Luister naar

Wet in Californië waarschuwt dierenwinkels

Nieuws
In Californië is een wet van kracht geworden die dierenwinkels verbiedt andere dieren te verkopen dan die uit de dierenopvang.
Jan van Benthem
maandag 31 december 2018 om 14:35
Een cavalier in Groot-Brittannië is het symbool geworden voor de ‘Lucy’s Wet’.
Een cavalier in Groot-Brittannië is het symbool geworden voor de ‘Lucy’s Wet’. facebook

Sacramento

De wet, officieel AB 485 genoemd, ‘verbiedt op en na 1 januari 2019 aan houders van dierenwinkels om een levende hond, kat, of konijn in de winkel te verkopen’, tenzij de dieren zijn verkregen uit een dierenopvang of asiel. Voor ieder dier waarvan de dierenwinkel niet kan aantonen waar het het voorgaande jaar is geweest, kan een boete van vijfhonderd dollar worden opgelegd, stelt de wet verder vast. Het is de eerste wet ter wereld die zo de verkoop van commercieel gefokte huisdieren via dierenwinkels verbiedt. Volgens de CAPS, de vereniging voor de bescherming van huisdieren, zal de wet ‘helpen om dieren die werden geproduceerd in inhumane massafokbedrijven, ook wel bekend als puppyfabrieken, buiten de staat te houden’. De wet is het gevolg van tien jaar onderzoek en een grote bewustwordingscampagne, stelt de vereniging. De CAPS deed naar eigen zeggen onderzoek naar iedere dierenwinkel in Californië die puppy’s en kittens en soms ook jonge konijnen verkocht. ‘Het onderzoek legde een netwerk van bedrog en illegale praktijken bloot.’

De Amerikaanse vereniging tegen dierenmishandeling Aspca tekent aan dat ieder jaar ongeveer 6,5 miljoen huisdieren in de Amerikaanse asiels terechtkomen, 3,3 miljoen honden en 3,2 miljoen katten. Ongeveer de helft ervan gaat naar een andere eigenaar. Ruim 20 procent van de honden wordt uiteindelijk toch weer door de eigenaar opgehaald (van de katten is dat maar 3 procent). Maar elk jaar worden ongeveer 1,5 miljoen dieren in het asiel ‘geëuthanaseerd’, stelt Aspca.

Lucy’s wet

In Groot-Brittannië is een vergelijkbare actie op gang gekomen na het verhaal van een hondje dat gered werd uit een ‘puppyboerderij’, meldt de BBC. De Cavalier King Charles, met de naam Lucy, leefde in een kooitje en diende alleen om jongen te krijgen. Door verwaarlozing waren haar heupen vastgegroeid, haar ruggengraat misvormd, had ze kale plekken en leed ze aan epilepsie.

Na haar bevrijding werd ze het symbool voor de ‘Lucy’s Wet’, die de Britse minister voor Dierenwelzijn David Rutley afgelopen week heeft aangekondigd.

einde

De wet komt na een publieksonderzoek waarin volgens de Britse regering 95 procent van de mensen ‘de verkoop door derde partijen’ (als dierenwinkels) van honden en katten verbiedt. ‘De wet zal helpen een einde te maken aan de verschrikkelijke omstandigheden die worden aangetroffen in de puppyboerderijen en een reeks bestaande kwesties rond dierenwelzijn oplossen’, stelt de overheid in een verklaring. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’

Afbeelding

Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent.

Afbeelding

Russische annexaties ‘ernstige schending’

Turkije wijst de annexatie door Rusland van vier regio’s in Oekraïne af. De eenzijdige stap van Moskou is een ernstige schending van het internationaal recht, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.