Putin: Rusland heeft niet te traceren raketten

Nieuws
Rusland heeft unieke raketten die niet kunnen worden getraceerd door de bestaande antiraketsystemen. Dat zei de Russische president Vladimir Putin, die op 18 maart vrijwel zeker wordt herkozen, in de jaarlijkse beleidsverklaring, die bijna twee uur duurde. Het was de meest oorlogszuchtig klinkende verklaring in tijden.
anp
vrijdag 2 maart 2018 om 03:00
Journalisten luisteren en kijken naar de jaarrede van president Vladimir Putin.
Journalisten luisteren en kijken naar de jaarrede van president Vladimir Putin. ap / alexander Zemlianichenko

Moskou

De toehoorders – parlementariërs en andere hoogwaardigheidsbekleders –onderbraken de president herhaaldelijk met luid applaus.

Het nieuwste wapen dat Putin presenteerde, is de zware intercontinentale kernraket Sarmat. Die is eind vorig jaar getest en kan bijna elke plek ter aarde treffen. Daarnaast is een supersonische raket ontwikkeld die een duizelingwekkende snelheid haalt. De huidige raketafweer is niet in staat deze projectielen, waarvan er al een aantal in parate dienst zijn, te onderscheppen. Het is volgens Putin een Russisch antwoord op de voortdurende Amerikaanse inspanningen om een technisch hoogstaand raketafweersysteem op te stellen.

Putin zei ook dat zijn land bezig is met het bouwen van kleine kernkoppen voor geavanceerde kruisraketten en met het testen van door atoomenergie aangedreven drones die onder water kernwapens kunnen vervoeren. Ook deze wapensystemen zouden niet detecteerbaar zijn.

‘Ze zijn er niet in geslaagd Rusland tegen te houden’, zei Putin, verwijzend naar het Westen. ‘Ze moeten nu rekening houden met een nieuwe realiteit en goed begrijpen dat alles wat ik vandaag heb gezegd, geen bluf is. Ik hoop dat dit verhaal iedere potentiële agressor ontnuchtert.’

meer vrijheid

De Russische president zei verder dat het zijn wens is dat de Russen op allerlei terreinen meer vrijheid genieten. Volgens hem moeten de democratische instellingen, de samenleving van burgers en justitie versterkt worden. ‘We moeten een land zijn dat openstaat voor de wereld en open is voor nieuwe ideeën en initiatieven.’ Rusland heeft zich in de afgelopen jaren volgens Putin al gepresenteerd als een eigenzinnige democratische samenleving. Volgens critici echter zijn er de laatste jaren juist maatregelen genomen die de vrijheid van de Russen beperken en de controle op bijvoorbeeld de communicatie via internet verscherpen. Putin zei ook dat er fors in de infrastructuur geïnvesteerd moet worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.