Luister naar

Britse pers: May zit er nog, maar voor hoe lang?

Nieuws
‘Geen zicht op succes en ook geen plan B.’ In de Engelse kranten wordt zuinig gereageerd op het succes van Theresa May om aan te blijven als premier van Groot-Brittannië, ondanks de tegenstem van meer dan honderd leden van haar eigen partij in het Lagerhuis.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 08:33

Londen

Maar een alternatief is er op dit moment niet, analyseert The Observer. Eigenlijk is sprake van een patstelling, omdat er geen alternatief plan ligt, en er evenmin zicht is op een succesvolle brexit. Het akkoord dat May heeft gesloten met de Europese regeringsleiders kan vooralsnog niet op een meerderheid in het parlement rekenen.

Tabloidkrant The Sun zinspeelt alsnog op een aftreden van May, iets dat het afgelopen jaar al veel vaker is gedaan. Het is wachten op een motie van wantrouwen van de oppositie, wat de vraag oplevert of dan een deel van May’s eigen partijleden meestemt voor die motie.

The Guardian stelt vast dat May met haar overwinning vooral tijd heeft gekocht. Nu zal eerst het gesprek met ‘Europa’ over een gunstiger akkoord verder gevoerd moeten worden, aldus de krant. Intussen blijft de vraag volgens deze krant of May voldoende steun geniet om veel langer aan te blijven. Ze overleefde de vertrouwensstemming onder haar eigen partijleden met 117 tegen 200. Dat betekent dat ruim een derde haar niet steunt in haar brexitplan.

Volgens The Daily Star slijpen de tegenstanders van May de messen al weer voor een nieuwe aanval op haar positie. Maar ze krijgen met een andere May te maken omdat May tot nu toe aan het langste eind heeft getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin dreigt met actie tegen westerse wapens met 'nucleaire bestanddelen'

Rusland is gedwongen maatregelen te nemen als Groot-Brittannië aan Oekraïne behalve tanks ook granaten gaat leveren die verarmd uranium bevatten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag

Afbeelding

Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

De Israëlische minister Ben Smotrich heeft gezorgd voor een rel met Jordanië. Hij stelde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.

Afbeelding

Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld.

Afbeelding

Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote 'revolutie' van EFF-leider Malela werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.

Afbeelding

Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Strafhof tegen Poetin is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend in Moskou. Samen zullen ze de wereld de weg wijzen, is Xi's boodschap.

Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.