Luister naar

Israël, van vijand naar geziene gast

Nieuws
Arabische landen zoeken toenadering, Palestijnse kwestie is ‘verloren zaak’
Sjoerd Mouissie
maandag 5 november 2018 om 03:00

Den Haag

Een winnende Israëlische judoka krijgt opeens wél de gouden medaille uitgereikt onder de klanken van het Israëlische volkslied en het vertoon van de vlag. Premier Benjamin Netan­yahu loopt glimlachend zij aan zij met sultan Qaboos, de heerser van Oman. En de Arabische Golfstaten spreken openlijk over de erkenning van Israël, zónder die ene grote voorwaarde: de erkenning van een Palestijnse staat.

Alles wijst erop dat de relatie tussen de Arabische landen en hun voormalige aartsvijand Israël in een rap tempo aan het veranderen is. Nog maar een jaar geleden moest de Israëlische judoka meedoen onder de neutrale vlag van de Internationale Judobond, officieel stelde hij niets voor; aan het afspelen van het Israëlische volkslied hoefde hij niet eens te denken.

‘Er zijn al heel lang contacten tussen de Arabische Golfstaten en Israël, maar nooit in het openbaar, want dat betekende gezichtsverlies’, zegt arabist Leo Kwarten. ‘Nu is dat opeens anders. Opiniemakers schrijven in kranten dat het tijd is voor vrede met Israël, omdat Iran de échte vijand is. Nou, wie dat vijftien jaar geleden schreef, belandde in het gevang of kreeg een schrijfverbod.’

campagne

Dat die columnisten nu opeens van mening veranderd zijn, is volgens Kwarten niet toevallig. ‘Die stukken zijn onderdeel van een campagne “van bovenaf”, om de publieke opinie klaar te stomen voor de nieuwe verhoudingen.’

Nu is kennelijk de tijd gekomen om die nieuwe verhoudingen openlijk te laten zien. De organisator van sporttoernooien in de Verenigde Arabische Emiraten laat weten dat Israëli’s voortaan gewoon meedoen, een Israëlische minister bezoekt een moskee in dat land. Premier Netanyahu laat zich fotograferen tijdens een officieel bezoek aan Oman – waarmee de contacten tot voor kort achter de schermen plaatsvonden.

drang

Dat Israël nu geen taboe meer is, komt mede door de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump opereert, zegt Kwarten. ‘Hij is het type leider met wie Arabische leiders uitstekend overweg kunnen. Trump stuurt zijn schoonzoon (Jared Kushner, red.) om met hen te praten. Familie is toch anders dan de minister van Buitenlandse Zaken. Dát begrijpen de Arabieren.’

‘Daarnaast is Trump pro-Israël én pro-Saudi-Arabië. Dat land ligt onder vuur wegens de moord op journalist Jamal Khashoggi, en kan die steun wel gebruiken. En zodra Trump zijn vredesplan voor het Midden-Oosten presenteert, zal het onverkwikkelijke overlijden van die man niet opwegen tegen de vrede in het beloofde land. Als Saudi-Arabië een partner bij die vrede wordt, gaat Trump echt geen straffen uitdelen voor die moord.’

Er is echter één groep die een hoge prijs betaalt voor de nieuwe verhoudingen in het Midden-Oosten: de Palestijnen.

Voor de Arabische landen lijkt de erkenning van een Palestijnse staat geen halszaak meer. Volgens Kwarten is de Palestijnse kwestie ‘een verloren zaak’.

‘De Arabische staten hebben geen geduld meer met de Palestijnen, die hopeloos verdeeld zijn tussen Hamas en Fatah. De talloze verzoeningspogingen leiden nergens toe. Nee, nu is Iran de bliksemafleider.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europa haalt zich woede van Afrikaanse leiders op de hals: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.