Luister naar

Therapeutische sessie van Groot-Brittannië verbaast de wereld

Nieuws
Zoals werd verwacht, verliet premier Theresa May donderdagavond de EU-top in Brussel op dezelfde manier als ze was gekomen: met lege handen. Kunnen de Europese regeringsleiders dan helemaal niets meer voor haar doen?
Ruurd Ubels
zaterdag 15 december 2018 om 03:00
De Britse premier Theresa May loopt weg na afloop van een persconferentie, vrijdag, aan het einde van de top van de EU-leiders in Brussel.
De Britse premier Theresa May loopt weg na afloop van een persconferentie, vrijdag, aan het einde van de top van de EU-leiders in Brussel. epa / Stephanie Lecocq

Brussel

De Britse voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie hebben geen vrienden meer in Brussel. Het gedraai van Londen en de besluiteloosheid gedurende de laatste twee jaar hebben ook de laatste bondgenoten doen afhaken.

Desondanks vroeg premier May afgelopen week de EU-leiders om het vorige maand bereikte overgangsakkoord te veranderen, om zo haar geharnaste tegenstanders thuis over de streep te trekken. Ze luisterden vriendelijk, maar stuurden May donderdagavond met hetzelfde gemak uit Brussel weg. Ze moest het doen met de mededeling dat de onderhandelingen na twee jaar trekken en sleuren niet worden heropend.

Vervolgens meldde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dat het dagelijks bestuur van de EU komende woensdag een nota zal publiceren over een explosieve no deal brexit.

Zo wordt de druk op Londen nog wat verder opgevoerd.

verbazing

De Britse onderhandelingsstrategie heeft veel trekken van een klucht gekregen.

‘In het Verenigd Koninkrijk bestaat de indruk dat het aan de EU is om oplossingen aan te dragen. Maar het is het Verenigd Koninkrijk dat de EU verlaat’, zo verwoordt Juncker de verbazing in Brussel.

Ryan Heath, journalist en voormalige adviseur van de Britse regering, volgt het debat in zijn land op de voet. Deze week deed hij niet langer moeite om zijn boosheid te verbergen. Het brexit-drama gaat helemaal niet over de rechten van burgers of afspraken over de Ierse grens, schrijft Heath op de website van Politico. ‘Brexit is het verhaal van een trotse voormalige imperiale macht die een midlifecrisis doormaakt. De wereld luistert momenteel naar een therapeutische sessie van Groot-Brittannië.’

In de EU leeft nog maar één vraag, meent Heath: ‘Wanneer stoppen ze met praten en gaan ze gewoon aan de slag?’

klein

Als de laatste twee jaar iets hebben onthuld, dan is het wel dit: voor het eerst in de moderne geschiedenis is Groot-Brittannië klein, schrijft ­Heath. ‘Na het binnenvaren van de 20e eeuw als wereldrijk bracht het Verenigd Koninkrijk de tweede helft van de eeuw door met het afstoten van bijna al zijn koloniën – en daardoor een groot deel van zijn economische en militaire macht.’

Omdat veel Britse politici nog steeds denken dat hun land wél een wereldmacht is, ‘zijn ze simpelweg niet in staat rekening te houden met de mening van anderen’. Dus dreigt nu een brexit zonder afspraken. Kan de EU dit voorkomen?

De afspraken met Londen over een zachte grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland, zijn in Londen het minst verteerbaar. Mays coalitiepartner DUP en de harde brexiteers in haar Conservatieve Partij willen een harde Ierse landgrens. De nieuwe buitengrens mag niet in zee komen te liggen, want dan hoort Noord-Ierland niet meer echt bij het koninkrijk, is de gedachte.

tijdelijke oplossing

Donderdag namen de EU-regeringsleiders een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil. En ook dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, nauwe relatie met de Britten willen.

Is dit genoeg? Waarschijnlijk niet. En als het wel zo is, dan slechts tijdelijk. Want de huidige spanningen tussen Brussel en Londen gaan nog maar over een overgangsakkoord voor de eerste 21 maanden na 29 maart 2019. De echte onderhandelingen over de daadwerkelijke brexit (na december 2020) moeten nog beginnen.

Wordt moeizaam vervolgd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.