Luister naar

Motie van wantrouwen tegen Britse premier May

Nieuws
De positie van de Britse premier Theresa May is zeer wankel. Aan het einde van de middag stemmen de parlementsleden van haar Conservatieve Partij over een motie van wantrouwen in een poging haar als partijleider en premier van het toneel te krijgen.
redactie nd
woensdag 12 december 2018 om 10:14

Londen

May weigert nu reeds het veld te ruimen. Ze zei vanmorgen voor de deur van haar ambtswoning dat ze vanmiddag de strijd zal aangaan ‘met alles wat ik in me heb’. De stemming zal plaatsvinden aan het begin van de avond. Om uiterlijk acht uur moet helderheid zijn over de positie van de premier.

De vertrouwensstemming is mogelijk nu minstens 48 conservatieve parlementariërs in een brief om de stemming hebben gevraagd. Veel partijleden vertrouwen May niet meer, nadat ze vorige maand een zwaar bekritiseerd brexit-akkoord sloot met de Europese Unie. Het debat en de stemming daarover, die voor dinsdag gepland stonden, zijn opgeschort. Volgens critici blijven de banden van het Verenigd Koninkrijk met Europa te nauw bij May’s deal. Ook parlementariërs die aanvankelijk geen brexit wilden, zijn ontevreden.

De regerende Conservatieve Partij heeft 315 leden in het Lagerhuis. Als de helft van die leden tegen May stemt, moet ze aftreden als partijleider en premier.

Donderdag en vrijdag vergaderen de regeringsleiders van de EU in Brussel over de ontstane situatie. May bezocht dinsdag enkele EU-leiders, onder wie minister-president Mark Rutte. Ze wil kijken of er nog aan de deal kan worden geschaafd, zodat May die kan verkopen in eigen land. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wordt dat lastig: hij noemt het akkoord ‘de beste en enige deal’.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland op 29 maart 2019.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.