Luister naar

Voormalige generaals Israël: 'Het is tijd van Palestijnen te scheiden’

Nieuws
Palestijnse organisaties hebben de aanslag van zondagavond op zeven Israëlische burgers geprezen als teken van de sluimerende opstand. Zowel de top van het Israëlische leger als de inlichtingendienst waarschuwen voor de uitbraak van meer geweld. Ze willen ‘een scheiding van de Palestijnen’.
Jan van Benthem
woensdag 12 december 2018 om 03:00
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit.
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit. afp / Menahem Kahana

Jeruzalem

De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft de aanslag op zeven Israëlische inwoners van de nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever geprezen als ‘een heroïsche operatie’. Het is een bewijs dat ‘het Palestijnse verzet op de Westbank nog steeds leeft’, zo citeert de Jerusalem Post de Hamas zegsman Abdel Latif Qanou.

Bij de aanslag, waarbij met een automatisch wapen werd geschoten op een groep burgers bij een bushalte, werden een dertig weken zwangere vrouw en haar baby zo zwaar gewond dat de artsen via een keizersnede een noodbevalling moesten uitvoeren. De vrouw is volgens de Times of Israel inmiddels niet meer in direct levensgevaar, maar de situatie van haar te vroeg geboren zoontje ging maandag en dinsdag langzaam achteruit, zo vertelde het ziekenhuis. Volgens Hamaswoordvoerder Qanou ‘bevestigt deze heroïsche operatie de legitimiteit van de keuze van ons volk om de bezetting en de hordes van kolonisten te weerstaan’. Op de website van Hamas wordt verwezen naar de verjaardag van de eerste Intifada, die op 10 december 1987 uitbrak. ‘We zegenen de reine handen die deze operatie hebben uitgevoerd’, aldus Hamas-politicus Mushir al-Masri, die het verder ‘een uitdrukking van de geest van verzet’ in de Westbank noemde. Het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina riep op tot ‘het escaleren van de Intifada en alle andere vormen van verzet op de Westbank, in de Gazastrook en in Jeruzalem’.

Dinsdag volgden twee nieuwe aanslagpogingen. Bij Hebron schoten agenten van de Israëlische grenspolitie een Palestijnse man dood die probeerde hen met zijn auto te rammen. In de noordelijke Jordaanvallei verwondden Israëlische militairen een andere Palestijnse man die met zijn auto probeerde op hen in te rijden.

vulkaan

De chef-staf van het Israëlische leger, generaal Gadi Eisenkot en directeur Nadav Argaman van de inlichtingendienst Shin Bet waarschuwen al enkele maanden voor het oplaaien van onrust op de Westbank. ‘Een vulkaan van geweld wacht om los te barsten’, vatte de Jerusalem Post dinsdag hun waarschuwingen samen. Eisenkot uitte eind september al zijn zorgen over het intrekken van de Amerikaanse financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit.

De maatregelen zorgden voor een achteruitgang van de werkgelegenheid. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ILO was eind mei, voor het besluit van president Trump, al ruim de helft van alle Palestijnse jongeren onder de dertig jaar op de Westbank werkloos en gefrustreerd. Dat maakt hen volgens Eisenkot en Argamen vatbaar voor terrorisme. Argaman zei onlangs tegen de Knesset dat de relatieve rust op de Westbank, vergeleken met de Gazastrook, ‘misleidend’ is. Volgens hem probeert Hamas ‘volop om terreuraanslagen uit te voeren vanuit Judea en Samaria’.

Voor 270 voormalige generaals van de Israëlische strijdkrachten en voormalige hoofden van de inlichtingendiensten Mossad, Shin Bet en de politie is de toenemende onrust op de Westbank aanleiding voor de oproep ‘Bibi, het is tijd van de Palestijnen te scheiden’.

Verenigd als ‘Commanders for Israel’s Security’ dringen ze bij premier Netanyahu aan op ‘het begin van een bestuurlijk scheidingsproces’, als eerste stap naar een tweestatenoplossing.

Ze waarschuwen nadrukkelijk tegen het alternatief, annexatie van grote delen van de Westbank, zoals sommige rechtse politici voorstaan. Het zou betekenen dat Israël te maken krijgt met ‘de tien plagen’ voor een bezettende macht, aldus de generaals, met als tiende plaag ‘het einde van Israël als Joodse, democratische staat’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.