Luister naar

Therapeutische sessie van Groot-Brittannië verbaast de wereld

Nieuws
Zoals werd verwacht, verliet premier Theresa May donderdagavond de EU-top in Brussel op dezelfde manier als ze was gekomen: met lege handen. Kunnen de Europese regeringsleiders dan helemaal niets meer voor haar doen?
Ruurd Ubels
zaterdag 15 december 2018 om 03:00
De Britse premier Theresa May loopt weg na afloop van een persconferentie, vrijdag, aan het einde van de top van de EU-leiders in Brussel.
De Britse premier Theresa May loopt weg na afloop van een persconferentie, vrijdag, aan het einde van de top van de EU-leiders in Brussel. epa / Stephanie Lecocq

Brussel

De Britse voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie hebben geen vrienden meer in Brussel. Het gedraai van Londen en de besluiteloosheid gedurende de laatste twee jaar hebben ook de laatste bondgenoten doen afhaken.

Desondanks vroeg premier May afgelopen week de EU-leiders om het vorige maand bereikte overgangsakkoord te veranderen, om zo haar geharnaste tegenstanders thuis over de streep te trekken. Ze luisterden vriendelijk, maar stuurden May donderdagavond met hetzelfde gemak uit Brussel weg. Ze moest het doen met de mededeling dat de onderhandelingen na twee jaar trekken en sleuren niet worden heropend.

Vervolgens meldde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat het dagelijks bestuur van de EU komende woensdag een nota zal publiceren over een explosieve no deal brexit.

Zo wordt de druk op Londen nog wat verder opgevoerd.

verbazing

De Britse onderhandelingsstrategie heeft veel trekken van een klucht gekregen.

‘In het Verenigd Koninkrijk bestaat de indruk dat het aan de EU is om oplossingen aan te dragen. Maar het is het Verenigd Koninkrijk dat de EU verlaat’, zo verwoordt Juncker de verbazing in Brussel.

Ryan Heath, journalist en voormalige adviseur van de Britse regering, volgt het debat in zijn land op de voet. Deze week deed hij niet langer moeite om zijn boosheid te verbergen. Het brexit-drama gaat helemaal niet over de rechten van burgers of afspraken over de Ierse grens, schrijft Heath op de website van Politico. ‘Brexit is het verhaal van een trotse voormalige imperiale macht die een midlifecrisis doormaakt. De wereld luistert momenteel naar een therapeutische sessie van Groot-Brittannië.’

In de EU leeft nog maar één vraag, meent Heath: ‘Wanneer stoppen ze met praten en gaan ze gewoon aan de slag?’

klein

Als de laatste twee jaar iets hebben onthuld, dan is het wel dit: voor het eerst in de moderne geschiedenis is Groot-Brittannië klein, schrijft ­Heath. ‘Na het binnenvaren van de 20e eeuw als wereldrijk bracht het Verenigd Koninkrijk de tweede helft van de eeuw door met het afstoten van bijna al zijn koloniën – en daardoor een groot deel van zijn economische en militaire macht.’

Omdat veel Britse politici nog steeds denken dat hun land wél een wereldmacht is, ‘zijn ze simpelweg niet in staat rekening te houden met de mening van anderen’. Dus dreigt nu een brexit zonder afspraken. Kan de EU dit voorkomen?

De afspraken met Londen over een zachte grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland, zijn in Londen het minst verteerbaar. Mays coalitiepartner DUP en de harde brexiteers in haar Conservatieve Partij willen een harde Ierse landgrens. De nieuwe buitengrens mag niet in zee komen te liggen, want dan hoort Noord-Ierland niet meer echt bij het koninkrijk, is de gedachte.

tijdelijke oplossing

Donderdag namen de EU-regeringsleiders een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil. En ook dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, nauwe relatie met de Britten willen.

Is dit genoeg? Waarschijnlijk niet. En als het wel zo is, dan slechts tijdelijk. Want de huidige spanningen tussen Brussel en Londen gaan nog maar over een overgangsakkoord voor de eerste 21 maanden na 29 maart 2019. De echte onderhandelingen over de daadwerkelijke brexit (na december 2020) moeten nog beginnen.

Wordt moeizaam vervolgd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.