Luister naar

Bisschoppen: verkiezingen in Congo verlopen ‘relatief kalm’

Nieuws
Bij ‘relatief kalm’ verlopen presidentsverkiezingen in Congo is een onbekend aantal doden gevallen. Momenteel verkeert het land in spanning voor de uitslag
redactie nd
maandag 31 december 2018 om 12:27

Kinshasa

De verkiezingen werden gestempeld door lange rijen voor de stembussen, zware regens en defecte stemcomputers. Een stembureau in de hoofdstad Kinshasa, dat de hele dag dicht bleef omdat er geen batterijen waren voor de stemcomputer, werd door een wachtende mensenmenigte bestormd en geplunderd, meldt NRC Handelsblad.

Volgens persbureau AFP zijn er in de zuidelijke provincie Zuid-Kivu vier doden gevallen, onder wie een verkiezingswaarnemer en een politieman.

Toch zegt de invloedrijke bisschoppenconferentie in Congo tegen persbureau AFP dat de verkiezingen ‘relatief kalm’ verlopen zijn. Het bijzondere aan de verkiezingen is, dat het gaat om de eerste vreedzaam en democratisch verlopen machtswisseling, sinds Congo in 1960 onafhankelijk werd van België.

In 2016 zag het er nog niet naar uit dat er verkiezingen zouden komen. President Joseph Kabila, wiens termijn er toen opzat, weigerde nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De vertragingstactiek heeft aan de geloofwaardigheid van de verkiezingen niet veel goeds bijgedragen. Maar zondagavond laat feliciteerde president Kabila zijn landgenoten omdat ze gestemd hadden in ‘vrede en waardigheid’.

De rooms-katholieke kerk speelt een belangrijke rol in het stabilisatieproces. Bij bijna tachtig procent van de verkiezingsposten was toezicht vanuit de kerk aanwezig. De kerk had veertigduizend mensen in touw om de verkiezingen waar te nemen. Die meldden tot zondagmiddag meer dan vijftienhonderd incidenten, waarvan ruim vijfhonderd storingen bij stemmachines.

overwinning

Wie de presidentsverkiezingen zal winnen, is lastig te voorspellen. Joseph Kabila, die zich terugtrekt, heeft Emmanuel Ramazani Shadary naar voren geschoven. Die claimde zondagavond de overwinning. ‘Ik zal verkozen worden. Ik zal vanaf vanavond president zijn.’ Opponent Tshisekedi, rivaal van de klassieke oppositiepartij UDPS, verklaarde ondertussen even stellig: ‘De overwinning is aan ons.’

Persbureau AFP houdt er rekening mee dat geen van deze beide wint. Uit opiniepeilingen komt namelijk Martin Fayulu als duidelijke favoriet. Deze tot voor kort tamelijk onbekende jurist, die werkte bij een oliemaatschappij, Fayulu reageerde rustig op de borstroffel van Shadary. ‘We hebben hard gewerkt en een goede campagne gevoerd. De mensen prezen ons. We wachten nu op de bekendmaking van de resultaten.’

Persbureau AFP citeert Jason Stearns van de Congo Research Group, een onderzoeksgroep die werkt onder de vlag van de universiteit van New York. Stearns zegt: ‘Als de verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen, wint er vrijwel zeker een oppositiekandidaat. Maar de kans op gewelddadigheid is extreem hoog.’

De bevolking van Congo blijft nog even in gespannen afwachting. Op 6 januari moet de eerste voorlopige uitslag bekend worden, op 15 januari de definitieve, waarna de nieuwe president beëdigd wordt op 18 januari. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’

Afbeelding

Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent.

Afbeelding

Russische annexaties ‘ernstige schending’

Turkije wijst de annexatie door Rusland van vier regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.