Luister naar

België na crisis door met rompregering

Nieuws
De Belgische regering is gestruikeld over het VN-migratiepact en gaat verder als minderheidsregering met een derde van de parlementszetels.
Hilbrand Rozema
maandag 10 december 2018 om 08:27
De Belgische premier Charles Michel (midden) ontsloeg de N-VA-ministers uit zijn kabinet om daarna het VN-migratiepact in Marrakesh te tekenen.
De Belgische premier Charles Michel (midden) ontsloeg de N-VA-ministers uit zijn kabinet om daarna het VN-migratiepact in Marrakesh te tekenen. epa / Stephanie Lecocq

Brussel

De Vlaams-nationalistische N-VA kon niet instemmen met het migratie­akkoord van Marrakesh. Premier Charles Michel ontsloeg daarom de N-VA-ministers om alsnog naar Marrakesh te kunnen vertrekken om het akkoord te tekenen. Hij bracht voor vertrek een bliksembezoek aan de Belgische koning Filip om meteen een doorstart te kunnen maken met een rompkabinet, Michel-II.

Het akkoord van Marrakesh liep maandag een nieuwe schram op toen bekend werd dat ook Chili het niet zal ondertekenen. Chili voegt zich bij tien andere landen die eerder al lieten weten het akkoord niet te steunen, waaronder de VS, Hongarije en Oostenrijk. Het pact is bedoeld als een belangrijke stap in de uitwerking van een internationaal kader voor migratie.

Tegenstanders vrezen dat het pact sluipenderwijs een verplichtend karakter zal krijgen, waardoor landen die het ondertekenen op den duur gedwongen zijn meer vluchtelingen en migranten op te nemen dan ze ­eigenlijk willen. ‘Migratie is geen mensenrecht’, zei de Chileense politicus Ubilla in de krant El Mercurio. ‘Landen moeten zelf hun toelatingseisen kunnen bepalen voor buitenlanders.’

Dinsdag komt Michel terug in Brussel en over een halfjaar zijn er verkiezingen. De Belgische politiek zal in dat halfjaar draaien met vierkante wielen, doordat de opgestapte N-VA alvast begonnen is met campagne voeren, terwijl Michel wel afhankelijk is van steun van die partij om nog iets gedaan te krijgen in het parlement.

Anders dan in Nederland politiek ­gebruikelijk is, mag de Belgische minister-president dan weliswaar meteen doorgaan met regeren, maar hij loopt, zoals dat in het Vlaams heet, ‘in nauwe schoentjes’. De premier moet per onderwerp steun zien te verwerven in een politiek versnipperde volksvertegenwoordiging, waar links en rechts overtroefd worden door radicaal-links en uiterst rechts. Het politieke speelveld is in België nog meer versplinterd dan in Nederland, alleen al doordat de taalregio’s elk hun eigen waaier aan partijen en partijtjes hebben.

wantrouwen

De N-VA speelt nu, onder leiding van de in Antwerpen wonende voorman Bart de Wever, de vermoorde onschuld en stelt zich op als buitenstaander die door alle anderen uit de regering is geduwd. Een sfeer van wantrouwen legt de besluitvorming lam, met name tussen liberalen en christen-democraten enerzijds en de Vlaams-nationalisten van N-VA anderzijds. Die laatste is echter de grootste Vlaamstalige partij, en die buiten het landsbestuur houden, zet kwaad bloed aan Vlaamse kant.

Het lukt in de toch al uiterst complexe Belgische nationale politiek steeds minder goed om tot slagvaardig beleid te komen, omdat het zoeken van politieke meerderheden over de taalgrenzen heen minder vaak lukt. Het feit dat de campagne voor de verkiezingen in mei 2019 nu al in volle hevigheid is losgebarsten, betekent dat er van bruggen bouwen voorlopig niet veel zal komen, eerder worden bestaande tegenstellingen aangescherpt. De N-VA, met Antwerpen als belangrijkste basis, zal zich daarbij op volle kracht profileren als de enige echte belangenbehartiger van de Vlamingen op nationaal niveau.

Amnesty

De Belgische politiek kreeg dit weekend scherpe kritiek van Amnesty International België. Onder Michel-I is het land al begonnen asielkinderen op te sluiten alvorens ze uit te wijzen. Ook slapen er weer asielzoekers op straat. Amnesty noemt het ‘betreurenswaardig’ dat België zich niet meer lijkt in te zetten voor de hervestiging van kwetsbare vluchtelingen.

Pikant detail is dat België vanaf 2019 twee jaar in de VN-Veiligheidsraad mag zitten. Amnesty roept het kabinet Michel-II nu op, mensenrechten hoog op de internationale agenda te krijgen en geen wapens meer te leveren aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie die aanvallen uitvoert in Jemen. <

VN-migratiepact goedgekeurd

Het VN-migratiepact is maandag door 164 landen in de Marokkaanse stad Marrakesh aangenomen. Voorafgaand aan de bijeenkomst heeft de bijzonder gezant van de VN voor internationale migratie, Louise ­Arbour, hard uitgehaald naar de volgens haar ‘misleidende desinformatie’ waarmee tegenstanders het pact afschilderden. De Belgische premier Charles Michel had het in zijn toespraak op de conferentie over ‘een echte leugencampagne rond het pact’, die volgens hem ‘misschien zelfs is gecoördineerd’. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gebruikte een iets minder scherpe toon en had het over ‘angst voor de globalisering die wordt misbruikt door tegenstanders van het pact die misinformatie verspreiden’.

Ook de Nederlandse regering steunt het verdrag, maar heeft wel een bijzondere stemverklaring toegevoegd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.