Luister naar

Motie van wantrouwen tegen Britse premier May

Nieuws
De positie van de Britse premier Theresa May is zeer wankel. Aan het einde van de middag stemmen de parlementsleden van haar Conservatieve Partij over een motie van wantrouwen in een poging haar als partijleider en premier van het toneel te krijgen.
redactie nd
woensdag 12 december 2018 om 10:14

Londen

May weigert nu reeds het veld te ruimen. Ze zei vanmorgen voor de deur van haar ambtswoning dat ze vanmiddag de strijd zal aangaan ‘met alles wat ik in me heb’. De stemming zal plaatsvinden aan het begin van de avond. Om uiterlijk acht uur moet helderheid zijn over de positie van de premier.

De vertrouwensstemming is mogelijk nu minstens 48 conservatieve parlementariërs in een brief om de stemming hebben gevraagd. Veel partijleden vertrouwen May niet meer, nadat ze vorige maand een zwaar bekritiseerd brexit-akkoord sloot met de Europese Unie. Het debat en de stemming daarover, die voor dinsdag gepland stonden, zijn opgeschort. Volgens critici blijven de banden van het Verenigd Koninkrijk met Europa te nauw bij May’s deal. Ook parlementariërs die aanvankelijk geen brexit wilden, zijn ontevreden.

De regerende Conservatieve Partij heeft 315 leden in het Lagerhuis. Als de helft van die leden tegen May stemt, moet ze aftreden als partijleider en premier.

Donderdag en vrijdag vergaderen de regeringsleiders van de EU in Brussel over de ontstane situatie. May bezocht dinsdag enkele EU-leiders, onder wie minister-president Mark Rutte. Ze wil kijken of er nog aan de deal kan worden geschaafd, zodat May die kan verkopen in eigen land. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wordt dat lastig: hij noemt het akkoord ‘de beste en enige deal’.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland op 29 maart 2019.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin dreigt met actie tegen westerse wapens met 'nucleaire bestanddelen'

Rusland is gedwongen maatregelen te nemen als Groot-Brittannië aan Oekraïne behalve tanks ook granaten gaat leveren die verarmd uranium bevatten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag

Afbeelding

Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

De Israëlische minister Ben Smotrich heeft gezorgd voor een rel met Jordanië. Hij stelde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.

Afbeelding

Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld.

Afbeelding

Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote 'revolutie' van EFF-leider Malela werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.

Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.