Luister naar

Voormalige generaals Israël: 'Het is tijd van Palestijnen te scheiden’

Nieuws
Palestijnse organisaties hebben de aanslag van zondagavond op zeven Israëlische burgers geprezen als teken van de sluimerende opstand. Zowel de top van het Israëlische leger als de inlichtingendienst waarschuwen voor de uitbraak van meer geweld. Ze willen ‘een scheiding van de Palestijnen’.
Jan van Benthem
woensdag 12 december 2018 om 03:00
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit.
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit. afp / Menahem Kahana

Jeruzalem

De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft de aanslag op zeven Israëlische inwoners van de nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever geprezen als ‘een heroïsche operatie’. Het is een bewijs dat ‘het Palestijnse verzet op de Westbank nog steeds leeft’, zo citeert de Jerusalem Post de Hamas zegsman Abdel Latif Qanou.

Bij de aanslag, waarbij met een automatisch wapen werd geschoten op een groep burgers bij een bushalte, werden een dertig weken zwangere vrouw en haar baby zo zwaar gewond dat de artsen via een keizersnede een noodbevalling moesten uitvoeren. De vrouw is volgens de Times of Israel inmiddels niet meer in direct levensgevaar, maar de situatie van haar te vroeg geboren zoontje ging maandag en dinsdag langzaam achteruit, zo vertelde het ziekenhuis. Volgens Hamaswoordvoerder Qanou ‘bevestigt deze heroïsche operatie de legitimiteit van de keuze van ons volk om de bezetting en de hordes van kolonisten te weerstaan’. Op de website van Hamas wordt verwezen naar de verjaardag van de eerste Intifada, die op 10 december 1987 uitbrak. ‘We zegenen de reine handen die deze operatie hebben uitgevoerd’, aldus Hamas-politicus Mushir al-Masri, die het verder ‘een uitdrukking van de geest van verzet’ in de Westbank noemde. Het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina riep op tot ‘het escaleren van de Intifada en alle andere vormen van verzet op de Westbank, in de Gazastrook en in Jeruzalem’.

Dinsdag volgden twee nieuwe aanslagpogingen. Bij Hebron schoten agenten van de Israëlische grenspolitie een Palestijnse man dood die probeerde hen met zijn auto te rammen. In de noordelijke Jordaanvallei verwondden Israëlische militairen een andere Palestijnse man die met zijn auto probeerde op hen in te rijden.

vulkaan

De chef-staf van het Israëlische leger, generaal Gadi Eisenkot en directeur Nadav Argaman van de inlichtingendienst Shin Bet waarschuwen al enkele maanden voor het oplaaien van onrust op de Westbank. ‘Een vulkaan van geweld wacht om los te barsten’, vatte de Jerusalem Post dinsdag hun waarschuwingen samen. Eisenkot uitte eind september al zijn zorgen over het intrekken van de Amerikaanse financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit.

De maatregelen zorgden voor een achteruitgang van de werkgelegenheid. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ILO was eind mei, voor het besluit van president Trump, al ruim de helft van alle Palestijnse jongeren onder de dertig jaar op de Westbank werkloos en gefrustreerd. Dat maakt hen volgens Eisenkot en Argamen vatbaar voor terrorisme. Argaman zei onlangs tegen de Knesset dat de relatieve rust op de Westbank, vergeleken met de Gazastrook, ‘misleidend’ is. Volgens hem probeert Hamas ‘volop om terreuraanslagen uit te voeren vanuit Judea en Samaria’.

Voor 270 voormalige generaals van de Israëlische strijdkrachten en voormalige hoofden van de inlichtingendiensten Mossad, Shin Bet en de politie is de toenemende onrust op de Westbank aanleiding voor de oproep ‘Bibi, het is tijd van de Palestijnen te scheiden’.

Verenigd als ‘Commanders for Israel’s Security’ dringen ze bij premier Netanyahu aan op ‘het begin van een bestuurlijk scheidingsproces’, als eerste stap naar een tweestatenoplossing.

Ze waarschuwen nadrukkelijk tegen het alternatief, annexatie van grote delen van de Westbank, zoals sommige rechtse politici voorstaan. Het zou betekenen dat Israël te maken krijgt met ‘de tien plagen’ voor een bezettende macht, aldus de generaals, met als tiende plaag ‘het einde van Israël als Joodse, democratische staat’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.