FBI-chef James Comey te ontslaan. ‘Hij is een uitslover, een aandachtzoeker, het is een puinhoop bij de FBI’, zei Trump donderdag in een interview met NBC.
Bert Lanting
vrijdag 12 mei 2017 om 03:00
Andrew McCabe
Andrew McCabe ap / Jacquelyn Martin

Washington

Donald Trump had eerder deze week gezegd dat het ontslag van FBI-directeur James Comey een aanbeveling was van het ministerie van Justitie: minister Jeff Sessions en diens onderminister Rod Rodenstein zouden Trump hebben geadviseerd afscheid te nemen van Comey.

In het interview met NBC vertelde Trump ook dat hij Comey op de man af heeft gevraagd of er een onderzoek naar hem liep. ‘Ik vroeg het hem gewoon’, aldus de president. ‘Ik zei: ‘‘Als het mogelijk is, laat het me dan weten’’, en hij zei: ‘‘Je wordt niet onderzocht’’.’

Trump schreef in zijn ontslagbrief aan Comey dat er geen onderzoek naar hem liep. Dat riep vragen op, want het zou hoogst ongebruikelijk zijn als iemand die door de FBI mogelijk onder de loep wordt genomen, van de directeur persoonlijk te horen krijgt dat dit niet het geval is. Dat laatste bleek donderdag ook weer toen waarnemend FBI-chef Andrew McCabe werd verhoord door de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij weigerde te bevestigen dat Comey het Witte Huis had laten weten of er een onderzoek tegen de president liep. Het was volgens hem in ieder geval niet de gewoonte van de FBI om iemand dat te laten weten.

brede steun

Opvallend was dat McCabe ook afstand nam van de bewering van het Witte Huis dat Comey de steun van het personeel van de FBI had verloren. Volgens hem genoot Comey juist ‘brede steun’ binnen de FBI.

McCabe verzekerde de inlichtingencommissie van de Senaat dat het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de verkiezingen van vorig jaar doorgaat, ondanks het ontslag van James Comey. ‘Er is tot nog toe geen enkele poging gedaan om ons werk te hinderen.’

Het was het eerste publieke optreden van McCabe als interim-chef van de FBI na het ontslag van Comey, die dinsdag plotseling aan de kant werd gezet door president Trump. Daarmee deed Trump veel stof opwaaien. Veel Democraten zijn ervan overtuigd dat Trump Comey ontsloeg wegens het FBI-onderzoek naar de banden tussen zijn campagneteam en de Russen.

McCabe beloofde de Senaatscommissie dat hij het Witte Huis geen informatie zal verstrekken over het verloop van het FBI-onderzoek. Hoewel hij weigerde te zeggen hoeveel mensen daarbij betrokken zijn, verzekerde hij dat het een ‘heel belangrijk onderzoek’ was voor de FBI. Daarmee zette hij zich af tegen Sarah Huckabee Sanders, een woordvoerster van het Witte Huis, die zei dat het onderzoek ‘een van de minst belangrijke zaken is die op het bord van de FBI liggen’. Volgens haar is het tijd een punt te zetten achter het onderzoek.

speciale aanklager

Het Witte Huis is inmiddels begonnen een opvolger te zoeken voor Comey. Naar verluidt overweegt Trump voormalig Republikeins Congreslid Mike Rogers te benoemen. Volgens critici is Rogers bepaald geen neutrale figuur. Hij maakte deel uit van Trumps overgangsteam en had felle kritiek op Hillary Clinton. Sinds het ontslag van Comey klinkt steeds luider de roep om een speciale aanklager die het onderzoek naar de Russische inmenging moet onderzoeken.

Medewerkers van Trump lieten donderdag weten dat de president bij decreet een commissie in het leven zou roepen die onderzoek moet doen naar zwakke plekken in het Amerikaanse kiessysteem en mogelijk geknoei bij de verkiezingen van vorig jaar. Trump beweerde toen dat miljoenen illegale stemmen op Hillary Clinton zouden zijn uitgebracht, maar zwakte die bewering later af.

Het onderzoek lijkt een tegenzet, waarmee Trump de aandacht wil afleiden van het rumoer om het ontslag van Comey en het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Maar tegelijk is het een reëel probleem. Het Amerikaanse kiessysteem is een wirwar van regels die van staat tot staat verschillen. In veel staten hoeven kiezers geen identiteitsbewijs met foto te laten zien. Het komt ook voor dat kiezers na een verhuizing in twee staten in het kiesregister staan, omdat er geen centrale registratie is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’