Luister naar

Grote bosbrand vlakbij Berlijn

Nieuws
Ten zuidwesten van de Duitse hoofdstad Berlijn woedt sinds donderdagavond een grote bosbrand met een oppervlakte van ongeveer vierhonderd voetbalvelden. Er raakte tot nu toe niemand gewond, maar drie dorpen zijn uit voorzorg geëvacueerd.
Sterre Lindhout
zaterdag 25 augustus 2018 om 03:00
Sinds donderdagavond woedt een grote bosbrand in de buurt van Berlijn. Door de extreme droogte, die al enkele maanden aanhoudt, kon de brand snel om zich heen grijpen en een aanzienlijk stuk bos verwoesten.
Sinds donderdagavond woedt een grote bosbrand in de buurt van Berlijn. Door de extreme droogte, die al enkele maanden aanhoudt, kon de brand snel om zich heen grijpen en een aanzienlijk stuk bos verwoesten. ap / Patrick Pleul

Berlijn

Duitsland is deze zomer getroffen door grote droogte. Daardoor kon de brand zich snel uitbreiden. Met ruim driehonderd brandweermannen, talloze waterkanonnen en twee blus­helikopters van het leger probeert men het vuur meester te worden.

Dat is nog niet gelukt vanwege een wind uit het zuiden, die in de nacht van donderdag op vrijdag is opgestoken. Daardoor zijn ook in Berlijn de gevolgen van de brand merkbaar. Donkere rookwolken drijven sinds vrijdagochtend over de zuidelijke stadsdelen. Het is niet de eerste bosbrand in Duitsland deze zomer, wel verreweg de grootste.

klimaatdiscussie

Ook in ons buurland is de klimaatdiscussie volop losgebarsten, toen het vorige maand regelmatig 38 graden werd in de hoofdstad. ‘Voelt zo onze toekomst?’, kopte het weekblad Der Spiegel een paar weken geleden provocatief.

Wie met de auto of trein door landelijk Duitsland rijdt, ziet voornamelijk geeltinten en dorre aarde. Gemiddeld drie weken eerder dan normaal is op veel plaatsen het graan en de maïs geoogst. De opbrengst is naar verwachting zo’n 20 procent lager dan vorig jaar. Minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) zegde de boeren daarom woensdag een bedrag van 350 miljoen euro staatssteun toe. Desondanks steekt weerman Jörg ­Kachelmann, de ‘Duitse Gerrit Hiemstra’, de draak met alle klimaatpessimisten. Hij verkondigde dat een hete zomer niet direct verband hoeft te houden met klimaatverandering. Hittebeleving is subjectief, betoogt hij, verwijzend naar de gemiddelde temperatuur in de zomer van 2006. Die lag toen nog net wat hoger, maar toen klaagde niemand, omdat het de zomer van het WK voetbal in Duitsland was.

Inderdaad kent Duitsland, dat in tegenstelling tot Nederland een landklimaat heeft, gemiddeld eens in de tien jaar een bijzonder warme zomer. Maar die zomers zijn lang niet allemaal zo droog. Het Hamburgse Climate Service Center Germany beweert dat de droogte wel degelijk een voorproefje is van wat de komende vijftig jaar als ‘normaal’ beschouwd moet worden.

vier maanden droog

Waar het in Nederland alweer een paar weken wisselvallig is, is het in Duitsland al sinds mei vrijwel onafgebroken droog. In het noorden en het oosten van het land heeft het al vier maanden nauwelijks, en op sommige plaatsen helemaal niet geregend.

In deelstaat Brandenburg, waar de bosbrand woedt, staan langs elke provinciale weg waarschuwingsborden die mensen ervan moeten weerhouden hun sigarettenpeuken uit de auto te gooien. Het gebied achter de stad Potsdam, waar de brand ontstond, geldt als extra problematisch, omdat er in de bodem veel oude munitie begraven ligt. Niet alleen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit de tijd van de DDR toen er in de bossen van Brandenburg veel militaire oefenterreinen waren. Sommige delen van het bos kunnen daardoor alleen vanuit de lucht worden geblust.

Sinds vrijdagochtend gaat de politie ervan uit dat het bos niet meer te redden is en gecontroleerd zal uitbranden. Het doel is de dorpen Frohnsdorf, Klausdorf en Tiefenbrunnen te sparen. Aanwijzingen dat de brand is aangestoken, zijn er tot nu toe niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.