Luister naar

Advocaat Asia Bibi onder dwang uit Pakistan

Nieuws
Saif ul-Malook, de advocaat die Asia Bibi wist vrij te krijgen, moest onder druk van de Verenigde Naties uit Pakistan vertrekken. Zijn leven liep gevaar vanwege doodsbedreigingen van extremistische moslims.
Gerhard Wilts
maandag 5 november 2018 om 19:57
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt.
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt. anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Mijn vertrek was onvrijwillig’, zei Malook maandag op een persconferentie in Den Haag. De Pakistaanse advocaat was zaterdag op Schiphol opgevangen door de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). ‘Ik ben niet blij dat ik hier zonder Asia Bibi ben’, aldus Malook.

Toch heeft hij hoop dat Asia Bibi binnenkort vrijkomt. ‘Bij een normale gang van zaken duurt het tien tot twaalf dagen voordat het schriftelijke vonnis van het hooggerechtshof bij de gevangenis komt. Haar dan nog langer vasthouden is tegen de wet.’ De vrijspraak voor de ter dood veroordeelde christin was op woensdag 31 oktober.

Malook noemde het vonnis een ‘historische dag voor Pakistan en voor de wereld’. De vrijspraak is volgens hem het resultaat van de moed van het hof en niet van druk van buitenaf. Volgens Malook kan niets het vertrek van Asia Bibi naar het buitenland nog tegenhouden, omdat er geen aanklachten meer tegen haar zijn. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan haar vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gaat gebeuren.

Zaterdag week Malook uit naar Italië. Ondanks zijn visum trok de Italiaanse veiligheidsdienst de echtheid van Malooks documenten in twijfel. ‘Ik ben ontvangen als een terrorist – en dat in het land van de paus’, klaagde de advocaat zondag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. De Italiaanse regering heeft hem inmiddels excuses aangeboden, zei Malook maandag.

Directeur Jan Dirk van Nifterik van de stichting HVC zei in Den Haag zich ernstig zorgen te maken over de positie van de christelijke minderheid in Pakistan. Moslimfundamentalisten hebben een herziening geëist van het vonnis en zorgden eind vorige week met protestacties voor chaos in het land. ‘Hun dreigementen richten zich ook tegen christelijke wijken in de grote steden’, aldus Van Nifterik.

Nederlandse traditie

Ook SGP-leider Kees van der Staaij noemde de positie van Pakistaanse christenen zorgelijk. Hij riep op om maximale druk op de Pakistaanse regering uit te oefenen. ‘We moeten voorkomen dat de straat het recht van de staat gaat overnemen. Pakistan mag niet zwichten voor terreur.’

Tot nog toe heeft geen enkel land Asia Bibi politiek asiel aangeboden, maar achter de schermen wordt daarover onderhandeld, liet Van Nifterik doorschemeren. ‘Het belangrijkste is dat Bibi vrijkomt zonder dat een exit-controlelijst haar problemen oplevert.’ Van der Staaij zei dat de Pakistaanse christen met haar gezin welkom is in ons land. ‘Dat past in de Nederlandse traditie.’

De radicale Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) heeft aangekondigd donderdag een ‘miljoenenmars’ te houden in Karachi, uit protest tegen de vrijspraak van de katholieke vrouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.