Therapeutische sessie van Groot-Brittannië verbaast de wereld

Brussel
De Britse voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie hebben geen vrienden meer in Brussel. Het gedraai van Londen en de besluiteloosheid gedurende de laatste twee jaar hebben ook de laatste bondgenoten doen afhaken.
Desondanks vroeg premier May afgelopen week de EU-leiders om het vorige maand bereikte overgangsakkoord te veranderen, om zo haar geharnaste tegenstanders thuis over de streep te trekken. Ze luisterden vriendelijk, maar stuurden May donderdagavond met hetzelfde gemak uit Brussel weg. Ze moest het doen met de mededeling dat de onderhandelingen na twee jaar trekken en sleuren niet worden heropend.
Vervolgens meldde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat het dagelijks bestuur van de EU komende woensdag een nota zal publiceren over een explosieve no deal brexit.
Zo wordt de druk op Londen nog wat verder opgevoerd.
verbazing
De Britse onderhandelingsstrategie heeft veel trekken van een klucht gekregen.
‘In het Verenigd Koninkrijk bestaat de indruk dat het aan de EU is om oplossingen aan te dragen. Maar het is het Verenigd Koninkrijk dat de EU verlaat’, zo verwoordt Juncker de verbazing in Brussel.
Ryan Heath, journalist en voormalige adviseur van de Britse regering, volgt het debat in zijn land op de voet. Deze week deed hij niet langer moeite om zijn boosheid te verbergen. Het brexit-drama gaat helemaal niet over de rechten van burgers of afspraken over de Ierse grens, schrijft Heath op de website van Politico. ‘Brexit is het verhaal van een trotse voormalige imperiale macht die een midlifecrisis doormaakt. De wereld luistert momenteel naar een therapeutische sessie van Groot-Brittannië.’
In de EU leeft nog maar één vraag, meent Heath: ‘Wanneer stoppen ze met praten en gaan ze gewoon aan de slag?’
klein
Als de laatste twee jaar iets hebben onthuld, dan is het wel dit: voor het eerst in de moderne geschiedenis is Groot-Brittannië klein, schrijft Heath. ‘Na het binnenvaren van de 20e eeuw als wereldrijk bracht het Verenigd Koninkrijk de tweede helft van de eeuw door met het afstoten van bijna al zijn koloniën – en daardoor een groot deel van zijn economische en militaire macht.’
Omdat veel Britse politici nog steeds denken dat hun land wél een wereldmacht is, ‘zijn ze simpelweg niet in staat rekening te houden met de mening van anderen’. Dus dreigt nu een brexit zonder afspraken. Kan de EU dit voorkomen?
De afspraken met Londen over een zachte grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland, zijn in Londen het minst verteerbaar. Mays coalitiepartner DUP en de harde brexiteers in haar Conservatieve Partij willen een harde Ierse landgrens. De nieuwe buitengrens mag niet in zee komen te liggen, want dan hoort Noord-Ierland niet meer echt bij het koninkrijk, is de gedachte.
tijdelijke oplossing
Donderdag namen de EU-regeringsleiders een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil. En ook dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, nauwe relatie met de Britten willen.
Is dit genoeg? Waarschijnlijk niet. En als het wel zo is, dan slechts tijdelijk. Want de huidige spanningen tussen Brussel en Londen gaan nog maar over een overgangsakkoord voor de eerste 21 maanden na 29 maart 2019. De echte onderhandelingen over de daadwerkelijke brexit (na december 2020) moeten nog beginnen.
Wordt moeizaam vervolgd.