Luister naar

Advocaat Asia Bibi onder dwang uit Pakistan

Nieuws
Saif ul-Malook, de advocaat die Asia Bibi wist vrij te krijgen, moest onder druk van de Verenigde Naties uit Pakistan vertrekken. Zijn leven liep gevaar vanwege doodsbedreigingen van extremistische moslims.
Gerhard Wilts
maandag 5 november 2018 om 19:57
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt.
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt. anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Mijn vertrek was onvrijwillig’, zei Malook maandag op een persconferentie in Den Haag. De Pakistaanse advocaat was zaterdag op Schiphol opgevangen door de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). ‘Ik ben niet blij dat ik hier zonder Asia Bibi ben’, aldus Malook.

Toch heeft hij hoop dat Asia Bibi binnenkort vrijkomt. ‘Bij een normale gang van zaken duurt het tien tot twaalf dagen voordat het schriftelijke vonnis van het hooggerechtshof bij de gevangenis komt. Haar dan nog langer vasthouden is tegen de wet.’ De vrijspraak voor de ter dood veroordeelde christin was op woensdag 31 oktober.

Malook noemde het vonnis een ‘historische dag voor Pakistan en voor de wereld’. De vrijspraak is volgens hem het resultaat van de moed van het hof en niet van druk van buitenaf. Volgens Malook kan niets het vertrek van Asia Bibi naar het buitenland nog tegenhouden, omdat er geen aanklachten meer tegen haar zijn. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan haar vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gaat gebeuren.

Zaterdag week Malook uit naar Italië. Ondanks zijn visum trok de Italiaanse veiligheidsdienst de echtheid van Malooks documenten in twijfel. ‘Ik ben ontvangen als een terrorist – en dat in het land van de paus’, klaagde de advocaat zondag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. De Italiaanse regering heeft hem inmiddels excuses aangeboden, zei Malook maandag.

Directeur Jan Dirk van Nifterik van de stichting HVC zei in Den Haag zich ernstig zorgen te maken over de positie van de christelijke minderheid in Pakistan. Moslimfundamentalisten hebben een herziening geëist van het vonnis en zorgden eind vorige week met protestacties voor chaos in het land. ‘Hun dreigementen richten zich ook tegen christelijke wijken in de grote steden’, aldus Van Nifterik.

Nederlandse traditie

Ook SGP-leider Kees van der Staaij noemde de positie van Pakistaanse christenen zorgelijk. Hij riep op om maximale druk op de Pakistaanse regering uit te oefenen. ‘We moeten voorkomen dat de straat het recht van de staat gaat overnemen. Pakistan mag niet zwichten voor terreur.’

Tot nog toe heeft geen enkel land Asia Bibi politiek asiel aangeboden, maar achter de schermen wordt daarover onderhandeld, liet Van Nifterik doorschemeren. ‘Het belangrijkste is dat Bibi vrijkomt zonder dat een exit-controlelijst haar problemen oplevert.’ Van der Staaij zei dat de Pakistaanse christen met haar gezin welkom is in ons land. ‘Dat past in de Nederlandse traditie.’

De radicale Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) heeft aangekondigd donderdag een ‘miljoenenmars’ te houden in Karachi, uit protest tegen de vrijspraak van de katholieke vrouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin dreigt met actie tegen westerse wapens met 'nucleaire bestanddelen'

Rusland is gedwongen maatregelen te nemen als Groot-Brittannië aan Oekraïne behalve tanks ook granaten gaat leveren die verarmd uranium bevatten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag

Afbeelding

Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

De Israëlische minister Ben Smotrich heeft gezorgd voor een rel met Jordanië. Hij stelde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.

Afbeelding

Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld.

Afbeelding

Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote 'revolutie' van EFF-leider Malela werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.

Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.