Luister naar

Britse pers: May zit er nog, maar voor hoe lang?

Nieuws
‘Geen zicht op succes en ook geen plan B.’ In de Engelse kranten wordt zuinig gereageerd op het succes van Theresa May om aan te blijven als premier van Groot-Brittannië, ondanks de tegenstem van meer dan honderd leden van haar eigen partij in het Lagerhuis.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 08:33

Londen

Maar een alternatief is er op dit moment niet, analyseert The Observer. Eigenlijk is sprake van een patstelling, omdat er geen alternatief plan ligt, en er evenmin zicht is op een succesvolle brexit. Het akkoord dat May heeft gesloten met de Europese regeringsleiders kan vooralsnog niet op een meerderheid in het parlement rekenen.

Tabloidkrant The Sun zinspeelt alsnog op een aftreden van May, iets dat het afgelopen jaar al veel vaker is gedaan. Het is wachten op een motie van wantrouwen van de oppositie, wat de vraag oplevert of dan een deel van May’s eigen partijleden meestemt voor die motie.

The Guardian stelt vast dat May met haar overwinning vooral tijd heeft gekocht. Nu zal eerst het gesprek met ‘Europa’ over een gunstiger akkoord verder gevoerd moeten worden, aldus de krant. Intussen blijft de vraag volgens deze krant of May voldoende steun geniet om veel langer aan te blijven. Ze overleefde de vertrouwensstemming onder haar eigen partijleden met 117 tegen 200. Dat betekent dat ruim een derde haar niet steunt in haar brexitplan.

Volgens The Daily Star slijpen de tegenstanders van May de messen al weer voor een nieuwe aanval op haar positie. Maar ze krijgen met een andere May te maken omdat May tot nu toe aan het langste eind heeft getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.