Luister naar

Britse pers: May zit er nog, maar voor hoe lang?

Nieuws
‘Geen zicht op succes en ook geen plan B.’ In de Engelse kranten wordt zuinig gereageerd op het succes van Theresa May om aan te blijven als premier van Groot-Brittannië, ondanks de tegenstem van meer dan honderd leden van haar eigen partij in het Lagerhuis.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 08:33

Londen

Maar een alternatief is er op dit moment niet, analyseert The Observer. Eigenlijk is sprake van een patstelling, omdat er geen alternatief plan ligt, en er evenmin zicht is op een succesvolle brexit. Het akkoord dat May heeft gesloten met de Europese regeringsleiders kan vooralsnog niet op een meerderheid in het parlement rekenen.

Tabloidkrant The Sun zinspeelt alsnog op een aftreden van May, iets dat het afgelopen jaar al veel vaker is gedaan. Het is wachten op een motie van wantrouwen van de oppositie, wat de vraag oplevert of dan een deel van May’s eigen partijleden meestemt voor die motie.

The Guardian stelt vast dat May met haar overwinning vooral tijd heeft gekocht. Nu zal eerst het gesprek met ‘Europa’ over een gunstiger akkoord verder gevoerd moeten worden, aldus de krant. Intussen blijft de vraag volgens deze krant of May voldoende steun geniet om veel langer aan te blijven. Ze overleefde de vertrouwensstemming onder haar eigen partijleden met 117 tegen 200. Dat betekent dat ruim een derde haar niet steunt in haar brexitplan.

Volgens The Daily Star slijpen de tegenstanders van May de messen al weer voor een nieuwe aanval op haar positie. Maar ze krijgen met een andere May te maken omdat May tot nu toe aan het langste eind heeft getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.