Putin: Rusland heeft niet te traceren raketten

Nieuws
Rusland heeft unieke raketten die niet kunnen worden getraceerd door de bestaande antiraketsystemen. Dat zei de Russische president Vladimir Putin, die op 18 maart vrijwel zeker wordt herkozen, in de jaarlijkse beleidsverklaring, die bijna twee uur duurde. Het was de meest oorlogszuchtig klinkende verklaring in tijden.
anp
vrijdag 2 maart 2018 om 03:00
Journalisten luisteren en kijken naar de jaarrede van president Vladimir Putin.
Journalisten luisteren en kijken naar de jaarrede van president Vladimir Putin. ap / alexander Zemlianichenko

Moskou

De toehoorders – parlementariërs en andere hoogwaardigheidsbekleders –onderbraken de president herhaaldelijk met luid applaus.

Het nieuwste wapen dat Putin presenteerde, is de zware intercontinentale kernraket Sarmat. Die is eind vorig jaar getest en kan bijna elke plek ter aarde treffen. Daarnaast is een supersonische raket ontwikkeld die een duizelingwekkende snelheid haalt. De huidige raketafweer is niet in staat deze projectielen, waarvan er al een aantal in parate dienst zijn, te onderscheppen. Het is volgens Putin een Russisch antwoord op de voortdurende Amerikaanse inspanningen om een technisch hoogstaand raketafweersysteem op te stellen.

Putin zei ook dat zijn land bezig is met het bouwen van kleine kernkoppen voor geavanceerde kruisraketten en met het testen van door atoomenergie aangedreven drones die onder water kernwapens kunnen vervoeren. Ook deze wapensystemen zouden niet detecteerbaar zijn.

‘Ze zijn er niet in geslaagd Rusland tegen te houden’, zei Putin, verwijzend naar het Westen. ‘Ze moeten nu rekening houden met een nieuwe realiteit en goed begrijpen dat alles wat ik vandaag heb gezegd, geen bluf is. Ik hoop dat dit verhaal iedere potentiële agressor ontnuchtert.’

meer vrijheid

De Russische president zei verder dat het zijn wens is dat de Russen op allerlei terreinen meer vrijheid genieten. Volgens hem moeten de democratische instellingen, de samenleving van burgers en justitie versterkt worden. ‘We moeten een land zijn dat openstaat voor de wereld en open is voor nieuwe ideeën en initiatieven.’ Rusland heeft zich in de afgelopen jaren volgens Putin al gepresenteerd als een eigenzinnige democratische samenleving. Volgens critici echter zijn er de laatste jaren juist maatregelen genomen die de vrijheid van de Russen beperken en de controle op bijvoorbeeld de communicatie via internet verscherpen. Putin zei ook dat er fors in de infrastructuur geïnvesteerd moet worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.