Luister naar

Voormalige generaals Israël: 'Het is tijd van Palestijnen te scheiden’

Nieuws
Palestijnse organisaties hebben de aanslag van zondagavond op zeven Israëlische burgers geprezen als teken van de sluimerende opstand. Zowel de top van het Israëlische leger als de inlichtingendienst waarschuwen voor de uitbraak van meer geweld. Ze willen ‘een scheiding van de Palestijnen’.
Jan van Benthem
woensdag 12 december 2018 om 03:00
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit.
Een Israëlische soldaat naast posters met een foto van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit. afp / Menahem Kahana

Jeruzalem

De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft de aanslag op zeven Israëlische inwoners van de nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever geprezen als ‘een heroïsche operatie’. Het is een bewijs dat ‘het Palestijnse verzet op de Westbank nog steeds leeft’, zo citeert de Jerusalem Post de Hamas zegsman Abdel Latif Qanou.

Bij de aanslag, waarbij met een automatisch wapen werd geschoten op een groep burgers bij een bushalte, werden een dertig weken zwangere vrouw en haar baby zo zwaar gewond dat de artsen via een keizersnede een noodbevalling moesten uitvoeren. De vrouw is volgens de Times of Israel inmiddels niet meer in direct levensgevaar, maar de situatie van haar te vroeg geboren zoontje ging maandag en dinsdag langzaam achteruit, zo vertelde het ziekenhuis. Volgens Hamaswoordvoerder Qanou ‘bevestigt deze heroïsche operatie de legitimiteit van de keuze van ons volk om de bezetting en de hordes van kolonisten te weerstaan’. Op de website van Hamas wordt verwezen naar de verjaardag van de eerste Intifada, die op 10 december 1987 uitbrak. ‘We zegenen de reine handen die deze operatie hebben uitgevoerd’, aldus Hamas-politicus Mushir al-Masri, die het verder ‘een uitdrukking van de geest van verzet’ in de Westbank noemde. Het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina riep op tot ‘het escaleren van de Intifada en alle andere vormen van verzet op de Westbank, in de Gazastrook en in Jeruzalem’.

Dinsdag volgden twee nieuwe aanslagpogingen. Bij Hebron schoten agenten van de Israëlische grenspolitie een Palestijnse man dood die probeerde hen met zijn auto te rammen. In de noordelijke Jordaanvallei verwondden Israëlische militairen een andere Palestijnse man die met zijn auto probeerde op hen in te rijden.

vulkaan

De chef-staf van het Israëlische leger, generaal Gadi Eisenkot en directeur Nadav Argaman van de inlichtingendienst Shin Bet waarschuwen al enkele maanden voor het oplaaien van onrust op de Westbank. ‘Een vulkaan van geweld wacht om los te barsten’, vatte de Jerusalem Post dinsdag hun waarschuwingen samen. Eisenkot uitte eind september al zijn zorgen over het intrekken van de Amerikaanse financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit.

De maatregelen zorgden voor een achteruitgang van de werkgelegenheid. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ILO was eind mei, voor het besluit van president Trump, al ruim de helft van alle Palestijnse jongeren onder de dertig jaar op de Westbank werkloos en gefrustreerd. Dat maakt hen volgens Eisenkot en Argamen vatbaar voor terrorisme. Argaman zei onlangs tegen de Knesset dat de relatieve rust op de Westbank, vergeleken met de Gazastrook, ‘misleidend’ is. Volgens hem probeert Hamas ‘volop om terreuraanslagen uit te voeren vanuit Judea en Samaria’.

Voor 270 voormalige generaals van de Israëlische strijdkrachten en voormalige hoofden van de inlichtingendiensten Mossad, Shin Bet en de politie is de toenemende onrust op de Westbank aanleiding voor de oproep ‘Bibi, het is tijd van de Palestijnen te scheiden’.

Verenigd als ‘Commanders for Israel’s Security’ dringen ze bij premier Netanyahu aan op ‘het begin van een bestuurlijk scheidingsproces’, als eerste stap naar een tweestatenoplossing.

Ze waarschuwen nadrukkelijk tegen het alternatief, annexatie van grote delen van de Westbank, zoals sommige rechtse politici voorstaan. Het zou betekenen dat Israël te maken krijgt met ‘de tien plagen’ voor een bezettende macht, aldus de generaals, met als tiende plaag ‘het einde van Israël als Joodse, democratische staat’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.