Luister naar

Motie van wantrouwen tegen Britse premier May

Nieuws
De positie van de Britse premier Theresa May is zeer wankel. Aan het einde van de middag stemmen de parlementsleden van haar Conservatieve Partij over een motie van wantrouwen in een poging haar als partijleider en premier van het toneel te krijgen.
redactie nd
woensdag 12 december 2018 om 10:14

Londen

May weigert nu reeds het veld te ruimen. Ze zei vanmorgen voor de deur van haar ambtswoning dat ze vanmiddag de strijd zal aangaan ‘met alles wat ik in me heb’. De stemming zal plaatsvinden aan het begin van de avond. Om uiterlijk acht uur moet helderheid zijn over de positie van de premier.

De vertrouwensstemming is mogelijk nu minstens 48 conservatieve parlementariërs in een brief om de stemming hebben gevraagd. Veel partijleden vertrouwen May niet meer, nadat ze vorige maand een zwaar bekritiseerd brexit-akkoord sloot met de Europese Unie. Het debat en de stemming daarover, die voor dinsdag gepland stonden, zijn opgeschort. Volgens critici blijven de banden van het Verenigd Koninkrijk met Europa te nauw bij May’s deal. Ook parlementariërs die aanvankelijk geen brexit wilden, zijn ontevreden.

De regerende Conservatieve Partij heeft 315 leden in het Lagerhuis. Als de helft van die leden tegen May stemt, moet ze aftreden als partijleider en premier.

Donderdag en vrijdag vergaderen de regeringsleiders van de EU in Brussel over de ontstane situatie. May bezocht dinsdag enkele EU-leiders, onder wie minister-president Mark Rutte. Ze wil kijken of er nog aan de deal kan worden geschaafd, zodat May die kan verkopen in eigen land. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wordt dat lastig: hij noemt het akkoord ‘de beste en enige deal’.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland op 29 maart 2019.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.