Luister naar

Wet in Californië waarschuwt dierenwinkels

Nieuws
In Californië is een wet van kracht geworden die dierenwinkels verbiedt andere dieren te verkopen dan die uit de dierenopvang.
Jan van Benthem
maandag 31 december 2018 om 14:35
Een cavalier in Groot-Brittannië is het symbool geworden voor de ‘Lucy’s Wet’.
Een cavalier in Groot-Brittannië is het symbool geworden voor de ‘Lucy’s Wet’. facebook

Sacramento

De wet, officieel AB 485 genoemd, ‘verbiedt op en na 1 januari 2019 aan houders van dierenwinkels om een levende hond, kat, of konijn in de winkel te verkopen’, tenzij de dieren zijn verkregen uit een dierenopvang of asiel. Voor ieder dier waarvan de dierenwinkel niet kan aantonen waar het het voorgaande jaar is geweest, kan een boete van vijfhonderd dollar worden opgelegd, stelt de wet verder vast. Het is de eerste wet ter wereld die zo de verkoop van commercieel gefokte huisdieren via dierenwinkels verbiedt. Volgens de CAPS, de vereniging voor de bescherming van huisdieren, zal de wet ‘helpen om dieren die werden geproduceerd in inhumane massafokbedrijven, ook wel bekend als puppyfabrieken, buiten de staat te houden’. De wet is het gevolg van tien jaar onderzoek en een grote bewustwordingscampagne, stelt de vereniging. De CAPS deed naar eigen zeggen onderzoek naar iedere dierenwinkel in Californië die puppy’s en kittens en soms ook jonge konijnen verkocht. ‘Het onderzoek legde een netwerk van bedrog en illegale praktijken bloot.’

De Amerikaanse vereniging tegen dierenmishandeling Aspca tekent aan dat ieder jaar ongeveer 6,5 miljoen huisdieren in de Amerikaanse asiels terechtkomen, 3,3 miljoen honden en 3,2 miljoen katten. Ongeveer de helft ervan gaat naar een andere eigenaar. Ruim 20 procent van de honden wordt uiteindelijk toch weer door de eigenaar opgehaald (van de katten is dat maar 3 procent). Maar elk jaar worden ongeveer 1,5 miljoen dieren in het asiel ‘geëuthanaseerd’, stelt Aspca.

Lucy’s wet

In Groot-Brittannië is een vergelijkbare actie op gang gekomen na het verhaal van een hondje dat gered werd uit een ‘puppyboerderij’, meldt de BBC. De Cavalier King Charles, met de naam Lucy, leefde in een kooitje en diende alleen om jongen te krijgen. Door verwaarlozing waren haar heupen vastgegroeid, haar ruggengraat misvormd, had ze kale plekken en leed ze aan epilepsie.

Na haar bevrijding werd ze het symbool voor de ‘Lucy’s Wet’, die de Britse minister voor Dierenwelzijn David Rutley afgelopen week heeft aangekondigd.

einde

De wet komt na een publieksonderzoek waarin volgens de Britse regering 95 procent van de mensen ‘de verkoop door derde partijen’ (als dierenwinkels) van honden en katten verbiedt. ‘De wet zal helpen een einde te maken aan de verschrikkelijke omstandigheden die worden aangetroffen in de puppyboerderijen en een reeks bestaande kwesties rond dierenwelzijn oplossen’, stelt de overheid in een verklaring. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.

Afbeelding

EU kiest voor asielcentra aan de buitengrenzen om onder andere opvangprobleem Ter Apel te verlichten

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning moeten in speciale centra aan de buitengrenzen van de EU een versnelde asielprocedure afwachten. De EU-landen hopen daarmee opvangproblemen te verlichten.