Luister naar

Advocaat Asia Bibi onder dwang uit Pakistan

Nieuws
Saif ul-Malook, de advocaat die Asia Bibi wist vrij te krijgen, moest onder druk van de Verenigde Naties uit Pakistan vertrekken. Zijn leven liep gevaar vanwege doodsbedreigingen van extremistische moslims.
Gerhard Wilts
maandag 5 november 2018 om 19:57
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt.
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt. anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Mijn vertrek was onvrijwillig’, zei Malook maandag op een persconferentie in Den Haag. De Pakistaanse advocaat was zaterdag op Schiphol opgevangen door de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). ‘Ik ben niet blij dat ik hier zonder Asia Bibi ben’, aldus Malook.

Toch heeft hij hoop dat Asia Bibi binnenkort vrijkomt. ‘Bij een normale gang van zaken duurt het tien tot twaalf dagen voordat het schriftelijke vonnis van het hooggerechtshof bij de gevangenis komt. Haar dan nog langer vasthouden is tegen de wet.’ De vrijspraak voor de ter dood veroordeelde christin was op woensdag 31 oktober.

Malook noemde het vonnis een ‘historische dag voor Pakistan en voor de wereld’. De vrijspraak is volgens hem het resultaat van de moed van het hof en niet van druk van buitenaf. Volgens Malook kan niets het vertrek van Asia Bibi naar het buitenland nog tegenhouden, omdat er geen aanklachten meer tegen haar zijn. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan haar vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gaat gebeuren.

Zaterdag week Malook uit naar Italië. Ondanks zijn visum trok de Italiaanse veiligheidsdienst de echtheid van Malooks documenten in twijfel. ‘Ik ben ontvangen als een terrorist – en dat in het land van de paus’, klaagde de advocaat zondag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. De Italiaanse regering heeft hem inmiddels excuses aangeboden, zei Malook maandag.

Directeur Jan Dirk van Nifterik van de stichting HVC zei in Den Haag zich ernstig zorgen te maken over de positie van de christelijke minderheid in Pakistan. Moslimfundamentalisten hebben een herziening geëist van het vonnis en zorgden eind vorige week met protestacties voor chaos in het land. ‘Hun dreigementen richten zich ook tegen christelijke wijken in de grote steden’, aldus Van Nifterik.

Nederlandse traditie

Ook SGP-leider Kees van der Staaij noemde de positie van Pakistaanse christenen zorgelijk. Hij riep op om maximale druk op de Pakistaanse regering uit te oefenen. ‘We moeten voorkomen dat de straat het recht van de staat gaat overnemen. Pakistan mag niet zwichten voor terreur.’

Tot nog toe heeft geen enkel land Asia Bibi politiek asiel aangeboden, maar achter de schermen wordt daarover onderhandeld, liet Van Nifterik doorschemeren. ‘Het belangrijkste is dat Bibi vrijkomt zonder dat een exit-controlelijst haar problemen oplevert.’ Van der Staaij zei dat de Pakistaanse christen met haar gezin welkom is in ons land. ‘Dat past in de Nederlandse traditie.’

De radicale Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) heeft aangekondigd donderdag een ‘miljoenenmars’ te houden in Karachi, uit protest tegen de vrijspraak van de katholieke vrouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.